Novosti
RAD DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

Cvitan će braniti izvješće DORH-a, ali i svoju fotelju
Objavljeno 25. siječnja, 2017.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan pred Hrvatskim će saborom uskoro predstaviti i braniti izvješće o radu Državnog odvjetništva za 2015. godinu, a ujedno će to značiti i da brani svoju poziciju jer, padne li izvješće, zasigurno će i on biti smijenjen.

To će izvješće pokazati odnos vladajućih - HDZ-a i Mosta - prema glavnom državnom odvjetniku, s obzirom na to da se još za mandata bivšeg premijera Tihomira Oreškovića nagađalo kako bi Cvitana mogli razriješiti prije isteka mandata.

Potpredsjednik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja izjavio je nedavno da oni u tom trenutku nisu bili za promjene, a kakav će stav sad zauzeti trebaju vidjeti, jer moraju analizirati izvješće. Cvitan navodi da je njihov kvalitetan rad rezultat natprosječnog angažmana i zalaganja, stalne edukacije, ali i sustavnog nadzora nad radom svih državnih odvjetništava, no upozorava da za nastavak rada s jednakim stupnjem dostignutih rezultata posebnu pozornost treba posvetiti zapošljavanju vježbenika i savjetnika, kao i podizanju stupnja opremljenosti odvjetništava.

Stara oprema

Cvitan u izvješću upozorava da je oprema za snimanje dokaznih radnji, odnosno razgovora s okrivljenima i svjedocima stara tri godine pa su se počeli javljati manji kvarovi, a s obzirom na to da nisu predviđena sredstva za njezino održavanje, uskoro bi moglo doći do poteškoća. Iako je Ministarstvo pravosuđa u 2015. učinilo napore na rješavanju prostornih potreba za pojedina državna odvjetništva, neka i dalje rade u neodgovarajućim prostorima, što dovodi i do nemogućnosti zapošljavanja novih osoba. Osim dva najveća državna odvjetništva u Hrvatskoj, onima u Zagrebu i Rijeci, s ozbiljnim prostornim problemima suočen je i Uskok. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zbog nužnosti popunjavanja broja nedostajućih zamjenika glavnog državnog odvjetnika također se suočava s nedostatkom prostora, upozorava Cvitan. Upozorava i da je potrebno postaviti okvire sigurnosnog sustava, s obzirom na to da se u njihove prostorije dovode osobe za koje postoje sigurnosni rizici, dok neka državna odvjetništva imaju službena vozila starija od deset, čak i dvadeset godina.

38.227 prijava

DORH je u 2015. zaprimio 38.227 kaznenih prijava protiv poznatih počinitelja, što je za 15 posto više nego godinu ranije. U ukupnom broju zaprimljenih prijava i dalje prevladavaju kaznena djela protiv imovine s 35,5 posto. Nepoznatih prijavljenih počinitelja bilo je za 6,4 posto više nego godinu ranije. Državna odvjetništva odbacila su 12.363 prijave, što predstavlja 42 posto od ukupno riješenih prijava, neposrednim optuženjem odlučeno je u odnosu na 12.701 osobu, dok je rješenje o provođenju istrage doneseno za 3583 osobe (12 posto). U 2015. dovršeno je ukupno 3841 istraga te je u radu ostalo 1596 istraga, što u postocima predstavlja manje nedovršenih istraga no u proteklom izvještajnom razdoblju. Po dovršenoj istrazi podignuto je ukupno 3230 optužnica, što je ukupno 82,7 posto svih odluka po dovršenoj istrazi.

DORH ukazuje na poteškoće u zakonima u vezi s rokovima za završetak istrage i donošenje odluke te smatra opravdanim promijeniti rok za završetak istrage na način da produljenje instruktivnog roka za završetak istrage ne ovisi isključivo o složenosti ili težini predmeta, nego i o drugim kriterijima. Optužna vijeća su u 2015. potvrdila više od 96 posto svih optužnica, što u DORH-u smatraju vrlo zadovoljavajućim postotkom.

13.387 osuda

Prvostupanjske presude donesne su u odnosu na 14.620 odraslih osoba, od čega je 13.387 osuđujućih. Oslobađajuće presude donesene su za 737 odraslih osoba (5 posto), dok je optužba prema 496 odraslih osoba odbijena (3,4 posto). U odnosu na godinu ranije doneseno je 7,2 posto manje prvostupanjskih presuda protiv odraslih osoba. Od ukupnog broja sankcija i u 2015. ponovno prevladavaju uvjetne osude, koje su primijenjene prema 9796 osoba, odnosno 73,2 posto počinitelja. U odnosu na kaznenu politiku sudova, navodi DORH, i dalje je primjetno da sudovi kada se izuzmu najteža kaznena djela u pravilu sankcije izriču u donjoj trećini zakonom propisanih kazni za pojedino kazneno djelo, a česta je i primjena instituta sudskog ublažavanja kazne. “Kada se tome pridoda da je u općinskoj nadležnosti učestala primjena uvjetne osude, a imajući u vidu broj recidiva, kao i općenito kretanje prijavljenog kriminaliteta, koji je u porastu, ovakva kaznena politika uglavnom se pokazuje neodgovarajućom”, smatraju u DORH-u.

Eduard SOUDIL/H
41 PRIJAVA ZBOG RATNOG ZLOČINA

Državna odvjetništva zbog ratnih zločina zaprimila su 41 kaznenu prijavu, dok je od 48 kaznenih prijava u radu riješeno njih 40, od čega je doneseno 25 rješenja o provođenju istrage, 9 kaznenih prijava je odbačeno, dok je 6 prijava riješeno na drugi način. Zbog pranja novca prijavljeno je 29 osoba, dok je 2013. prijavljena samo jedna osoba, što ukazuje na novi pojavni oblik počinjenja tog kaznenog djela koje je povezano s računalnim prijevarama. Hrvatska je, navodi pritom DORH, i u 2015. bila meta organiziranih hakerskih napada. U većini nedjela su počinile nepoznate osobe koje su malicioznim računalnim programima vršile transakcije s računa oštećenih osoba.

DVIJE TREĆINE KAZNI ZATVORA SU ZAMIJENJENE RADOM ZA OPĆE DOBRO

Uskok je u 2015. zaprimio 1152 nove prijave protiv poznatih osoba, što je za oko 62 posto više nego godinu ranije te je donio 363 rješenja o provođenju istrage. Od ukupnog broja rješenja, njih 185 se odnosi na organizirani kriminalitet, dok se 166 odnosi na koruptivna kaznena djela. Optužene su ukupno 343 osobe. U 2015. presuđena je 251 osoba što je pad za čak 60 posto u odnosu na godinu ranije, a DORH objašnjava da razlog tako velikog pada leži i u činjenici što je velik broj presuda u 2014. bio donesen samo u slučaju Hipokrat (271 presuda). Sudovi su u odnosu na 236 osoba donijeli osuđujuće presude, u odnosu na 93 osobe izrečene su uvjetne osude, dok su u odnosu na pet osoba izrečene novčane kazne. Od izrečenih 138 kazni zatvora, oko dvije trećine zamijenjene su radom za opće dobro na slobodi.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BEROŠ: U HRVATSKOJ 3053 NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM

U OBŽ 125 novopozitivih na koronavirus, dvije osobe umrle, u VSŽ 107 novooboljelih, jedna osoba umrla

2

"BOGINJA LAŽNIH USANA" JEDNA JE MEĐU BROJNIMA

Nadriliječnici za nekoliko dana zarade do 100 tisuća eura i pobjegnu

3

ČLANOVI VLADE DEMOKRATSKOG JEDINSTVA POSJETILI VUKOVAR

Pobjeda u ratu govori kako su donosili dobre odluke u teškim danima