Novosti
PROJEKT POVRATKA INE

Plenković: Idućeg tjedna
počinju razgovori s Molom
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom oko otkupa dionica Ine koje posjeduje mađarske kompanija. Predsjednik tog savjeta bit će premijer Andrej Plenković, koji je najavio da bi razgovori trebali početi već idućeg tjedna.

Savjet čine premijer Plenković, potom potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, ministar upravljanja državnom imovinom Goran Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić te državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić. U Savjetu nije i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je i predložila model kupnje dionica Ine prodajom udjela u HEP-u. Valja podsjetiti kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak za utvrđivanje je li ministrica Dalić u sukobu interesa u slučaju mogućeg otkupa dionica Ine, s obzirom na to da je njezin suprug član uprave Ine.

Plenković je na upit novinara o tome zašto Martina Dalić nije članica Savjeta odgovorio kako su se o sastavu Savjeta usuglasili svi u Vladi, ali da će čitava Vlada biti uključena u taj proces, pa i ministrica Dalić. Savjet će davati smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL. Premijer je kazao kako će imati mogućnost pozivati i druge osobe da sudjeluju u radu Savjeta, a Savjet može formirati i posebna povjerenstva za stručnu podršku njegovom radu. Plenković je pozvao sve one koji smatraju da imaju kvalitetan model za financiranje te operacije neka ga predlože javnosti, pa i Vladi.

"Mi ćemo razmotriti sve opcije i izabrati onu koja bude najbolja, najučinkovitija, najrealnija, a naravno imajući na umu da ne želimo da ovakva transakcija generira novi javni dug", izjavio je Plenković. Ponovio je i da još uvijek smatra kako je model prema kojem bi se Molov udjel u Ini otkupio prodajom udjela od 25 posto minus jedna dionica u HEP-u “najbolji, najčišći, a u smislu generiranja potrebnih sredstava za ovakvu transakciju i najjasniji”. “Model je na stolu, on je elaboriran, vrlo jasan. U ovom trenutku, prema mome mišljenju, on je najprimjereniji, ali kao odgovorni predsjednik Vlade, želim saslušati i druge ideje i modele koji dolaze od stručnjaka, bilo iz energetskog ili financijskog sektora, bilo da je riječ o prijedlozima drugih političkih stranaka”, rekao je Plenković.

Kazao je i da su prijedlozi koji dolaze od Mosta i SDP-a sadržajno nešto drukčiji od ideje koju je predstavio on, ali da će ih Savjet sve raspraviti i temeljito analizirati. S obzirom na to da premijer gorljivo zagovara model otkupa dionica Ine prodajom udjela u HEP-u, novinare je zanimalo imaju li drugi modeli uopće šanse, na što je Plenković odgovorio da “gorljivo zagovara hrvatske interese prije svega”.

Igor MIKULIĆ/H
Most predstavio i svoj model

Ministar financija Zdravko Marić nije htio komentirati prijedlog Mosta za rješavanje problema otkupa Molova udjela u Ini, navevši da nije upoznat sa svim detaljima tog prijedloga. Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić i saborski zastupnik Mosta u izjavi za N1, u četvrtak je pojasnio Mostov model za preuzimanje udjela Ine od mađarskog Mola. “To je model na primjer državne nekretnine d.o.o. Dakle, društvo koje se osniva s posebnom namjerom da u ime države upravlja određenom imovinom. Kada se na njega prebaci dio imovine, tu možemo govoriti i o malim udjelima koji donose određen prihod, na temelju toga mogu se izdati obveznice. Investitor stječe prihod od tih obveznica, ali ne stječe pravo vlasništva na nešto što je imovina države”, kazao je Panenić.

Peter Szijjarto

mađarski ministar vanjskih poslova

Mađarskoj se mora vratiti novac uložen u Inu

Hrvatska Vlada mora postići dogovor s mađarskim Molom o otkupu udjela u Ini, no Mađarskoj se mora vratiti novac koji je uložen u Inu, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, pišu mađarski mediji. “Događa se da dolazi do promjena državne privatizacijske strategije i mi to razumijemo”, izjavio je Szijjarto, podsjetivši da je sličnih iskustava imala i Mađarska. No, pregovaračke strane moraju biti svjesne da "bar iznos koji je Mađarska dala kroz ulaganja u Inu mora biti vraćen u Mađarsku u slučaju otkupa udjela u Ini", naveo je Szijjarto za novinsku agenciju MTI u srijedu, a u četvrtak prenose pojedini mađarski portali. MOL trenutačno drži 49,08 posto Ininih dionica te prema tržišnoj cijeni njegov udjel vrijedi otprilike 1,9 milijardi eura.