Osijek
U SUBOTU DAN MIMOZA

Redovito na preventivne preglede i papa-test!
Objavljeno 20. siječnja, 2017.

U subotu, 21. siječnja, od 11 do 13 sati na Trgu Ante Starčevića organizirat će se 10. hrvatski dan mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i ujedno najava 11. europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (od 22. do 28. siječnja). Manifestacija se održava u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji s Mammae klubom Osijek, Gradskom ligom protiv raka Osijek, Izviđačkim klubom Javor i Medicinskom školom. U navedenom će se vremenu uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze dijeliti edukativni materijali i informirati i savjetovati građane o mogućnostima sprečavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, kao i nacionalnim programima ranog otkrivanja raka.

“Od 2005. do danas u Osječko-baranjskoj županiji postupno se smanjuje broj novooboljelih žena, od vodeće pozicije na razini hrvatske do današnjeg broja koji je na razini prosjeka Hrvatske, ali pritom uz još uvijek visoku smrtnost. Stoga i ovim putem pozivam sugrađanke u Osječko-baranjskoj županiji da se redovito javljaju svojim izabranim ginekolozima, a ako ga do sada nisu izabrale, neka to učine čim prije te obave preventivni pregled s uzimanjem PAPA testa kojemu je osnovni cilj rano otkrivanje raka vrata maternice ili pak promjena koje mu prethode, jer jedino tako možemo biti uspješni u borbi s ovom bolešću i postići dobrobit, zdravlje i kvalitetu života svih naših sugrađanki”, ističe dr. med. Nikola Kraljik, spec. javnog zdravstva, koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Dr. Kraljik zahvaljuje ginekološkim timovima i citolozima na iznimno kvalitetnoj suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u provođenju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

- S tim ciljem i ove godine kroz akciju Dan mimoza želimo Programe ranog otkrivanja raka približiti ženama i podići informiranost o njihovoj važnosti na dobrobit i zdravlje svih naših sugrađana - kaže dr. Kraljik. I.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike