Sport
ŽELJKO KRAJAN, KAPETAN HRVATSKE DAVIS CUP VRSTE

Da se osjećam odgovornim,
ne bih ostao izbornik
Objavljeno 31. siječnja, 2017.
Razumijem Osječane i ljutnju. I ja sam razočaran zbog otkaza naših najboljih igrača, kaže Krajan

Izbornik hrvatske teniske reprezentacije Željko Krajan u Osijek nije doveo sastav koji je želio, nego koji je morao. Doveo je Franka Škugora, Antu Pavića, Nikolu Mektića i Marina Draganju, koji će se suprotstaviti Robertu Bautistu Agutu, Pablu Carrenou Busti, Felicianu i Marcu Lopezu u borbi za prolaz u četvrtfinale Davis Cupa. Izgledi Hrvatske da dobije “furiju” su mali, zapravo - nikakvi.

Hrvatska B postava, Španjolska bez jednog od najboljih tenisača u povijesti Rafaela Nadala, dovoljno za razočaranje u Slavoniji. Nadali smo se Hrvatskoj u najjačoj postavi, s Bornom Ćorićem i Marinom Čilićem, goste s Nadalom, Osijek je priželjkivao veliki sportski spektakl, a dobio - šamar. Oni koji vole otići korak dalje, reći će - Agut i društvo protiv rekreativaca.

Osijek je s pravom ljut

- Razumijem Osječane, imaju pravo biti ljuti. Bilo koji grad u Hrvatskoj da je dobio domaćinstvo i ovo mu se dogodi, bio bi razočaran i ljut. I ja sam razočaran. Pretpostavljao sam da ove godine nećemo biti u najjačem sastavu, ali nisam mislio da će protiv Španjolaca otkazati naša dva najbolja igrača - kaže hrvatski izbornik Željko Krajan. Izbornik je razočaran zbog B postave, razočaran je i jer se Ćorić još uvijek ljuti, jer je pred našom reprezentacijom meč u kojem se unaprijed zna pobjednik.

- Kao sportašu teško je pripremati momčad i naći neku motivaciju kad znaš da ćeš izgubiti. I to uvjerljivo izgubiti.

Osijek i Slavonija osjećaju se prevareno. Nakon 20 godina Davis Cup karavana ponovno je u gradu na Dravi, ulaznice su planule za nekoliko sati, ali snovi su srušeni nakon što je Čilić poslao poruku: “Jako sam umoran”, a Ćorić: “Koljeno me još boli”. No, obojica će zaigrati na ATP turniru u Montpellieru koji počinje u ponedjeljak, dan nakon završetka osječkog obračuna.

- Na žalost, nemam bolji izbor, kad već ne igraju oni najbolji, morao sam pozvati one nakon njih.

Kritike i prozivke

Marin Čilić je oklijevao, slao nejasne poruke, da bi na kraju otkazao. Ako već nije želio igrati u Osijeku mogao je to na vrijeme reći pa kad postoji mogućnost da ne dođu najbolji, grad na Dravi ne bi se niti kandidirao.

- Razumijem da je Čilić umoran, onaj tko nije bio u tenisu nema pojma kakvi su to napori, treninzi, mečevi, stalna putovanja, mijenjanje vremenskih zona... Nadao sam se i vjerovao da će Čilić ipak zaigrati, ali bio je jasan u svojoj odluci - pokušao je Krajan naći opravdanje za Čilića.

To u Osijeku ne prolazi. Usporedbe radi, Novak Đoković je lani i ove godine odigrao više mečava od Čilića pa nije umoran. Ovaj vikenda igra za Srbiju protiv Rusije.

- Očito tamo vlada drugačija teniska atmosfera. Oko nas su ljudi koji kritiziraju, traže se samo problemi i loše stvari. Lani smo izgubili u finalu Davis Cupa kod kuće od Argentine i taj poraz još boli. No, umjesto da smo dobili podršku, jer porazi se u sportu događaju, mi smo uglavnom “nagrađeni” zvižducima, kritikama i optužbama. Teško je nakon toga ponovno se odazvati i igrati za reprezentaciju - ogorčen je Krajan.

Čiliću Slavonija više zamjera što nije došao, nego da je došao i izgubio.

Samo Borna zna

Još jedna bolna Krajanova tema je Borna Ćorić, kojemu je nekada bio i trener. Nije ga lani uvrstio u momčad za finale protiv Argentine i naš je mladi tenisač poručio: “Dok je Krajan na klupi ja ne igram za reprezentaciju”.

- Moj i Ćorićev odnos je - nema slike nema tona. Borna se lani maksimalno žrtvovao za reprezentaciju, dao je sve od sebe i da je bilo bilo šanse stavio bih ga u postavu. Žao mi je što se naljutio, ali tu odluku nisam donio sam. Imamo liječnike i da je itko davao bilo kakve šanse da može igrati, bio bi u sastavu. No njegovo koljeno nije bilo u stanju izdržati bilo kakav meč, a ne onaj na tri dobijena seta. Da je to samo razočaranje zbog finala to bi ga vjerojatno već prošlo, ovako samo Borna zna zašto ne igra i kad će ponovno biti u reprezentaciji.

Osjeća li izbornik odgovornost za ovo što se događa. Da se nakon Argentine povukao s klupe možda bi Ćorić ovoga vikenda igrao u Osijeku i Hrvatska bi bila jača.

- Ne, ni najmanje. Da sam našao bilo koju stvar u kojoj sam pogriješio, ne bih bio i dalje na klupi. Čilić, Dodig i društvo su me 2011. godine pozvali u reprezentaciju s jasnim ciljem - osvajanje Davis Cupa. Prihvatio sam to i 2012. postao izbornik, jer je postojala jaka ambicija i motiv za nešto više. Lani smo bili tako blizu, no nekoliko loših poena i pobjegao nam je naslov. A onoga trenutka kada osjetim da više nema te ambicije i želje za osvajanjem, onda ću povući neke korake.

Očigledno nema ambicije, najbolji nisu u Osijeku, a Hrvatska ni uz pomoć čuda ne može pobijediti Španjolsku.

- Nema ambicije ove godine, ali to ne znači da neće biti sljedeće...

Je li dio krivnje što na Španjolsku idemo s B sastavom leži i u Hrvatskom teniskom savezu koji je i u prošlosti činio pogreške i, čini se, nije ništa naučio iz njih. Hrvatska je 2005. u Bratislavi pobijedila Slovačku i prvi put u povijesti osvojila Davis Cup naslov. No, HTS je malo toga učinio da to iskoristi za pozitivne stvari, da napravi kult reprezentacije, da dečkima u kalendaru bude obvezno igranje u Davis Cupu.

- Zašto se nisu koristili veliki rezultati, ne pitajte mene. Očigledno je bilo pogrešaka, ali to je i stvar Saveza, dogovora, novca... - dodao je izbornik Krajan koji se još nije oporavio od poraza u finalu od Argentine, a već je uletio u “osječku tenisku dramu”. Koliko god pozivao na dobru atmosferu i podršku, i sam je svjestan da se Slavonija ljuti, jer nije dobila ono što je očekivala.

Ivana LIOVIĆ

poraz

teško je igrati meč, a znaš da si već izgubio

Željko Krajan

hrvatski izbornik

Znamo da je ovo meč u kojem nemamo izgleda i ta atmosfera vjerojatno će se osjetiti i na tribinama. No, volio bih kad bi tribine podržale ove dečke koji igraju, oni nisu ni za što krivi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike