Osijek
U ORGANIZACIJI EKUMENSKE KOORDINACIJE OSJEČKE REGIJE

Počela Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

Molitveni hod Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2017., počeo je 18. siječnja u retfalačkom prostoru Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve i trajat će do 25. siječnja uz molitvene susrete i bogoslužja u kršćanskim crkvama i prostorima uz temu „Pomirenje – Ljubav nas Kristova obuzima“, a u organizaciji Ekumenske koordinacije osječke regije.

Ekumenski molitveni susret otvorio je Darko Turšić, tajnik Ekumenske koordinacije osječke regije te pastor Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve u Kotlini, a dobrodošlicu je u ime Reformirane Crkve izrazio Petar Sen, župnik crkvene općine u Hrastinu, koji je predvodio bogoslužje započeto pjevanjem psalma na mađarskom jeziku „Zahvaljujte Jahvi jer je dobar, jer je vječna ljubav Njegova!“. Sen je ujedno s mađarskog jezika na hrvatski prevodio tekstove te službu riječi otvorenu novozavjetnim Pavlovljevim tekstom Korinćanima ujedno geslom ovogodišnjih ekumenskih susreta.

Riječ je o materijalima za ovogodišnji SMO koji su priredili predstavnici crkava u Njemačkoj, budući da se 2017. obilježava 500. obljetnica reformacije. Pjevanje tijekom bogoslužja uveličala je na klavijaturama Ilona-Hedvig Andel, župnica crkvene općine Osijek - Retfala, Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve. Uz dr. Antuna Japundžića, predsjednika Ekumenske koordinacije za Osječku regiju te člana Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, susretu su nazočili predstavnici kršćanskih crkava koji su govorili molitvene nakane: retfalački župnik i župni vikar Župe Uzvišenja sv. Križa vlč. Ivica Martić i Robert Almaši, protojerej-stavrofor Ratomir Petrović, arhijerejski namjesnik Srpske pravoslavne Crkve, župnik RKKC u Hrastinu Petar Sen, član prezbiterija Evangeličke Crkve Samir Vrabec, pastor pripravnik Baptističke Crkve Josip Dobutović, a u ime Visokog evanđeoskog teološkog učilišta (ETF Osijek) molio je prof. dr. Peter Kuzmič. Sabranima je za dugogodišnje molitveno zajedništvo zahvalio Petar Sen, pohvalivši rimokatoličke redovnice retfalačke župe i vjernike za svakogodišnje sudjelovanje te župnica Andel, kazavši kako je sretna zbog zajedničkoga okupljanja uz Božju riječ i što iskreno zajedništvo završava druženjem na čajanci uz domaće kolače. I.K.

RASPORED MOLITVENIH SUSRETA

Molitveni susret Svjetske molitvene osmine u petak, 20. siječnja, u 17 sati, održat će se prema raspredu: u evangeličkoj crkvi (Lorenza Jägera 7); u subotu, 21. siječnja, u 18 sati, u katoličkoj crkvi (Župa sv. Ćirila i Metoda, Martina Divalta 71); u nedjelju, 22. siječnja, u 17 sati, u kapucinskoj crkvi sv. Jakova (Kapucinska 41) središnje je ekumensko bogoslužje; zatim slijedi u ponedjeljak, 23. siječnja, u 17 sati, molitveni susret u srpskoj pravoslavnoj crkvi (Ulica J. J. Zmaja 25, Donji grad) te u srijedu, 25. siječnja, u 17 sati, počinje zadnji susret u prostorijama Katoličke laičke zajednice "MiR" (Vodenička 23).

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike