Osijek
INSTITUCIJE PRORADILE U SLUČAJU NAPUŠTENIH RADNIKA

Kaznena prijava Home Comfort Productu zbog neisplate plaća
Objavljeno 27. siječnja, 2017.

Prevareni radnici tvrtke Home Comfort Product d.o.o., koji su u listopadu 2016. godine preko noći ostali bez posla i plaće nakon što je vlasnik tvrtke netragom nestao, konačno su dobili dobru vijest - protiv Home Comfort Producta d.o.o. podnesena je kaznena prijava.

Podsjetimo, djelatnici su obavljali poslove agenata u pozivnom centru tvrtke, a kada je posao krenuo loše, direktor tvrtke i jedini član uprave Zsolt Gaspar preko noći je nestao te iza sebe ostavio radnicima samo nevažeće ugovore. Od tada se s njim ne može stupiti u kontakt.

Kako doznajemo, u tvrtki Home Comfort Product d.o.o. za sada su obavljena dva inspekcijska nadzora. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava kažu kako je prvi nadzor proveden prethodno ovoj mučnoj situaciji osječkih radnika, i to u kolovozu 2016. godine. Tada je utvrđeno da su tijekom nadzora za poslodavca radila dva radnika koja nisu bila prijavljena na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, zbog čega je 8. kolovoza 2016. poslodavcu privremeno zabranila obavljanje djelatnosti. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u navedenom inspekcijskom nadzoru, inspektorica je, uz izrečenu navedenu upravnu mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnost, istovremeno nadležnom Prekršajnom sudu u Osijeku podnijela optužni prijedlog protiv poslodavca, pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi zbog osnovane sumnje da s radnicima nisu sklopili ugovor o radu u pisanom obliku, niti su im prije početka rada izdali pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu i zbog toga što nisu dostavili podatke o početku osiguranja radnika tijelu obveznog mirovinskog osiguranja u propisanom roku. O utvrđenom je činjeničnom stanju inspektorica rada obavijestila i Poreznu upravu Ministarstva financija i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, radi postupanja iz njihove nadležnosti.

Nakon ovoga, a na zahtjev prevarenih radnika iz ove priče, nedavno je nadzor ponovno proveden. Iz službe za nadzor radnih odnosa Područnog ureda Osijek Inspektorata rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako je rezultat nadzora ovaj put kaznena prijava.

- Inspekcijskim nadzorom nad primjenom propisa o radnim odnosima utvrđene su nepravilnosti - neisplata plaće i nedostava obračuna dugovane, neisplaćene plaće za mjesec listopad 2016. godine. Zbog utvrđenih nepravilnosti podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku te je upućena obavijest na nadležno postupanje Ministarstva financija Poreznoj upravi Područnom uredu Dalmacija - stoji u rješenju Inspektorata upućenom prevarenim radnicima.

Oni, pak, prekršajne i kaznene prijave pozdravljaju, no ne vjeruju kako će to promijeniti njihovu situaciju, odnosno činjenicu da su još uvijek prijavljeni kao radnici Home Comfort Producta d.o.o., što ih sprječava da pronađu drugi posao i tako si osiguraju egzistenciju. I. Solar

RADNICI SE JOŠ NISU USPJELI ODJAVITI U ZAVODU ZA MIROVINSKO

Uz neisplaćenu plaću za listopad 2016. godine gorući problem radnika Home Comfort Producta d.o.o. činjenica je da ih vlasnik tvrtke nije odjavio iz mirovinskog sustava. Od kako je Zsolt Gaspar netragom nestao, pokušavaju na razne načine sami obaviti odjavu u osječkoj ispostavi Zavoda za mirovinsko osiguranje, ali ne uspijevaju. Za sada su postigli tek predati zahtjev za priznavanje radnog staža zaključno s posljednjim odrađenim radim danom. No, s obzirom na to da ne pristaju da im se dio radnog staža ne priznaje zbog Gasparovih malverzacija, u ovom slučaju još uvijek je u tijeku žalbeni postupak. Dok postupak traje, rečeno im je, ostat će prijavljeni u mirovinskom sustavu kao zaposleni.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana