Mozaik
GORDEN KAYE (1941. - 2017.)

Umro Rene iz kultne
serije 'Allo, 'Allo!
Objavljeno 23. siječnja, 2017.

U 76. godini života, u domu za stare i nemoćne, u ponedjeljak ujutro preminuo je britanski glumac Gorden Kaye koji je utjelovio legendarni lik Renea Artoisa, vlasnika kafića 'Allo, 'Allo. Riječ je o kultnoj seriji koja se na BBC-u prikazivala punih deset godina, od 1982. do 1992. Kaye je glumio u sve 84 epizode.

Prije glume je bio igrač ragbija i radio je u tvornicama tekstila i traktora. Nakon što se upisao na studij, honorarno je radio kao radijski voditelj, a najveći radijski uspjeh bio mu je intervju s megapopularnim Beatlesima 1965. godine. Nakon završetka studija potpuno se posvećuje glumi, prvo u kazalištu, a potom i na televiziji, ali sve od reda sporedne uloge. Uloga Renea kao da je pisana za njega, pa je nakon planetarnog uspjeha serije 'Allo, 'Allo!, bio jedan od naeksponiranijih britanskih glumaca.

Godine 1990. jedva je preživio posljedice oluje. Zadobio je teške ozljede glave i mozga kada se od siline olujnog vjetra dio drvene reklame odlomio, probio vjetrobransko staklo automobila i zabio Kayu u čelo. Nekoliko se mjeseci oporavljao u bolnici, a nakon povratka snimanju serije, na čelu se vidio duboki ožiljak od ozljede. Posljednji put je glumio Renea 2007. godine u epizodi koja je okupila neke od glumaca iz nekadašnje postave.M.Bugarić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike