Novosti
AKTUALIZIRANA PRIČA O SPAJANJU

Spajanje vukovarske i vinkovačke bolnice do kraja ove godine?!
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ovih je dana ponovno aktualizirao staru ideju spajanja bolnica, a sve u cilju racionalizacije troškova, smanjenja rashoda i dugova, koji se u zdravstvu stalno gomilaju.

Ministar je uvjeren kako bi spajanje bolnica moglo donijeti mjesečne uštede i do 30 milijuna kuna.

Smanjiti dugove

Tako se među bolnicama kod kojih bi došlo do spajanja određenih odjela zasad neslužbeno spominju i Opća županijska bolnica Vukovar i Opća županijska bolnica Vinkovci, Opća bolnica “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod i Opća bolnica Nova Gradiška te Opća županijska bolnica Požega i Gradska bolnica Pakrac. Na taj način, kažu u Ministarstvu, pokušat će stvoriti centre izvrsnosti jer je plan da bolnice koje rade više operativnih zahvata preuzmu pacijente iz okolnih bolnica gdje se takvih zahvata izvodi jako malo. Ministar uvjerava i kako spajanja bolnica neće dovesti do njihova zatvaranja niti će se kvaliteta usluga za pacijente smanjiti. Kada je riječ o roku za taj proces, spajanja bi se trebala dogoditi do kraja ove godine.

Iako ni jedan od ravnatelja nije bio spreman pretjerano komentirati ove najave, svi su poručili kako oni na funkcionalnoj razini već odavno surađuju. Tako ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar, dr. Vesna Bosanac, kaže kako ova bolnica već sada svakodnevno surađuje i s bolnicom u Vukovaru, Našicama i Osijeku.

- Naši liječnici imaju ugovore o suradnji i s bolnicama u Osijeku, Vinkovcima i Našicama, kao i njihovi kod nas, a ista je situacija i s pacijentima. Financijski i administrativno napraviti uštede neće biti tako lagano jer treba vidjeti kako smanjiti rashode. Dugovi su tu kod svih bolnica i njih treba smanjiti. No ja nemam još nikakve službene podatke o eventualnim spajanjima - rekla je dr. Bosanac za naš list.

Dopunjavanje

Kako izgleda suradnja vukovarske i vinkovačke županijske bolnice objasnio je ravnatelj Opće županijske bolnice u Vinkovcima Krunoslav Šporčić.

- Primjerice, bolnica u Vukovaru razvija neke segmente koje mi ne radimo na ORL-u, posebice dr. Siniša Maslovara radi na vrtoglavicama, kojima se mi ne bavimo. Dok mi, primjerice, radimo operacije nosa, koje oni ne rade. Dopunjujemo se. Nisam uvjeren da ova priča sa spajanjima ima smisla u kontekstu ozbiljnih ušteda, jer onda opet imate troškove putovanja pacijenata i slično. Može se to 'ušminkati' da izgleda kao ušteda, no o tome jesu li to prave velike uštede moći ćemo govoriti kada budemo vidjeli plan - komentirao je ravnatelj Opće bolnice Vinkovci.

U Općoj bolnici Našice kažu kako oni za sada nisu vidjeli planove prema kojima bi njihova bolnica bila u bilo kakvom planu za spajanja.

- Mi već sada izvrsno surađujemo s KBC-om Osijek i pomažemo si s kadrom u kojem smo deficitarni. Znamo da Ministarstvo snima situaciju. Redovito smo više od 90 posto popunjeni i radimo sve da pokažemo svoju opravdanost. Imamo odjele koji su puni i više od 100 posto i za koje posuđujemo krevete s drugih odjela. Veliki je naglasak na dnevnim bonicama i sada ulazimo u veliki projekt dnevne kirurgije, kao i rješavanje statusa ratne bolnice. No spremni smo na prilagodbu u slučaju svake odluke Vlade RH - komentirao je ravnatelj našičke bolnice, dr. Hrvoje Šimić.

Nefreteta Z. EBERHARD
BIVŠI MINISTAR VARGA TVRDI DA SE OVA MJERA MORA PROVESTI

Kako je riječ o staroj ideji, o kojoj je razmišljala još i vlada Zorana Milanovića, novu najavu komentirao je i bivši ministar Siniša Varga. "Prva mjera racionalizacije zdravstva je infrastruktura (zgrade), druga je oprema, a treća su ljudski potencijali. Primjerice, spajanjem urologija općih bolnica Varaždin i Čakovec uštedjelo bi se 800 tisuća kuna. Ušteda, naravno, ovisi od odjela do odjela, ali to je mjera koja se mora provesti ne samo radi uštede nego i radi sigurnosti pacijenata i kvalitete usluga jer se funkcionalnim spajanjem stvaraju centri izvrsnosti", ispričao je Varga.

Krunoslav Šporčić

ravnatelj Opće županijske bolnice u Vinkovcima

Nisam uvjeren da ova priča sa spajanjima ima smisla u kontekstu ozbiljnih ušteda jer onda opet imate troškove putovanja pacijenata i slično.

razlog

MINISTAR SE NADA VELIKIM UŠTEDAMA

Najčitanije iz rubrike