Regija
PRED NAMA LEDENI VIKEND

Županjci strahuju od visokih računa za grijanje
Objavljeno 20. siječnja, 2017.
Maksimalna potrošnja plina prije dva tjedna bila je 325 tisuća kubika dnevno

ŽUPANJA

Ovog se vikenda ponovno očekuju ekstremno niske temperature, a prema najavama prognostičara, živa u termometru u pojedinim dijelovima Slavonije spustit će se i do minus 19 stupnjeva Celzijevih.

Troši se 50 posto više

Potrošnja plina mogla bi dosegnuti razinu od prije dva tjedna kada su se noćne temperature spuštale i do minus 16 stupnjeva i kada je u Plinari istočne Slavonije zabilježena maksimalna potrošnja plina od 325 tisuća kubika dnevno. Tog ekstremno hladnog vikenda na području Vukovarsko-srijemske županije djelatnici PiS-a imali su 45 intervencija, bilo je slučajeva smrzavanja regulatora, a većina kvarova odnosila se na unutrašnje plinske instalacije, odnosno plinska trošila i odvod dimnih produkata. Inače, iz PiS-a napominju da je nakon novogodišnjih blagdana došlo do 50-postotnog povećanja potrošnje u odnosu na prosinac.

- Ovih je dana - pojasnila je za lokalnu radiopostaju direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić, dok su noćne temperature bile do minus 6 stupnjeva, dnevna potrošnja plina oko 220 tisuća kubika i manja je za sto tisuća kubika u odnosu prema spomentom razdoblju od prije dva tjedna koje su pratile ekstremno niske temperature. A zbog osjetnog povećanja potrošnje potrošači plina sada strahuju od previsokih računa za siječanj.

- Prosinac nije bio toliko hladan, bio je ujednačen i prosječni računi za prošli mjesec za kućanstva su nam bili 570 kuna. U stanovima su bili nešto niži, dok su iznosi računa za kuće bili šaroliki jer oni koji nisu ulagali u energetsku učinkovitost imaju puno veće račune - pojasnila je Ratkić.

Moguća nagodba

Iako su većina građana uredni platiše, dobar dio korisnika plin troše zimi, a plaća ga ljeti, jer im je PiS izašao u susret. Naime, ako ljudi dobiju primjerice dva prevelika računa i nisu ih u stanju odmah platiti, dođu u Plinaru na nagodbu.

- Dogovorimo za njih prihvatljivu ratu i plaćaju ujednačene mjesečne iznose. Bitno je da do sljedeće sezone grijanja plate potrošnju od ove sezone - pojašnjava Ratkić. Poručuje da u opskrbi plinom nema nikakvih poteškoća, sve se odvija u najboljem redu i poziva sve potrošače koji imaju problema s plaćanjem računa da dođu i sklope nagodbu.

Napominje i to da je pad distributivne marže za distributera HERA umanjila za 13,5 posto, i to za 2017. godinu, što ujedno znači i pad cijene po metru kubnom za krajnjeg korisnika od 3 do 3,5 posto. Trenutačna prosječna cijena plina iznosi 2,80 kn za kubni metar za tarifni model 2-3. A od 1. travnja ove godine na snagu stupa liberalizacija tržišta plina za kućanstva, što znači da bi krajnji kupac za metar kubni mogao plaćati nižu cijenu od trenutačne.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
POTROŠNJA STRUJE UJEDNAČENA

Što se tiče potrošnje električne energije, na distribucijskom području Elektre Vinkovci, unatoč niskim temperaturama, nisu zabilježili značajnija odstupanja u odnosu na prijašnje godine. Kažu da nisu uočili ni anomalije u održavanju, odnosno nije bilo značajnijih kvarova ni zastoja u opskrbi strujom.

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike