Ekonomija
POSTOJALA JE PODRAVKINA PONUDA

Mlinar nije na prodaju, imamo svoje planove
Objavljeno 25. siječnja, 2017.
Svake godine stižu vrlo konkretne ponude za kupnju tvrtke Mlinar

Mlinar nije na prodaju! Takav odgovor stiže iz sjedišta te zagrebačke tvrtke u vlasništvu Mate Škoje. Domaći mediji u srijedu su donijeli informaciju kako je Podravka poslala neobvezujuću ponudu za preuzimanje Mlinara.

To je izazvalo zanimanje javnosti jer bi mogućim preuzimanjem Mlinara Podravka, nakon što je kupila slovensko Žito, dobila integriranu pekarsku industriju s oko 1,5 milijardi kuna godišnjeg prihoda, gotovo stotinu milijuna kuna netodobiti, oko 2500 zaposlenih i više od 200 trgovina u regiji. Tako bi postala najjača pekarska kompanija i najveći otkupljivač žita u regiji.

Iz Podravke se u srijedu o tom pitanju nisu oglasili, no iz Mlinara smo dobili odgovor na pitanje što se događa.

- Posljednjih nekoliko godina Mlinar vrlo uspješno ispunjava, čak i prebacuje, sve ambicioznije poslovne planove za povećanje proizvodnje i širenje plasmana. Također, s obzirom na sve značajniji utjecaj u pekarskim segmentima različitih europskih tržišta i kvalitetno utemeljene, a ponegdje već i ostvarene, ambicije nastupanja na tržištima drugih kontinenata - tvrtka je godinama pod velikim pritiskom zainteresiranih investitora iz cijelog svijeta. U tom kontekstu, svake godine stižu vrlo konkretne ponude za kupnju Mlinara, ali se vlasnik do sada nije odlučio za prodaju - poručili su iz Mlinara.

U toj su tvrtki svjesni kako je zbog dostupnosti informacija o atraktivnim poslovnim planovima koje su koncipirali za predstojeće trogodišnje razdoblje povećani interes i pritisak investitora zapravo i očekivan.

- Stoga se u ovom trenutku ne možemo upuštati u medijske špekulacije o interesima onih koji Mlinar vide u svojim vlasničkim portfeljima, nego smo i dalje pojačano koncentrirani na ostvarenje planova u poslovnom razdoblju koje je pred nama - stoji u priopćenju koje u ime Mlinara potpisuje Mato Škojo, predsjednik Uprave.

Uz Podravku, za kupnju Mlinara je, nagađaju mediji, zainteresirana i slovensko-srpska pekarska grupaciji Don Don. No čini se kako je zaboravljeno da je 2009. godine tada široj javnosti nepoznata “mala” osječka Kruna (u vlasništvu Mate Škoje) kupila “veliki” Mlinar i s njim krenula u posve novi poslovni pothvat. Dakle, nije isključeno da se i u ovoj prilici lovina prometne u lovca.

Dario KUŠTRO
SHERATON PREUZIMA HOTEL?

Čini se kako su tvrtke u vlasništvu Mate Škoje neprestano zanimljive tržištu. Svako malo u javnost dospije informacija kako za neku tvrtku u sastavu Škojo grupe postoji zainteresirani kupac. Tako je jedna od posljednjih “akvizicija” bila i ona prema kojoj je hotelski lanac Sheraton zainteresiran za preuzimanje Hotela Osijek. No i ta je informacija demantirana.

Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike