Svijet
SANKCIJE PREDSJEDNIKU REPUBLIKE SRPSKE

SAD stavio Dodika na crnu listu, EU zasad šuti, a Hrvatska “sama odlučuje”
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

Vlada SAD-a nametnula je sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i stavila ga na svoju “crnu listu”, jer je procijenila da je on prijetnja Daytonskom sporazumu.

“Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i kontinuiranu europsku integraciju zemlje”, stoji u njihovoj izjavi. Mjere nametnute Dodiku znače da će svaka njegova imovina koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a, ili koja se nalazi unutar SAD-a - biti blokirana. Državljanima SAD-a također su zabranjene sve transakcije koje uključuju Dodika. Američko veleposlanstvo u Sarajevu u prosincu je odbilo Dodiku vizu za put u Washington, navodno u povodu inauguracije Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika. Kaznene mjere protiv Dodika koje je uvela vlada SAD-a izravno su povezane s opstrukcijom presude Ustavnog suda BiH kojom je 9. siječnja ukinut kao praznik RS-a. Kako pišu bosanski mediji, Dodik posjeduje golemo imanje u Bakincima, selu pokraj Laktaša. Tamo ima čak tri vile, a najmanja ima oko 700 kvadrata, s tim što posjeduje i bazen koji je renovirao prije nekoliko godina za oko 250.000 KM. Sumnja se da je i vlasnik vile u mondenom talijanskom ljetovalištu na obalama jezera Como, ali i da posjeduje golemu imovinu u Srbiji. Bosanski mediji prenose da je Dodik vlasnik velebnog imanja na Fruškoj Gori, nekoliko stanova i drugih nekretnina u Novom Sadu te vilu i nekoliko stanova u Beogradu. Budući da nije poznato kakvu imovinu posjeduje Dodik u SAD-u, ostaje tek za vidjeti koliko će biti učinkovite najavljene sankcije. Na američkoj "crnoj listi" trenutačno su 192 osobe s područja Balkana.

U srijedu se o tome oglasio i sam Dodik, rekavši kako je to dokaz da nikada nije bio spreman na trgovinu interesima RS-a, pa ni tijekom administracije Baracka Obame. Istaknuo je i da se RS nalazi pod kontinuiranim udarom bahate odlazeće američke administracije. “Maureen Kormack, američka veleposlanica u BiH, nepoželjna je osoba na teritoriju RS-a, a zatražit ću od Ministarstva vanjskih poslova da je proglasi personom non grata i na teritoriju BiH”, rekao je Dodik, dodajući kako američka administracija zna da on nema nikakvu imovinu u SAD-u, tj. nigdje osim u Srbiji, koju ne smatra inozemstvom. Rekao je i kako su protiv njega usmjerene sankcije onih koji su poraženi na izborima u SAD-u. “Sankcija vjerojatno ne bi bilo da nisam dobio poziv na inauguraciju Donalda Trampa”, kazao je Dodik. Prema njegovim riječima, ako netko misli da će takvom odlukom utjecati na njegove političke stavove - grdno se vara. Ističe i kako se osjeća ponosno i “ne doživljava” sankcije SAD-a.

Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, pozdravio je odluku SAD-a ocijenivši da su od velikog simboličkog značaja. “Dodik se igrao vatrom i prešao je crvenu liniju. Morat će živjeti s posljedicama”, rekao je Inzko za bečki Standard. Pojedini mediji nagađaju da bi se bar pet članica EU-a, među kojima i Njemačka, moglo pridružiti sankcijama.

Hrvatska će pak sama odlučiti hoće li se pridružiti američkim sankcijama Dodiku ili ne. “Što se tiče RH, mi svoje odluke donosimo sukladno vlastitim procjenama pa tako i glede konkretne implementacije eventualnih sankcija za gospodina Dodika, polazeći naravno od temelja, a temelji su teritorijalni integritet i suverenitet BiH u kojoj će sva tri naroda biti konstitutivna i ravnopravna”, kazao je u Zagrebu glasnogovornik MVEP-a Tomislav Lendić.

Igor BOŠNJAK/H
SRBIJA BEZ SANKCIJA, SDA POZIVA DODIKA DA PODNESE OSTAVKU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako je od Amerikanaca dobio informaciju o uvođenju sankcija protiv Dodika. Na pitanje hoće li se Srbija pridružiti sankcijama, jer je to poziv SAD-a, Vučić je rekao da je vlada ta koja odlučuje. “Ne znam kako da vam odgovorim. Trebamo li mi reći da Srbija zamrzava imovinu predsjedniku Republike Srpske i da mu ne dopuštamo put u Beograd. Nije to realno i to se neće dogoditi”, rekao je Vučić.

Stranka demokratske akcije BiH pozdravila je sankcije, a ministar sigurnosti Dragan Mektić pozvao je Dodika da podnese ostavku, očekujući kako bi odluku Washingtona mogle slijediti druge zemlje, ponajprije članice EU-a. U reagiranju iz SDA stoji kako je očito da Dodik već u dugom razdoblju podriva Daytonski sporazum i dovodi u pitanje mir i stabilnost u BiH i regiji, a takvo se ponašanje mora zaustaviti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike