Kultura
GOSTUJUĆA IZLOŽBA U DRŽAVNOM ARHIVU U ZAGREBU

Bogatstvo graditeljske baštine vinkovačkoga kraja od 18. stoljeća
Objavljeno 1. veljače, 2017.

VUKOVAR/ZAGREB - U Državnom arhivu u Zagrebu u Noći muzeja predstavljena je izložba “Ruralno i sakralno graditeljstvo Vinkovaca i okolice” autora Tome Šalića i Mirele Baličević, u sklopu obilježavanja 110. obljetnice Državnog arhiva u Zagrebu i 10. obljetnice Državnog arhiva u Vukovaru.

Izložba na 20 panoa s više od stotinu fotografija popraćenih zapisima obrađuje bogatstvo graditeljske baštine vinkovačkoga kraja od 18. stoljeća do danas, kao dio kulturnoga identiteta čitavoga istočnoslavonskoga zavičaja. Uz osnovne podatke o svakoj prikazanoj građevini, najviše su obrađeni i prikazani šokački stanovi, tradicijske kuće zidane ćerpičem, opekom, drvene kuće, njemačko graditeljstvo, sakralno graditeljstvo (crkve, kapelice i grobnice u stilu romanike, gotike i baroka na području Vinkovaca i okolice), ali i razaranje naših sela i objekata tijekom Domovinskog rata, potom njihova obnova, novoizgrađene katoličke crkve i drugo.

S arhivskog stajališta ovime se prikazuje da arhivi nisu samo skladišta starih spisa, već da tek šarolikošću vrsta arhivskih dokumenata (koja osim pisanih dokumentarnih izvora obuhvaća i fotodokumentarnu građu) možemo spoznati u cijelosti našu zavičajnu baštinu. Poruka je autora da se ukazivanjem na značaj i vrijednost naše graditeljske baštine potakne i brojne vlasnika i posjednika starih objekata i kuća da ne prodaju budzašto staru hrastovinu i građevine za sitniš, nego da čine sve kako bi isto i sačuvali te da s konzervatorskim odjelima, gradskim resornim upravama u koordinaciji poduzmu sve da se vrijedni predmeti sačuvaju, na obostranu korist i korist šire zajednice.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Stjepan Prutki ovim putem želi ukazati na potrebu i obvezu dokumentiranja naše baštine, jer upravo bilježenjem naše stvarnosti, događanja i procesa možemo stvarati za budućnost objektivnu sliku o sadašnjosti, što je jedna od prepoznatljivih misija svake arhivske ustanove.

Izložbi su nazočili i pozdravili ju ravnateljica Državnog arhiva u Zagrebu, doc. dr. Živana Heđbeli, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Zagreba Tedi Lušetić, gradonačelnik grada Vinkovaca Mladen Karlić i autor izložbe Tomo Šalić, a svečano ju je otvorio župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Za dobro raspoloženje u Noći muzeja, u kojoj se Slavonija približila Zagrebu, pobrinuli su se “Sinovi atara” Vinkovci, solist Ivica Grčić i KUD “Šumari” Vinkovci, te Ženska vokalna skupina “Šumarice” iz Vinkovaca. D.Kć.

Tomo Šalić i Mirela Baličević

Autori ove izložbe, neumorni vinkovački pedagog i povjesničar Tomo Šalić i viša arhivska tehničarka Mirela Baličević, za potrebe su ove izložbe izradili vlastitu fotodokumentaciju tipiziranih objekata koji na najbolji način svjedoče o tradicionalnom i crkvenom graditeljstvu, a ujedno obuhvatili i dostupno arhivsko gradivo sadržano u muzejskim i arhivskim fondovima i dokumentaciji, obiteljskim i privatnim zbirkama, čime su uz prikaz objektivnoga idejno-svjetonazorskog shvaćanja dali kvalitetan povijesno-arhivistički prikaz tematike, čime su ovu tematiku uspjeli prikazati iz aspekta baštinske suradnje i sveobuhvatnosti obrade dostupnih povijesnih vrela.

Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike