Osijek
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Volonteri o iskustvima
u izbjegličkoj krizi
Objavljeno 18. siječnja, 2017.

U hotelu Osijek u srijedu su se okupili volonterski aktivisti iz nekoliko europskih zemalja na međunarodnoj konferenciji u sklopu projekta “Optimiziranje volonterskih usluga u vremenima izbjegličke krize”. Riječ je o skupu koji je organizirala Udruga Mi iz Splita, zajedno s projektnim partnerima, Novosadskim humanitarnim centrom (Srbija), Nevladinom udugom Legis (Makedonija), Volonterskim centrom Sheffield (Velika Britanija), Volonterskim centrom Önkéntes Központ Alapítvány (Mađarska), Hrvatskom mrežom volonterskih centara (Hrvatska) i Europskim volonterskim centrom (Beglija).

- Pokušavamo se osvrnuti unatrag na ulogu volontera u izbjegličkoj krizi i na sve ono što je postignuto kako bismo vidjeli što možemo unaprijediti da bi volontiranje u kriznim situacijama bilo kvalitetnije i na koji način možemo još bolje uključiti udruge civilnog društva i volontere u procesu integracije - rekla nam je Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek.

Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham pozdravio je sudionike konferencije istaknuvši važnost solidarnosti s izbjeglicama izraženoj kroz volonterski rad aktivista, od kojih su mnogi upravo iz Osijeka.

Novinare su o radu svojih udruga izvijestili i Jasmin Rexhepi iz Skopja te Danijela Korać Mandić iz Novosadskog humanitarnog centra. Kako saznajemo, na beogradskim ulicama u uvjetima ekstremne hladnoće luta otprilike tisuću migranata, mahom mlađih muškaraca koji odbijaju kolektivni smještaj ili dislociranje iz Beograda, u nadi da će pronaći način da se domognu neke od razvijenih zemalja Europske unije, što je veliki humanitarni problem. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike