Novosti
UDRUGA ZA RAVNOPRAVNO RODITELJSTVO

Sve više muškaraca trpi nasilje od bivših žena i partnerica
Objavljeno 23. siječnja, 2017.

O nasilju koje muškarci trpe od svojih bivših supruga i partnerica u Hrvatskoj se ne govori, tvrdi to Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo. Ističu kako tomu treba dodati svojevrsno birokratsko nasilje koje nerijetko provode pojedini centri za socijalnu skrb, skloni majkama, koje su, prema njihovu nepisanom pravilu, sposobnije od očeva odgajati djecu, kao i sudovi, koji svojim odlukama, bez ikakve provjere, potvrđuju takva paušalna mišljenja. U 2016. analizom brojnih slučajeva ta udruga je došla do zaključka da se u Hrvatskoj nad rastavljenim očevima i njihovim temeljnim ljudskim pravima, poput prava na odgoj i viđanje djece, provodi - grubo i sustavno kršenje ustavnih prava.

- Već godinama upozoravamo kako su desetci tisuća rastavljenih očeva svakodnevno u poziciji da trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju, sustavno kršenje svojih ustavnih prava samovoljom, neprofesionalnošću i naklonošću majkama. Na tu kriminalno–huligansku situaciju u državi rijetko tko je reagirao unatoč našim stalnim apelima. Svakodnevno se kroz dijelove sustava socijalne skrbi, gotovo utopljenog u neznanju i neprofesionalnosti njegovih djelatnika, krše u prvom redu prava naše djece, koja nemaju mogućnosti imati podjednako oba roditelja, a očevi uživati u ravnopravnom roditeljstvu. U prvom redu zbog centara za socijalnu skrb, koji su u svojim postupanjima pristrani i naklonjeni majkama, očeve i njihove želje o ravnopravnom roditeljstvu i ne uzimaju u obzir, a djeca ih ne zanimaju - upozorava Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Želja je stoga da sva djeca nakon rastave braka ili izvanbračne zajednice uživaju u svome pravu na podjednako vrijeme s oba roditelja, kao što su to riješile brojne zemlje EU-a i da se napokon počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava, koje je i Republika Hrvatska potpisnica, te da državne institucije počnu raditi za djecu, a ne protiv nje. E.S.

2,5 GODINA NE SMIJE VIĐATI DIJETE

Jedan od primjera kršenja prava djece i rastavljenih očeva je slučaj Zvonka Grgeca, kojemu je dvije i pol godine uskraćeno pravo viđanja vlastitog djeteta iako brakorazvodna parnica još traje. Prema Grgecovim navodima, njegova ga bivša partnerica, visokopozicionirana službenica Vlade RH, koristeći se svojim položajem i službenim e-mailom, nastoji ocrniti pred nadležnim institucijama i odvojiti od djeteta. “Zvonku je uskraćeno temeljno pravo na roditeljstvo, kao i tisućama očeva u Hrvatskoj, a o pravima Zvonkova djeteta da i ne govorimo. Dovoljno je samo reći da raspravna sutkinja gotovo tri godine vodi postupak, u kojemu nije donijela ni privremenu mjeru. Nameće se logično pitanje: Kako je u interesu malodobnog djeteta sudski postupak koji traje gotovo pola djetetova života”, upozoravaju u Udruzi za ravnopravno roditeljstvo.

Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?