Regija
EPIDEMIJA TRIHINELOZE

Od zaraženog mesa oboljelo 25 osoba
Objavljeno 31. siječnja, 2017.

ĐAKOVO

Puna blagdanska trpeza u gostima tijekom prošlog Božića i Nove godine za više đakovačkih obitelji završila je kobno – njihov domaćin, Đakovčanin, častio ih je suhomesnatim proizvodima spravljenima (i) od mesa divljači, ne sluteći da je ono zaraženo trihinelom. Završilo je to pravom epidemijom trhineloze koja upravo trese Đakovo!

Rađen pregled?

Jer njena crna bilanca kaže – u ovoj epidemiji trihineli je bilo izloženo čak 45 osoba, jače ili slabije znakove bolesti ima njih 25, a jedna 42-godišnja Đakovčanka od prošloga je vikenda i hospitalizirana! Potvrdio nam je to jučer i epidemiolog dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

– Vlasnik mesa, koji je lovac, častio je goste za blagdane suhomesnatim delicijama, a dio i podijelio. Prema informacijama koje imam i koje sam dobio od vlasnika, rađen je pregled na trihinelu. U petak sam dobio informaciju o slučaju, a u subotu su uzimani uzorci i nalazi su bili pozitivni. Ne bih ulazio u “kako i što”, no svima koji su izloženi trihineli u ovom slučaju rekao sam da situaciju shvate vrlo ozbiljno, da se odmah jave svojim obiteljskim liječnicima, neka se načini krvna slika i ostalo - kaže dr. Dijanić. Dodaje, epidemijom su obuhvaćeni svi uzrasti: od djece do starijih, najviše radno aktivna dob. – Sve meso je izuzeto i bit će uklonjeno - dodaje dr. Dijanić.

Hospitalizirana žena je u šoku nakon što je čula dijagnozu. Nećakinja je vlasnika trihinelom zaraženog mesa.

– U bolnicu sam primljena u nedjelju. Na zaraznom sam, primam terapiju. Šokirala sam se, uplašila, razočarala... Žao mi je moje tete i tetka. I oni su u šoku od svega. Nikada si tako nešto ne bi dopustili, ni sebi ni drugima, meso je pregledano! Jer, radi se i o njihovoj djeci! Ta, tko svom djetetu želi zlo?! Uvijek su nosili meso na analizu, godinama to obvezno rade. Baš mi je teta ovih dana rekla kako su zbog prasaca, koje će peći, dali i 1000 kuna, nije im žao, samo da se meso pregleda. Tetak dosta mesa i podijeli, više podijeli nego što ostavi sebi. I u njihovoj obitelji svi su bolesni, ispričala nam je jučer 42-godišnja Đakovčanka.

Nečiji propust

Kaže, prvo su ona i svi njeni u obitelji dobili konjuktivitis.

- Potom je oteklo lice i krenula temperatura, jako povišen CRP. Mene su bubrezi počeli boljeti, a to je, utvrdila je potom liječnica, bio mišić iznad bubrega. Deset dana borim se s visokom temperaturom od 40 stupnjeva. Trebam primati terapiju 8 do 10 dana - rekla nam je jučer zabrinuta žena.

– Cijeli dan jučer sam preplakala, nisam mogla doći sebi - dodaje Đakovčanka koja je inzistirala na svojoj i anonimnosti ostalih protagonista epidemije.

- Najgore je to što su svi oboljeli i s opasnošću na zarazu obiteljski vezani, ili su rodbina, prijatelji, djeca... Čovjek nije kriv, tvrdi da je nosio meso na analizu, a inače slovi za urednog i odgovornog prema drugima, posebice kada je zdravlje u pitanju. Vjerovat' ili ne vjerovat', no pošten je čovjek... No, nečiji propust jest... I njemu se zarazio i sin, i snaha, i njihova djeca - kaže član šire obitelji, jedne od zaraženih trihinelom.

– Vjerojatno je miješao meso domaće i divlje svinje, pravio je kulenove seke, kobasice... - dodaje naš sugovornik, ali i upozorava da su razmjeri epidemije mogli biti i još veći.

– Sin je dio tog mesa donio kući, vlasnik je dao da suhomesnatih proizvoda sin i snaha ponesu kući. Trebalo se rezati za “mezu” za moj i sinov rođendan, koji su 23. i 25. siječnja - pojašnjava.

Suzana ŽUPAN
Epidemija trihinelom i prije 14 godina

Đakovštinu je epidemija trihinelom tresla i prije 14 godina, početkom 2003. Epicentar zaraze tada je bio u jednom domaćinstvu u Širokom Polju. I tada je epidemija krenula od zaraženog suhomesnatog mesa – kobasica, kulenovih seka..., a obuhvatila je oko 20 osoba, ne samo iz Širokog Polja, nego i Satnice Đakovačke, Slavonskog Broda..., gdje je bilo i hospitaliziranih u tamošnjoj bolnici.

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana