Regija
OBITELJ MILOVAC - GLAZBENICI I PODUZETNICI

“Ćaća i braća” prave 1000 litara rakije i likera godišnje
Objavljeno 23. siječnja, 2017.

ČAČINCI

Obitelj Milovac iz Čačinaca široj je okolici dugi niz godina poznata po izvrsnim glazbenicima. Otac Milan (56) punih 35 godina oduševljava glasom i svirkom, mnoge je mladence ispratio do oltara te uljepšao brojne manifestacije i događanja. Danas njegovim koracima idu sinovi Šime (28), koji je član Aura benda te Marin (26), koji s ocem svira u Čačinačkim tamburašima.

- Najviše volim zasvirati sa sinovima i ni jedno obiteljsko okupljanje ne prođe bez pjesme. Kad nas upitaju kako nam se zove obiteljski bend, u šali im odgovorimo “Ćaća i braća”, kaže Milan Milovac, koji je godinama radio na Hrvatskim željeznicama, a nakon ukidanja njegove službe ostao bez posla i uz svirku se posvetio obiteljskom obrtu.

- Proizvodnja vina i rakije generacijama je bila tradicija u mojoj obitelji. Kada sam prije četiri godine ostao bez posla, počeli smo se ozbiljnije baviti proizvodnjom likera i rakija isključivo od autohtonih, domaćih sorti šljiva i vinove loze. U našem obrtu, koji smo nazvali “Kap prirode”, imamo dvije vrste šljivovice, travaricu i lozu koja je baza za likere, a proizvedena je od naše domaće vrste grožđa – noje - keže Milan Milovac. Uz njega je, osim sinova, aktivno uključena u svaku fazu proizvodnje i supruga Jasna (50).

Godišnje proizvedu 1000 litara rakije i likera, a obrađuju 2000 trsova loze i oko 100 stabala šljiva, uz želju da ove godine udvostruče proizvodnju, koja zapravo traje cijelu godinu.

- Da, to je jednogodišnji ciklus, od proljetne rezidbe i prihrane, oranja i kopanja, što redovno radimo, do berbe. U berbi imamo neizmjernu pomoć rodbine i prijatelja, bez kojih bi bilo jako teško. Kada plod uberemo, on ide na komljenje i fermentaciju, a poslije na destilaciju. Sve to držimo godinu dana u hrastovoj ovinjenoj bačvi, u kojoj je najmanje 10 godina bilo vino, a nakon toga se sprema u inox bazene. Svi su naši proizvodi prirodni i bez aditiva te su dobili visoku ocjenu za zdravstvenu ispravnost na Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar”. Rakija nije gotova odmah nakon pečenja, ona mora odstajati u bačvama do godinu dana da bi mogla ići pred čovjeka - nastavlja Milan.

U vremenima u kojima je teško vlastitim obrtom osigurati egzistenciju Milovci ipak ne posustaju.

- Svaki dan su pred nama novi izazovi. Ponekad je teško, ali uz veliku volju i vjeru u ono što radimo sve je mnogo lakše. Kao što stih jedne pjesme kaže: “Za sreću nam malo treba, kad se stara pjesma zapjeva, prijatelji, komad neba i tambura što srce otvara! - zaključuje Milan.

Vladimir GRGURIĆ
Šest vrsta likera

- Proizvodimo šest vrsta likera, i to od rogača, šumskog voća, potom imamo biljni liker koji je odličan lijek protiv glavobolje te kruškovac i medicu. Specifičnost naše proizvodnje je rakija od šljive koju mi nazivamo valpovačka bijela, a u svijetu žestokih pića poznata je kao mirabelle - kaže Milan Milovac.

Obitelj Milovac obrađuje 2000 trsova loze i oko 100 stabala šljiva

Najčitanije iz rubrike