Osijek
NA ZELENOM ČETVRTKU - TOPLI ČAJ OD ZOBI

Cjelovite žitarice čine organizam otpornim na gripu i prehladu
Objavljeno 20. siječnja, 2017.

Topli čaj od cjelovite zobi i kruh od raženog brašna s medom bili su na meniju jučerašnjeg Zelenog četvrtka na glavnoj osječkoj tržnici. Pripremili su ih Ivan Delibos, iz istoimenog OPG-a iz Grabovca u Baranji i Ljiljana Olujić, promotorica Zelenog četvrtka na osječkoj Glavnoj tržnici.

- Jedno od pravila zdravog načina prehrane jest koračanje s prirodom, odnosno poštivanje sezone i njenih obilježja. Zimi je to najteže. Organizam valja ugrijati, ali ga i osnažiti, učiniti ga otpornim na gripu, prehlade, komplikacije kroničnih bolesti. To nam mogu dati cjelovite žitarice, koje su tema ovog Zelenog četvrtka. Izbor je veliki, primjerice zobena kaša osnažena medom, cimetom, jabukama, orasima, raženi kruh, varivo od raži s lećom i “vrućim” začinima, kao što su čili, đumbir ili kurkuma, ali i gusta juha od bundeve s palentom, ječam ili pšenica s bademima, sezamom i lanom - kaže Ljiljana Olujić. Dodaje da se raž može kuhati kao riža, a i zob je zdrava, jer jača imunitet te poboljšavaju cirkulaciju.

Ivan Delibos iz Grabovca već se 12 godina bavi ekološkom proizvodnjom. O tome kaže: “Uz žitarice, imam voćnjak u kojem uzgajam jabuke, šljive, breskve i drugo voće. Ovaj put predstavljam proizvode od zobi, kukuruza, raži i integralne pšenice. Donio sam i jabuke te tikve turkinje”. Naš sugovornik kaže da je ekološka proizvodnja skuplja od obične pa je i proizvod skuplji. Ipak, od nje može živjeti, jer kupaca ima, a našao je svoje mjesto na tržištu ekoproizvoda. V. Latinović

PUDING OD KUKURUZNOG BRAŠNA

l SASTOJCI: 1 litra mlijeka

5 žlica šećera

1 vanilin šećer

200 grama kukuruznog brašna, kakao ili naribana čokolada

l PRIPREMA: Zakuhati mlijeko. Kad mlijeko provri staviti šećer i vanilin šećer te pomalo usipavati brašno uz stalno miješanje. Kuhati 3 do 5 minuta. Masa treba biti rijetko kašasta. Kada je puding gotov, polovinu razliti u čaše, a u drugu polovinu staviti naribanu čokoladu ili kakao i dobro izmiješati te sipati preko prvog dijela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike