Svijet
TKO JE NOVI ŠEF EU PARLAMENTA

Berlusconijev čovjek
upetljan u Dieselgate
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

Nakon što je Antonio Tajani izabran za novog predsjednika Europskog parlamenta, upitali smo neke od hrvatskih zastupnika za njihovo mišljenje o tome. Tajani je inače član grupacije Europskih pučana (EPP), a u politici je uvijek zagovarao konzervativne stavove. Novi predsjednik EU parlamenta bivši je novinar i urednik koji je u politiku ušao kao jedan od suosnivača stranke Forza Italija bivšeg talijanskog premijera Silvia Berlusconija. Bio je čak i Berlusconijev glasnogovornik u njegovoj prvoj vladi od 1994. do 1995. Tajani se 2001. kandidirao za gradočelnika Rima, ali je izbore izgubio. U Europskom je parlamentu kao zastupnik od 1994. godine pa mu se ne može prigovoriti da je neiskusan u briselskim hodnicima. Usprkos tome, dio hrvatskih zastupnika u EU parlamentu nije zadovoljan njegovim izborom.

Bez novog smjera

Zastupnik Davor Škrlec smatra kako je riječ o “novom predsjedniku i staroj politici”.

- S obzirom na sve veće nepovjerenje građana u institucije Europske unije potrebna nam je promjena koja će uistinu značiti novi smjer za Europu. Kandidat pučana Antonio Tajani, kao novi predsjednik Europskog parlamenta teško može zaobići ustaljenu politiku dogovora dviju velikih političkih grupacija putem koje se mišljenja manjih opcija lako i jednostavno zaobilaze. Njegovo dugogodišnje iskustvo kao bivšeg povjerenika Europske komisije za unutarnje tržište, industriju i poduzetništvo ne ide također u prilog vraćanju povjerenja građana u EU institucije, tim više što je za vrijeme njegovog mandata izbila afera “Dieselgate”. Ovo će biti nastavak iste prakse u kojoj se europski zakoni donose zajedničkim dogovorom velikih igrača zanemarivanjem stvarnih interesa građana - poručuje Škrlec.

Ni zastupnica SDP-a Biljana Borzan nije oduševljena.

- Grupa socijalista i demokrata bila je protiv izbora predstavnika europskih pučana na čelo Europskog parlamenta, jer se time zaokružuje dominacija EPP-a na čelnim pozicijama svih triju glavnih institucija EU-a - Komisije, Parlamenta i Vijeća. Dogovor socijalista i pučana iz 2014., prema kojem bi EPP preuzeo upravljanje Parlamentom na polovini mandata, sklopljen je prije nego su EPP-ovci Tusk i Juncker imenovani na čelo Vijeća i Komisije. Jednoumlje u vrhu EU-a nije dobro za pluralizam i demokratski razvoj Unije”, kaže Borzan.

- Parlament čine zastupnici izabrani direktno od građana i jedna od naših glavnih dužnosti jest propitivanje i kontrola rada Komisije. Bojim se da će odlaskom borbenog Martina Schulza i izborom Tajanija parlament postati “krotkiji”, izrazila je svoju zabrinutost zastupnica, ali i podsjetila na “repove” koje Tajani vuče za sobom.

Volkswagen skandal

“Osim problema koji Grupa socijalista i demokrata imaju s dominacijom EPP-a na čelu institucija EU-a, ni sam Antonio Tajani nije najsretniji izbor. Kao bivši potpredsjednik Europske komisije zadužen za promet, industriju i poduzetništvo, Tajani vuče određene repove vezano uz takozvani Volkswagen skandal. Razmjer optužbi ide od toga da je znao što se događa, a nije ništa poduzeo, do toga da je izmjenama EU propisa olakšao varanje na testovima za ispušne plinove. Osim toga, Tajani je bio jedan od glavnih zagovornika politike rezanja i štednje koja se pokazala u najmanju ruku promašenom i koja je uvelike potakla rast populizma u EU,” zaključuje Biljana Borzan.

Dubravka Šuica, hrvatska europarlamentarka iz redova pučana i voditeljica hrvatske EPP-ove delegacije u EP-u, ističe kako Tajani od samog početka ima njihovu podršku. "Vjerujem da će njegovo dugogodišnje iskustvo pridonijeti jačanju i oporavku Europske unije koja je trenutačno poljuljana valom migracija i terorizma te da će predano predstavljati sve Europljane i najbolje zastupati njihove interese”, kaže Šuica, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Pripadnik liberala (ALDE) u EP-u Jozo Radoš, odbacuje optužbe socijaldemokrata o političkoj trgovini i tvrdi da program pučana i liberala ima programski sadržaj - potrebu za reformama kada je Unija u vrlo teškoj situaciji.

Vuk TEŠIJA
Savez protiv “populista i nacionalista” koji uništavaju EU

Antonio Tajani iz Europske pučke stanke postao je predsjednik Europskog parlamenta tek nakon pobjede u četvrtom i odlučujućem krugu glasovanja s potporom 351 zastupnika, dok je njegov socijaldemokratski takmac Gianni Pittela osvojio 282 glasa. S Tajanijem na čelu EP-a, Jean-Claudeom Junckerom na čelu Europske komisije i Donaldom Tuskom kao predsjednikom Europskog vijeća, EPP sada u potpunosti “posjeduje” Bruxelles. Ocjene su u Strasbourgu rezultata izbora da je Tajanijeva pobjeda bila zajamčena onog trenutka kada je pao dogovor između čelnika EPP-a Manfreda Webera i vođe liberala Guya Verhofstadta koji je povukao svoju kandidaturu u korist novog saveza. U sporazumu pučana i liberala koji je izazvao negodovanje socijaldemokrata, ističe se da je Europa u krizi te je važno zajednički raditi kako bi se spriječilo destruktivno djelovanje nacionalista i populista. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike