Novosti
MUKOTRPNA BORBA S LEDOM NA DUNAVU

Nađ: Posade ledolomaca zaslužuju svaku pohvalu
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

Jedan mađarski ledolomac, onaj veći i jači, u srijedu ujutro, drugoga dana iznimno zahtjevnog rada na ledom okovanom Dunavu, uspio se probiti do Dalja i nastaviti s probojem kroz ledostaj na tzv. daljskoj krivini, najkritičnijoj točki 15-ak kilometara dugog ledostaja na Dunavu što se proteže do Borova Sela.

Do srijede u 15 sati ostalo je ledolomcima probiti se kroz još tri kilometra ledostaja, potvrdili su u Hrvatskim vodama u Osijeku. S poslom se nije stajalo ni preko noći.

Debljina dva metra

– U noći na srijedu veći je ledolomac oko 1.30 sati izišao iz dionice na kojoj su naslage leda bile čak i deblje od dva metra, što je bilo uzvodno, nešto iznad same tzv. daljske krivine, kao najoštrijeg zavoja na Dunavu, dok je u sljedećih sat vremena prošao dionicu gdje je osjetno tanji ledostaj i potom je prestao s radom, privezavši se na 1353 riječnom kilometru, kod središta Dalja – kazao je voditelj obrane od poplava za područje Dunava i donje Drave Ivica Nađ. Sljedećeg jutra u 7.15 sati ledolomac je nastavio mukotrpnu borbu s ledom koji je zarobio moćni Dunav od jedne do druge obale.

- Ujutro je ledolomac isplovio nizvodno, prema kraju ledostaja, i kad prođe taj dio do “čistog” Dunava, odnosno do dionice na kojoj više nema leda, onda će se okrenuti i ići nazad pomoći drugom ledolomcu koji je ostao održavati koridor i proširivati trag napravljen u ledu. Potom će oba ledolomca prema planu ponovnom plovidbom nizvodno još dodatno proširiti koridor da bi stigli do Vukovara. Nećemo prognozirati kada će se sve to dogoditi, hoće li im trebati pola dana ili više, jer to je nevažno – objasnio je Nađ. Uz to, u Vukovaru bi dva mađarska ledolomca trebala odraditi i obvezne uobičajene formalnosti u smislu plovidbe, s carinom, policijom, Lučkom kapetanijom...

Tijekom dana mađarski je ledolomac na putu prema Vukovaru mjestimice i dalje nailazio na deblji led.

- Riječ je o naslagama leda ne toliko debelim s kakvima su se cijeli utorak i dio noći na srijedu borili i, srećom, izborili – kazuje Nađ.

Pravi profesionalci

Istaknut će pritom i još nešto: “Valja u svakom slučaju pohvaliti ljude na ledolomcima iz Mađarske, kapetane i posadu koji su doista profesionalno i vrijedno radili dan i noć da bi se posao odradio kako valja. I ako je netko uopće ovo proteklo vrijeme bio ugrožen zbog situacije kakvu imamo na Dunavu, onda su to svakako članovi posade s oba mađarska ledolomca, dva predstavnika hrvatske strane iz Hrvatskih voda koji su ukrcani na brodove, kao i jedan predstavnik srpske strane koji prate rad ledolomaca i koordiniraju s centrom u Osijeku”, zaključio je Ivica Nađ.

Kako je dan odmicao ledolomci su napredovali boljim tempom. Susretali su se, naime, s naslagama leda različite debljine, što je uvjetovalo i brzinu njihovog kretanja kroz ledeni Dunav. Nađ dodaje da je, s obzirom na debljinu leda na Dunavu, obavljen zadovoljavajući posao jer su svjesni da se kroz dva metra debeli led “ne može tek tako projuriti”, nego treba biti “ustrajan, ići naprijed-nazad, lomiti komadić po komadić”, uz otegotnu okolnost što idu od uzvodnog prema nizvodnom, dok će s druge strane biti znatno učinkovitije.

– Kako se stvari odvijaju mislim da ne dolazi u pitanje hoće li cjelokupna zadaća biti obavljena, nego je samo pitanje koliko će vremena to trajati – zaključio je Nađ.

U Hrvatskim vodama ponavljaju kako opasnosti od ledene poplave nema, jer je vodostaj kod Dalja još uvijek oko pet metara niži od maksimuma, a očekuje se, nakon razbijanja ledostaja, i njegovo opadanje.

Inače, plovidba Dunavom obustavljena je 10. siječnja upravo zbog leda i iznimno niskih temperatura. O ponovnoj uspostavi plovidbe zasad se, kazuje službeni izvor, ne može govoriti sve dok se rijeka ne očisti od leda, a k tome opet se najavljuje značajan pad temperatura, što opet može pogodovati stvaranju novog leda. Na Dunavu su od 14. siječnja na snazi redovne mjere obrane od poplave.

Sanja BUTIGAN
Luka Vukovar: Pretrpjet ćemo VELIKE gubitke ZBOG LEDA

– Vidjet ćemo kad ova situacija na Dunavu prođe kolike će gubitke pretrpjeti Luka Vukovar – kazao nam je u srijedu direktor vukovarske luke na Dunavu, Tomislav Mihaljević. Lučki radnici poslani su na odmor, samo nekolicina njih ostavljena je na čišćenju luke od snijega i spremanju jednog dijela robe koji čeka put ka Bugarskoj kada se ponovno uspostavi plovidba Dunavom. “Potraje li obustava plovidbe duže vrijeme bojimo se da će robe koje su trebale doći u luku, a sad to sve stoji, otići na drugu stranu. Što duže to traje trpjet ćemo veće gubitke, moguće nekoliko stotina tisuća kuna, mada je teško sada unaprijed reći. Štete će se utvrditi na kraju, no svjesni smo da u zimskom razdoblju i na takve situacije moramo računati, nažalost. Važno nam je, dakako, da to što kraće traje,” kaže direktor. Inače, Luka Vukovar je 2016. godine obavila pretovar 230.000 tona roba, što je bila izuzetno loša godina. “Nadamo se ove godine poboljšanju,” zaključio je Mihaljević.

Možda ste propustili...

RAST ZA 12,2 POSTO U ODNOSU PREMA SIJEČNJU 2023.

Prosječna plaća u Zagrebu 1409 eura

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

Najčitanije iz rubrike