Regija
INOVACIJA S ISTOKA

Marko i Joško proizvode slavine koje rade i na – polarnim hladnoćama
Objavljeno 2. veljače, 2017.

ILOK

Marko Krtić i Joško Radanović, dvojac iz Iloka, uspjeli su postići ono što je poprilična rijekost u Hrvatskoj – inovaciju pretočiti u proizvodnju, a k tomu ih na tom krajnjem hrvatskom istoku pronalazi i sve više kupaca. I to ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva. Jer njihova, tzv. iločka, slavina normalno, bez smrzavanja, radi i na polarnim hladnoćama!

Ta nesmrzavajuća vanjska slavina izrađena je od kvalitetnog inoksa, samostojeća je, duljine oko 160 centimetara, od kojih je 60-ak podzemni dio, i, što je najvažnije, besprijekorno funkcionira i na ekstremno niskim temperaturama, s kakvima se i Hrvatska suočavala svih dana prvog mjeseca u 2017. godini.

Jedinstvena u svijetu

– Radim u iločkoj vodoopskrbi i redovito se, svake zime, suočavamo s velikim problemima zbog smrzavanja slavina na otvorenom. Pucaju cijevi, ljudi ostaju bez vode, popravci su skupi... Tako sam i došao na ideju – kazat će 45-godišnji Marko Krtić, koji se već 20-ak godina bavi inovacijama i član je Udruge inovatora “Tesla” Ilok. Od ideje do izrade prototipa prošla su, otkriva, samo – četiri dana! Bilo je to 2013. godine, a 2015. je s kolegom Joškom Radanovićem, kao poslovnim partnerom, osnovao i tvrtku, IWT (Innovative Water Tech). Kazuju da je riječ o maloj tvrtki koju su “pokrenuli od nule, vlastitim sredstvima”, zasad nemaju mogućnost rada velikim kapacitetom, no dosad je na tržištu završilo 70-ak njihovih slavina. Iako slična rješenja postoje u svijetu, inovator Marko – koji je svoj patent međunarodno zaštitio – dodat će da je “iločka slavina” po svom rješenju jedinstvena u svijetu.

Inovator s nizom domaćih i inozemnih priznanja objasnit će i zašto je tako:

– Slavina je izrađena od više vrsta nehrđajućih materijala, ima ugrađen sustav termičke samozaštite, koja je potpuno mehanička, riječ je o zaštiti aktivnoj od plus pet do minus 100, pa i na nižim temperaturama, bez straha od smrzavanja. U slavinu je ugrađen sustav za sprječavanje nekontroliranog istjecanja vode te sanitarno-drenažni ispust potpomognut magnetnom silom koji štiti unutrašnjost slavine od kontaminacije.

Zvali i iz Dalmacije

Inovator Marko vodio se postulatima da njegov proizvod mora imati “kvalitetu, štedjeti vrijeme i novac, biti ekološki prihvatljiv, kao i estetski”. Ali i jednostavan za uporabu. Samo je jedan važan uvjet – dovodne cijevi moraju biti propisno ukopane na najmanje pola metra u zemlju jer ako smrzne cijev u zemlji, onda nema pomoći. Sustav slavine, pak, može biti samostojeći, zidni ili ugradbeni, ovisno o želji kupaca.

A da su kupci prepoznali prednost tog inovativnog proizvoda nastalog u gradiću na istočnoj granici Hrvatske, svjedoče i sljedeće činjenice – slavine iz iločkog IWT-a već su postavljene, i u funkciji su, u Iloku pokraj Dunava, u gradskom parku u Bjelovaru, na groblju u Županji, u Vatrogasnom domu u Vukovaru... Zanimljivo, proteklih hladnih dana brojne su pozive primili iz – promrzle Dalmacije! No izvezli su Marko i Joško svoje slavine i u susjedne zemlje, Srbiju i Sloveniju.

U IWT-u, pak, žele širiti potrošnju, pa i zaposliti još ponekog radnika, u gradu s velikom nezaposlenosti. Joško Radanović kaže da se, u tom smislu, pripremaju za državne poticaje, a i pregovaraju s poznatim distributerom za područje Europe. A pritom “iločka slavina” nije njihov jedini nesmrzavajući proizvod; tu su i urbani zdenac, pojilice za farme...

Sanja BUTIGAN
Kako slavina funkcionira

Jednostavno rečeno, “iločka slavina” funkcionira tako da termomehanički sustav, kada se temperatura spusti ispod dva stupnja, ispušta vodu iz cijevi u podzemni odvod i tako se zapravo nema što smrznuti, a u slučaju, na primjer, 20 stupnjeva ispod ništice, iz slavine će normalno poteći voda i onda se višak ponovno automatski ispušta. Dakle, svih 365 dana slavina radi bez teškoća.

Od ideje do izrade prototipa prošla su samo – četiri dana

70

slavina dosad je završilo na tržištu - od Bjelovara do Iloka, ali i u Srbiji i Sloveniji

Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike