Regija
ANA VERIĆ (1928. - 2017.)

Odlazak prve dame hrvatske naive
Objavljeno 30. siječnja, 2017.

BABINA GREDA

Na mjesnom groblju u Babinoj Gredi jučer je na vječni počinak, u 89. godini, ispraćena Ana Verić, osnivačica babogredskog likovnog kruga i članica Udruženja naivaca Hrvatske. Bila je raritetna izvorna slikarica, autentična etnografkinja i pučka pjesnikinja.

Rođena je 1928. u Babinoj Gredi, a slikarstvom se počela baviti 1957. Izlagala je na više od 100 skupnih i 35 samostalnih izložbi diljem svijeta. Neposrednost ispričanog sadržaja, nostalgija za negdašnjim seoskim životom, lirika krajolika i deskripcija detalja plijenili su ljubitelje likovne umjetnosti i naivnog slikarstva izražajnom linijom, toplim tonalitetima i velikim rasponom boja. Bavila se i oslikavanjem predmeta za svakodnevnu uporabu, a pisala je pjesme i lirske priče, inspirirana slavonskim zavičajem. Njezin topao dom uvijek je bio otvoren za dobronamjernike, znatiželjnike i poklonike njezine umjetnosti.

Govoreći o liku i djelu Ane Verić, prof. Ivan Petričević ističe kako je kao žena u slikarstvu popularno prepoznata kao prva dama hrvatske naive.

- Kao specifičan autohtoni istraživač i čuvar pučke drevne kulture u zalog nam ostavlja u hrvatskim okvirima značajan likovni opus. Ana Verić, dugogodišnjim je radom i odricanjem prikupljala i u svojem domu čuvala i izlagala zbirku etnografskih predmeta, evidentiranu kao spomenik kulturne baštine, te je i po tome zacijelo bila autentična galerijsko-muzejska djelatnica - kazao je prof. Petričević.

Ana Verić bila je nositeljica odlikovanja Vukovarsko-srijemske županije za životno djelo. O svome je odlasku progovorila i u pjesmi “Kad ne budem među vama”: “Kad ne budem među vama, / gledajte me u slikama. / Čitajte me u pjesmama. / Kad se duša gore vine, / sačuvajte mi starine.”M.L.O.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike