Osijek
AKADEMIJA U ORGANIZACIJI SPC-A

Prvi put od 1940. proslava Sv. Save održana u Osijeku
Objavljeno 31. siječnja, 2017.

Prvi put nakon 1940. godine Svetosavska akademija u nedjelju je, u organizaciji Srpske pravoslavne Crkve, održana u Osijeku. Riječ je o proslavi koja se obilježava svake godine u spomen na pravoslavnog sveca, začetnika školstva i zdravstva u Srba te osnivača Srpske pravoslavne Crkve, koji je preminuo 27. siječnja 1236.

Taj se dan u Srbiji, ali i u Hrvatskoj (u školama gdje se nastava održava na srpskom jeziku) slavi kao Dan duhovnosti, točnije “školska slava”.

- Prijašnjih smo godina akademiju proslavljali u Vukovaru, a ove je godine došao red da našeg prvog arhiepiskopa proslavimo u Osijeku. Svetosavlje je nešto što živi u srcu svakog Srbina pravoslavne vjeroispovijesti. Sinan paša je mislo kada spali tijelo svetog Save da će potpuno nestati kult i da će se zaboraviti na proslavu. On nije slučajno izabrao Vračar za spaljivanje mošti, jer je želio da to vide Srbi iz Srbije, Bačke i Banata. No, plan mu nije uspio i njegov je duh ostao i danas među nama i proslavljamo ga s ljubljavu i dužnim poštovanjem, istaknuo je protojerej-stavrofor Ratomir Petrović, paroh osječki.

Na Svetosavskoj je akademiji u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u nedjelju bio i episkop srijemski, g. Vasilije.

- Sveti Sava bio je veliki čovjek i svećenik, a njegova je poruka o pomirenju među narodima i danas aktulna - poručio je epsikop, g. Vasilije.

Svetosavsku je akademiju u Osijeku predvodio pjesnik iz Bijelog Brda Đorđe Nešić, a program je uveličao svećenički hor Eparhije osječkopoljske i baranjske pod vodstvom dirigenta Nenada Kesonje te učenici vukovarske Gimnazije, dok je na početku Akademije otpjevana Svetosavska himna u izvedbi komornog sastava vukovarskog srpskog pjevačkog društva Javor. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike