Novosti
TRAGEDIJA U VINKOVCIMA

Sestre i brat izgorjeli zaboravljeni od svih
Objavljeno 30. siječnja, 2017.
Navodno su ovih hladnih dana svi živjeli u podrumu, gdje im se bilo lakše ogrijati tako što su palili kartonske kutije

Dvije sestre i brat poginuli su u požaru koji je u ponedjeljak ujutro izbio u obiteljskoj kući u Ulici Hrvoja Vukčića Hrvatinića u Vinkovcima.

Sve troje nastradalih bilo je starije dobi, navodno, između 80 i 90 godina, a koje je godinama zajedno živjelo u kući.

Požar su gasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci, a glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović potvrdio je medijima da drugih ozlijeđenih u požaru nije bilo.

Očevidom će se, dodao je, utvrditi uzroci i okolnosti koje su dovele do kobnog požara, koji je, navodno, izbio u podrumskim prostorima. U podrumu su, naime, i boravili brat i njegove dvije sestre, za koje susjedi u ulici kažu da se zovu Stojan, Mira i Mara Mitrović. Susjedi su posvjedočili da su živjeli povučeno, u velikoj kući koja nakon ratne 1991. godine nije bila ni obnovljena. Navodno se brat brinuo o nepokretnim sestrama, od kojih je samo jedna, kažu, imala mirovinu, pa su živjeli u teškom siromaštvu i oskudici.

Isključena struja

Neki govore i da im je bila isključena struja, a navodno su ovih hladnih dana svi živjeli u podrumu, gdje im se bilo lakše ogrijati tako što su palili kartonske kutije.

– Bilo je oko sedam sati, učinilo nam se da osjetimo miris paljevine, a kada smo izišli na ulicu, vidjeli smo dim i vatrogasce. Žao nam je ljudi... Bili su stari, iznad 80 godina – rekla je novinarima susjeda Ana Galić, šokirana tragedijom. Dodaje kako su se ljudi u susjedstvu pobojali da se požar ne proširi.

Govore, naime, da su izgorena kuća i dvorište bili zatrpani kojekakvim stvarima, poput kartonskih kutija, drvenih paleta... Neki susjedi komentirali su i da su nesretni ljudi, brat i dvije sestre, živjeli “zaboravljeni od svih”, pa i da su ih institucije trebale obići i pokušati im pomoći.

Nepristupačno požarište

Dojavu o požaru vatrogasci JVP-a Vinkovci dobili su u 7.03 i odmah izišli na teren s dva vozila. Profesionalni gasitelji imali su problema probiti se u kuću kako bi ugasili plamen koji se širio iz podruma, gdje su bili i kreveti.

– Morali smo provaliti vrata. Bilo je jako zadimljeno, sve je u kući bilo u neredu, zakrčeno te nam je gašenje požara i pronalaženje stradalih osoba bilo otežano – rekao je voditelj vatrogasnog odjela Slavko Ešegović. Prema riječima zapovjednika JVP-a Vinkovci Antuna Jelića, s obzirom na nepristupačnost prostora brzo su u podrumu uspjeli pronaći dvije smrtno stradale osobe, ali su zbog velike zadimljenosti za trećom morali tragati.

Dok se ne obavi očevid, pretpostavka je kako su se brat i dvije sestre ugušili od dima.

Sanja BUTIGAN/Mario KOKAJ
POŽAR I U ŽUPANJI

I županjski su vatrogasci imali intervenciju zbog požara u kući starije osobe. Kako stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske, požar je subotu oko 14 sati izbio u potkrovlju obiteljske kuće 81-godišnjaka u Županji, u Strossmayerovoj ulici. Srećom, u tom požaru nije bilo ozlijeđenih osoba. Vatru su ugasili vatrogasci DVD-a Županja. Očevidom je utvrđeno kako je uzrok požara kvar na električnom kabelu. Šteta je nekoliko tisuća kuna.M.Bu.

Možda ste propustili...