Sport
PRORAČUN SPORTA ZA 2017.

Više novca za osječki sport, ali klubovi nisu profitirali
Objavljeno 28. siječnja, 2017.

Svake godine osječki sport nestrpljivo čeka koliko će se sredstava iz gradskog proračuna odvojiti za program javnih potreba u sportu na području grada Osijeka. I uvijek je priča ista. Nakon objave dodijeljenih sredstava uvijek ima zadovoljnih, ali i onih razočaranih. Istina je, kao i uvijek, negdje u sredini, pa se nerijetko dogodi da nezadovoljnim klubovima tijekom godine budu doznačena dodatna sredstva.

Sedam novih trenera

U proračunu za 2017. godinu Grad Osijek se pokazao nešto šire ruke za sportaše negoli lani. Sredstva za koja je zadužena Zajednica športskih udruga grada Osijeka povećana su za 14 posto ili 1,8 milijuna kuna. Prošle godine Grad Osijek je za A program, koji obuhvaća redovite aktivnosti članica ZSUGO, javnih potreba u sportu na području grada Osijeka izdvojio malo više od 11,5 milijuna kuna, a za ovu godinu korisnici tih sredstava na raspolaganju će imati gotovo 14 milijuna kuna (13,390,000,00). Ove su godine značajno narasla sredstva u programu B, koji obuhvaća održavanje sportskih objekata u gradu Osijeku (prošle godine ta su sredstva bila pod drugom stavkom, nap.a.), ali i u njemu postoji novac koji će koristiti članice ZSUGO-a, a on je namijenjen za posebne programe, sufinanciranje režijskih troškova korištenja objekata koji su povjereni u zakup na upravljanje klubovima ili za podmirivanje troškova korištenja školskih sportskih dvorana. No, zanimljivo, unatoč povećanju od 1,8 milijuna kuna, ukupan iznos koji je namijenjen za raspodjelu kategoriziranim klubovima nije se mijenjao u odnosu na 2016. godinu, a iznosi 4.570.000. Taj se novac dijelio prema dva pravilnika. Jedan je o određivanju nositelja kvalitete osječkog sporta, a drugi Pravilnik o izračunu vrijednosti i razvrstavanju sportova. Stoga je i glavno pitanje gdje su usmjerena sredstva od povećanja proračunskog novca. On je otišao u devet granskih saveza te za potrebe sedam novih trenera, za razvoj školskog sporta, sportske rekreacije i sporta osoba s invaliditetom.

Novi programi

Velik dio novca od povećanja proračunskih sredstava bit će iskorišten za dva nova programa. Prvi je posebno važan, a za njega će se izdvojiti 800 tisuća kuna. Riječ je o korištenju usluga prijevoza sportskih klubova. Naime, ZSUGO je raspisao otvoreni postupak javne nabave za korištenje usluga prijevoza i izabrao ponudu te potpisao ugovor s požeškim APP-om. Tim programom želi se klubove osloboditi od troškova prijevoza mlađih uzrasnih kategorija, što predstavlja značajnu stavku u njihovim proračunima. Treba naglasiti kako se njime mogu koristiti i seniorske momčadi kojima je potreban prijevoz na prvenstvene utakmice, ali on neće biti subvenciniran od ZSUGO-a, već ga je potrebno platiti (po vjerojatno povoljnijim uvjetima, nap.a.). I na kraju, prvi put je utemeljen fond za olimpijske kandidate. S obzirom na to kako je ovo postolimpijska godina, zasad je teško već odrediti tko će se od osječkih sportaša eventualno naći u Tokiju 2020. godine. Za taj program odvojeno je 100 tisuća kuna, a koji će sportaši moći raspolagati tim sredstvima bit će odlučeno krajem godine, kada će se formirati posebna stručna komisija sastavljena od trenera. Ona će dati svoje prijedloge, a konačnu odluku o raspodjeli i korištenju novca iz olimpijskog programa donijet će Izvršni odbor ZSUGO-a.

Dalibor KELER

povećanje

1,8 MILIJUNA KUNA VIŠE U ODNOSU NA 2016.

PENALI ZA POGREŠNE PODATKE

Jedna od najvećih novosti pravilnika jesu “penali” koje će klubovi platiti ako Zajednici dostave netočne podatke za bodovanje. Klub može izgubiti i 10 posto predviđenih sredstava ako je “lakirao” podatke, a to su na svojoj koži neki već i osjetili. Događalo se tako da klubovi prijave bolji plasman na državnim natjecanjima u mlađim uzrastima ili više stručnih trenera negoli klub zapravo ima, što je nevjerojatno. Kao da danas nije gotovo sve provjerljivo uz sasvim prosječno korištenje pretraživača na internetu.

klubovi prvog razreda

l ŽNK Osijek - 407.215 kuna

l MNK Osijek Kelme - 153.559

l GD Osijek Žito - 300.283

l KRŠG Rondo - 44.352

l MOK Mursa Osijek - 265.238

l ŽOK Osijek - 455.442

l AK Slavonija Žito - 413.708

l VK Iktus - 226.848

l GSD Osijek 1784 - 298.829

l KK Vrijednosnice Osijek - 303.628

l Košarkaški klub Mursa - 129.020

l KK Osijek - 239.845

l ŽKK Osijek '97 - 19.858

l DK Slavonija - 176.880

l RK Osijek - 170.136

l ŽRK Osijek - 188.459

4.570.000

kuna dobit će osječki klubovi nositelji kvalitete podijeljeni u tri grupna razreda za 2017. godinu

Danijel Srb

predsjednik Veslačkog kluba Iktus

pRAVILNIK TREBA MIJENJATI

Dobili smo oko 81 tisuću kuna manje nego lani (308.500 - 226.848). Smatram da je pravilnik prema kojem se boduju rezultati nekorektan, ide na štetu pojedinačnih u odnosu na loptačke sportove. Mislim da se pravilnik mora hitno mijenjati.

Ivan Trusić

predsjednik Odbojkaškog kluba Mursa-Osijek

Morat ćemo se snaći s manje

Morat ćemo se snaći s 80-ak tisuća kuna manje novca. Očekivali smo da sredstva, ako ne povećana, budu bar na razini prošlogodišnjih, jer ipak od dvoranskih sportova imamo najbolji plasman u elitnom razredu. Ne preostaje nam ništa drugo nego snaći se u postojećim uvjetima i potražiti pomoć na nekim drugim adresama.

Vladimir Ham

predsjednik ŽRK Osijek

Zadovoljni, ali očekivali smo više

Svako je povećanje dobrodošlo, iako sam iskreno očekivao da će ono biti i veće. No, moramo biti zadovoljni i ovim. S ovih 50-ak tisuća kuna više zapravo se vraćamo na iznos koji smo dobivali ranije, prije dvije godine. Stabilizirali smo poslovanje i dugovanja i vjerujem da ćemo u 2017. godini puno lakše poslovati. Neće ovo, naravno, biti dovoljno za sve, ali ipak će biti lakše.

Vladimir Mađarević

izvršni dopredsjednik GD-a Osijek Žito

Nismo se strateški odredili

Generalno novac u osječkom sportu može se bolje podijeliti, i to nije nova priča. Prije svega trebamo napraviti strategiju kojom ćemo se opredijeliti što je važno za sport grada Osijeka. Je li to vrhunski sport ili nam je važnija rekreacija sport djece i mladeži pa prema tome raspoređivati sredstva. Ovako imamo raštrkanost, a iskreno neke stavke nisu nam nikada bile jasne. Konkretno mislim na stavku raspodjele opreme za sport.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIJELO-PLAVI SE UTOPILI U VELIKOJ GORICI

Kakva je korist od igranja u neregularnim uvjetima?

2

U GRADSKOM VRTU GOSTUJE ŠIBENIK

Osijek i dalje motiviran,
traži se potvrda drugog
mjesta i rušenje rekorda

3

PRVA ŽNL OSJEČKO-BARANJSKA - 23. KOLO

Slavonac čuva vrh tablice