Kultura
„GLAZBENA“ NOĆ U SLATINI

Noć muzeja u znaku Milka Kelemena i KUD-a Dika
Objavljeno 28. siječnja, 2017.

SLATINA - Upravo kao što je tema ovogodišnje Noći muzeja i najavila, u Zavičajnom muzeju Slatina niz programa toga popularnog događanja bio je posvećen glazbenom velikanu Milku Kelemenu i slatinskom KUD-u Dika.
Sadržaj večeri najavila je ravnateljica Muzeja Dragica Šuvak, a sve je započelo otvorenjem izložbe „Iz Tehničke zbirke slatinskog muzeja“, kojom je slatinskoj javnosti predstavljen dio fundusa koji obuhvaća aparate nekadašnje fotografske radionice, dio zbirke frizerskog salona, stomatološke ordinacije, ureda sa starim pisaćim strojevima te aparate za reproduciranje glazbe – televizore, radioaparate, gramofone, magnetofone i dio zbirke gramofonskih ploča.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivan Roštaš, koji je rekao da se nastavljaju ulaganja u slatinski Muzej pa prošle godine je uloženo približno 500.000 kuna u uređenje novog prostora u potkrovlju, a trenutačno se ugrađuje dizalo za osobe s invaliditetom. Najavljujući glazbeni program u sklopu otvorenja izložbe, ravnatelj Osnovne glazbene škole Antonio Brzica rekao je da Slatina ima sreću što ima Milka Kelemena, živućega glazbenog velikana koji je utjecao na hrvatsku i svjetsku suvremenu glazbu.


– Od 1994. godine, kad je Milko Kelemen nakon duljeg izbivanja došao u svoju rodnu Slatinu, sve se počelo mijenjati, osnovana je glazbena škola, pokrenut je glazbeni festival DMK, a obnovljen je i rad Gradskog pjevačkog društva Zrinski, rekao je Brzica i najavio da će Osnovna glazbena škola Slatina uskoro započeti proceduru preimenovanja u Umjetničku glazbenu školu Milko Kelemen. Profesor Kelemen već se usmeno suglasio s tim  prijedlogom i sada se očekuje njegovo pisano dopuštenje. Postupak preimenovanja škole trebalo bi završiti do 30. ožujka, kako bi škola s novim imenom bila otvorena na 93. Kelemenov rođendan.
U OGŠ Slatina zaposlena su 24 učitelja, a škola broji 268 polaznika, koji svojim uspješnim nastupima na različitim natjecanjima i smotrama pronose ime svoga grada. U skoroj budućnosti, nakon adaptacije prostora u dijelu zgrade u kojoj se nalazi Zavičajni muzej, u tu zgradu preselit će i Glazbena škola s Kelemenovim imenom. Podsjetimo da je u toj zgradi Milko Kelemen pohađao pučku školu, a danas je u njoj, u sastavu muzeja, i spomen-soba slavnog skladatelja.
U glazbenom dijelu programa nastupili su učenik 2. razreda gitare Ino Pavić, učenica 2. razreda klavira Patricija Veriga, učenik 4. razreda klavira Sven Oužecky i bivši učenik škole, a danas magistar klavira i profesor u slatinskoj školi Josip Jagušić. Poslije folklornog nastupa učenika Područne škole Donji Meljani OŠ Josipa Kozarca, jednosatnu plesnu radionicu održali su polaznici Dječjeg vrtića Suncokret.


Unatoč teškoj bolesti, direktorica Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena Jadranka Srdoč predstavila je ovogodišnje 23. izdanje te manifestacije. Ona je nazočnima prenijela pozdrave Mele i Milka Kelemena te umjetničkog voditelja Gorana Končara, koji je otputovao u Moskvu kako bi dogovorio koncert moskovske Akademije suvremene glazbe na otvorenju 23. dana Milka Kelemena. Ovogodišnji festival bit će u znaku plesnih predstava, a Jadranka Srdoč najavila je i projekt 16 koncerata „Od Bacha do Beatlesa“, koje bi gudački kvartet Rucner održao u svim gradovima i općinama Virovitičko-podravske županije.
Profesor fizike u Srednjoj školi Marka Marulića Dragan Klement održao je predavanje pod nazivom „Ton, šum, zvuk, glazba, buka, kaos“ sa zvučnim primjerima, da bi ukazao na usku vezu zakona fizike i zvuka, a time i glazbe. Predavanje su popratili njegovi učenici izvedbama poznatih melodija, što je pridonijelo zanimljivosti izlaganja.


Predsjednik KUD-a Dika Dario Vrbaslija predstavio je program rada društva u ovoj godini i najavio obilježavanje 50. obljetnice osnivanja KUD-a, predavanje „Riječju i slikom kroz slatinski kulturno-umjetnički amaterizam održala je Valentina Dačnik iz Hrvatskog sabora kulture, a svoja iskustva na prikupljanju podataka kulturne baštine, starih napjeva i plesova te običaja u selima slatinskoga kraja opisao je folklorist Miroslav Šarić. Članovi Plesnog kluba D&D Boris Stjepanović i Maša Radojević nastupili su s latinoameričkim plesovima, a večer je završila pjesmom i plesom KUD-a Dika, kao što i dolikuje nakon toliko obrađenih glazbenih tema.  
Za vrijeme programa Noći muzeja otvoreni su bili stalni postavi Zavičajnog muzeja, Zbirke Milka Kelemena i Domovinskog rata. Ove godine u organizaciju manifestacije u Slatini uključili su se Osnovna glazbena škola, Ogranak Matice hrvatske, Srednja škola Marka Marulića, Industrijsko-obrtnička škola, OŠ Josipa Kozarca PŠ Donji Meljani, Društvo Naša djeca, Dječji vrtić Suncokret, Turistička zajednica i Udruga Dani Milka Kelemena.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike