Osijek
SURADNJA MLU-A I TURISTIČKIH AGENCIJA

MLU popravlja turističku krvnu sliku grada Osijeka
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

U 62 godine postojanja, Muzej likovnih umjetnosti pozicionirao se kao uistinu nezaobilazno kulturno odredište grada i regije, no zahvaljujući inicijativi nove ravnateljice Jasminke Mesarić, upisat će se i na turističke rute kao potencijalno zanimljiv punkt.

S tim su ciljem jučer u svojim prostorima ugostili turističke vodiče i predstavnike turističkih agencija kako bi ih podrobnije upoznali s bogatim i raznovrsnim programom. Sudeći prema onome što je kustoski dvojac - Valentina Radoš i Daniel Zec - predstavio, sigurno će naći svoje mjesto u turističkoj ponudi i zaintrigirati posjetitelje. Upravo stoga, Turistička zajednica grada Osijeka, na čelu s direktorom Sašom Uranjekom, spremno prihvatila inicijativu muzealaca.

- Često dobivamo upite o događanjima u gradu, a MLU je svakako mjesto koje ima mnogo sadržaja za ponuditi. Od same zgrade, koja ima ratni ožiljak i od kojega se može istkati zanimljiva priča. Tu je i dvorište MLU-a, koje ravnateljica želi dodatno oživiti, kao i bivši kafić, čiji su kapaciteti pogodni za povremena organizirana druženja manjih skupina različitih namjena - napomenuo je Uranjek.

Za ona veća okupljanja i projekte zadužen je kustoski tim, koji je najavio program koji nas očekuje do konca godine. Osim do 23. veljače aktualnog 25. slavonskog biennala, još će četiri programa okupirati čitav izložbeni prostor - kat i prizemlje. Prvi takav je nakon više od 20 godina odsutnosti povratnik u prostor MLU-a Ivan Faktor, čija se izložba “Film koji samo ja gledam” otvara 9. ožujka. Do 26. travnja posjetitelji će moći vidjeti i dva prošlogodišnja otkupa, dva antologijska rada - već viđen “Slavonski nadgrobni spomenik”, te premijerno 4-metarsku fotografiju Kangaroo Court.

Najatraktivnija za posjetitelje bit će opsegom impozantna privatna zbirka odvjetnika Marijana Hanžekovića koja se otvara na Međunarodni dan muzeja (18.5.) i moći će se razgledati do konca kolovoza. Originalni je to postav Igora Zidića.

Slijedi prošle godine u Gliptoteci HAZU viđena retrospektiva Stjepana Gračana, koju će ovdašnja publika moći razgledati od 21. rujna do 25. studenoga. Većina radova, upozorio je Zec, šokirat će posjetitelje zbog autorova etičkog, a ne estetičkog koncepta.

Štafelajnog neumornika Ivu Šebalja moći ćemo pobliže upoznati od 30. studenoga do 5. siječnja 2018. Prijenos retrospektive, koja uključuje više od 100 djela, ostvaren je u suradnji s udrugom Novi val, kao i monografska izložba Ive Frišćića (29.6.-25.7.).

Tri će kraće izložbe realizirati u suradnji s UAOS-om, od kojih je prva od 1. do 5. ožujka, “Kostim kao skulptura” Jasmine Pacek. Kostimi su to za “Prodanu nevjestu”, u kojima će uživati američka publika. Druga je ilustratorski trojac - Stanislav Marijanović, Dubravko Mataković i Dražen Jerabek (31.8.-6.9.), a treća fotografije studenata iz klase Vladimira Freliha (15.-21.10.).

Neobična će biti i izložba kiparice Vlatke Škoro “Artificial” (4.-29.5.), jednostavne robotičke naprave. Mlada osječka autorica Lana Ključarić samostalnom će se izložbom predstaviti od 14. rujna od 14. listopada.

Publika će moći pogledati i Najljepše mjesto na svijetu - suvremena slovenska fotografija (3.-25.6.), u kolovozu projekt Tandema Tarwuk, u studenom izložbu u sklopu 8. dana austrijske kulture u Osijeku, a u rujnu i program Barutana 017, te Performance Art Festival. Prosinac zaključuje izlagačku godinu umjetnicima njemačkoga podrijetla u fundusu MLU-a - Waldingerom i Hotzendorfom.

Narcisa VEKIĆ
ART KLUB U BIVŠEM KAFIĆU

Bivši ugostiteljski objekt koji se nalazio u zgradi MLU-a, od sada će biti tzv. art klub, u kojem će se moći organizirati promocije, predavanja, manje izložbe (poput studentskih), radionice i sl. Ravnateljica Mesarić najavila je i da će predstavljanje velikog projekta Likovna baština obitelji Prandau i Normann (na kojoj će surađivati čak četiri institucije) biti u veljači predstavljen u zgradi Županije, koja je također nekoć bila u vlasništvu ove slavonske plemićke obitelji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike