Sport
OSJEČKO DAVIS CUP RAZOČARANJE

Slavonci se osjećaju prevareno
i žele povrat novca za ulaznice
Objavljeno 26. siječnja, 2017.
Jesu li u HTS-u sve odavno znali, dobro skrivali i nasamarili Osijek?

Vezani članci

IVAN VRKIĆ RAZOČARAN NAKON OTKAZIVANJA ČILIĆA I ĆORIĆA

Žao mi je što dajemo novac za jednu namjeru, a ispadne sasvim druga

STIŽE GOLEMO RAZOČARENJE

Osijek dobio Davis Cup, ali bolje da nije

Hrvatski teniski savez se nakon punih 20 godina smilovao Slavoniji te Osijeku dodijelio domaćinstvo Davis Cupa. Bit će to prvi meč Svjetske skupine u Osijeku u kojem će Hrvatska dočekati Španjolsku. Trebao je to biti prvorazredni sportski spektakl, početkom veljače smo u dvorani Gradski vrt očekivali Marina Čilića, Bornu Ćorića, Rafaela Nadala i Roberta Bautista Aguta...

HTS (ni)je znao

No bili su to samo pusti snovi jer udarni hrvatski dvojac pod izlikom umora (Čilić) i ozljede koljena (Ćorić) otkazao je dolazak u Slavoniju. Španjolci nisu umorni, dolaze u najjačem sastavu predvođeni Rafom Nadalom, ali doživljaj ne može biti potpun jer će jedan od najboljih tenisača u povijesti s druge strane mreže imati nedorasle suparnike kao što su Nikola Mektić, Ante Pavić ili Franko Škugor. Na Nadala su ipak trebali ići najbolji. No, nekima nacionalni dres i navijači ne znače puno, očito ne zanima ih što je dvorana Gradski vrt rasprodana u nekoliko sati i što je istok Hrvatske željan dobrog tenisa. Svojim otkazom Slavonijui su zadali sportski udarac koji boli. Dečki su otkazali Davis Cup kako bi se na miru mogli pripremili za ATP turnir u Montpellieru, koji počinje samo dan nakon završetka osječkog sraza.

Nakon što su se Čilić i Ćorić svaki zbog svojih razloga, koji su za javnost dobro argumentirani, ali su zapravo prozirni i isprazni, zahvalili na pozivu i otkazali nastup protiv Španjolske, osječki teoretičari zavjere odmah su zaključili: “Zato smo i dobili Davis Cup jer se znalo da će igrati naša B postava.” Ostat će doista pitanje je li HTS kod dodjeljivanja domaćinstva držao “figu u džepu” i velikodušno prepustio Osijeku organizaciju već znajući da ni Čilić ni Ćorić početkom veljače neće zaigrati u Gradskom vrtu. Iz HTS-a tvrde kako nisu znali. Međutim, činjenica je da nisu baš naš ništa poduzeli kako bi doista Hrvatska u Osijeku nastupila u najjačem sastavu.

- Nitko nije znao da će se ovo dogoditi. Za Ćorića se možda dalo naslutiti da bi mogao zaobići Osijek zbog svađe s izbornikom Željkom Krajanom, ali Čilićev otkaz stigao je u zadnji trenutak. I mi smo razočarani zbog cijele situacije - poručuju iz HTS-a.

Ipak, nitko nije razočaran više od Slavonaca, organizatori dvoboja koji su uložili goleme napore ne mogu vjerovati što se događa i kako se “osječki sportski događaj godine” pretvorio u razočaranje godine.

- Bio sam spreman preokrenuti cijeli grad da se dečki osjećaju ugodno, da im ništa ne nedostaje u Osijeku. Toliko smo se trudili, lobirali i navaljivali da napokon u ovaj dio Hrvatske dovedemo Davis Cup, a zbog ovih otkaza smo dobili jedno veliko razočaranje. Jednostavno, nije mi još jasno kako netko ne želi, bez obzira na sve, igrati za reprezentaciju - poručuje Domagoj Wagner iz TK Olimpije.

Čilićeva šutnja

Osijek se osjeća prevareno i izigrano. Hrvatska u sastavu Mektić, Škugor, Draganja i M. Pavić nije ono pravo, pa su krenula pitanja - može li se dobiti povrat novca za ulaznice? Naravno da ne može, iako su ljudi platili nešto što zauzvrat neće dobiti. Tužna je to osječka teniska priča, a razočarali su oni za koje je istok Hrvatske uvijek zdušno navijao. Unaprijed se znalo da neće igrati Ivo Karlović i Ivan Dodig, ali naivno smo vjerovali da Ćorić momčadske interese može staviti ispred osobnih, a Čilić kao pravi lider povesti Hrvatsku protiv jakih Španjolaca. Upravo je Čilić pravo razočaranje jer je vjerojatno još u prosincu prošle godine znao da neće igrati Davis Cup, ali je o tome šutio. U svom je stilu slao nejasne signale i otezao, a na kraju ipak rekao - ne opravdavajući to umorom. Usporedbe radi, prošle i ove godine Čilić je odigrao manje mečeva od primjerice Novaka Đokovića, ali drugi tenisač svijeta će igrati za Srbiju protiv Rusije. Bilo bi puno poštenije da je Čilić odmah otkazao. U tom slučaju pitanje je bi li se Osijek uopće kandidirao, bi li teniski entuzijasti u gradu “prevrnuli grad” radi Davis Cup susreta u kojem je pobjednik, čini se, unaprijed poznat.

Ivana LIOVIĆ

Čilić je prije mjesec danao mogao otvoreno reći kako neće igrati

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike