Regija
SUMNJA NA EKOLOŠKI INCIDENT

Pinjuh: Na njivi plastični otpad iz beljskog staklenika
Objavljeno 20. siječnja, 2017.
Površina od 15-ak hektara arheološko je nalazište, istaknuo je načelnik Općine Čeminac Zlatko Pinjuh

ČEMINAC - Prije dva dana naš je komunalni redar, na osnovi anonimne dojave o nezakonitom zbrinjavanju otpada iz staklenika, utvrdio da je na čestici katastarske općine Grabovac, na potezu od Mitrovca prema Kneževim Vinogradima, deponirano 50 do 60 tona materijala u kojem se pretežno nalazi plastika. Utvrđeno je da se radi o materijalu koji je izvezen iz Staklenika Mitrovac koji je vlasništvo Belja d.d. - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare načelnik Općine Čeminac, dr. Zlatko Pinjuh, nastavljajući kako je, budući da je riječ o nezakonitom zbrinjavanju plastike, komunalni redar proslijedio službenu zabilješku Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Načelnik Inspekcijskog odjela zaštite okoliša i prirode preporučio je da se obavijesti policija, što je Općina Čeminac i učinila.

- Ovim postupkom od strane neodgovornih osoba iz tvrtke Belje d.d. počinjena je dugoročno velika šteta na plodnom zemljištu. Plastika je materijal za čiju je razgradnju u prirodi potrebno više od 100 godina, pri čemu dolazi do trovanja podzemnih voda i samog tla mikrotoksinima. Ovakvim postupanjem nanesena je ogromna šteta. Sa žaljenjem mogu konstatirati da ni najveći barbari u povijesti nisu to činili tlu i baranjskoj plodnoj zemlji - ističe Pinjuh, naglašavajući da se obraća javnosti kako bi ubuduće bili spriječeni svi pokušaji ugrožavanja okoliša na području Općine Čeminac. Podsjeća kako je njegova općina u proteklih 20 godina svim subjektima koji su htjeli investirati maksimalno izišla u susret i u smislu korištenja infrastrukture i u smislu oslobađanja od komunalnog doprinosa, a mnogi nisu plaćali ni komunalnu naknadu do unatrag dvije godine. Također, dodaje, Općinsko je vijeće donijelo određene odluke kojima je cilj skrbiti za mještane i okoliš.

- Od Ministarstva zaštite okoliša i prirode i inspekcijskog nadzora očekujemo adekvatno izvješće kao i pokretanje svih postupaka za kažnjavanje neodgovornih pojedinaca - rekao je Pinjuh, naglasivši kako ovo nije potez koji treba dovesti do konflikta već preventivno djelovati.

Na upit novinara je li se čuo s nadležnima u Belju, odgovorio je potvrdno, istaknuvši kako predsjednik beljske Uprave nije upoznat s detaljima. Nakon razgovora s njim zaključio je da je vjerojatno posrijedi individualni potez nekoga iz beljskog PJ-a Staklenik. Dodao je i kako je, prema njihovoj procjeni, čak i zaorano desetak tona otpada.

- Belje je dužno rajčice razdvojiti od plastike, ali im je to očito bilo mrsko pa su sve skupa samljeli i razbacali po polju. Tražimo da se ta površina, veličine 15-ak hektara, vrati u prvobitno stanje - istaknuo je Pinjuh na kraju, dodavši kako je tragedija to veća jer je riječ o arheološkom nalazištu.

Ivica GETTO
Belje: Ništa nije zaorano, otpad čeka vremenske uvjete za odvoz

Na Pinjuhove optužbe očitovala se i Uprava Belja. “Belje na području Općine Čeminac ima poljoprivredni kompleks Mitrovac, dio kojeg je staklenik za proizvodnju rajčice koja se zasniva na biološkoj zaštiti bez kemijskih tretiranja. U proizvodnji rajčica služimo se malim plastičnim lukovima i vezivom za potporu biljaka, koji su tijekom cijele sezone uklanjani i zbrinjavani preko ovlaštenih zbrinjavatelja otpada. Prilikom završnog čišćenja staklenika došlo je do pogoršanja vremenskih uvjeta i nismo bili u mogućnosti odvesti sve količine biljnih ostataka kod zbrinjavatelja te smo dio privremeno odložili na jednu od naših parcela jer čekamo poboljšanje vremenskih uvjeta kako bi se navedena biljna masa adekvatno zbrinula kao i svih proteklih godina do sada, o čemu posjedujemo valjanu dokumentaciju”, stoji u beljskom očitovanju. Beljci, osim toga, tvrde kako nisu zaorali nikakav otpad, dodavši kako spornu česticu imaju u višegodišnjoj koncesiji pa im ni na kraj pameti ne pada da sami sebe nanose štetu. Neslužbeno se moglo čuti kako Pinjuh želi odvratiti pozornost s nekih daleko značajnijih problema u općini koji mu ne idu u korist.

Prijava o plastičnom otpadu upućena je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike