Regija
PROŠIRENJE GROBLJA

32 nove grobnice
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

ŽUPANJA

Čistoća Županja počela je radove na proširenju groblja. Ograda kod prvog ulaza u groblje koji vodi do kapelice pomaknuta je desetak metara naprijed, prema cesti koja spaja Mažuranićevu i Ulicu baruna Trenka. Ondje će biti uređen još jedan ulaz u groblje, ukupno peti. Staza će voditi uz stari dio groblja, uz grobove desno od kapelice kojima je pristup bio otežan i spajat će se sa stazom koja vodi od ulaza u groblje iz smjera Šantave. Time će se, pojašnjava direktor Čistoće Ante Klanac, građanima omogućiti lakši pristup grobovima najmilijih. U tom dijelu bit će napravljene i 32 nove grobnice, po 16 sa svake strane, a iza njih predviđena su nova grobna mjesta, odnosno okviri koji će se raditi dio po dio. U novoproširenom dijelu groblja bit će dovedena voda i uređena hortikultura. Radi mogućnosti proširenja groblja Grad je kupio susjednu česticu i omogućio još bolju preglednost i novi izgled groblja te osigurao dodatan broj parkirališnih mjesta. Inače, na gradskom groblju u Županji trenutačno je nešto više od 4000 grobnih mjesta.

Čistoća Županja je, doznajemo od Klanca, ishodila i građevinsku dozvolu za gradnju nove, suvremene mrtvačnice, s pratećim sadržajima, prije svega velikom nadstrešnicom koja postojećem objektu nedostaje, a za kojom na županjskom groblju već dugi niz godina postoji velika potreba. Prema idejnom rješenju, nova mrtvačnica bit će smještena u takozvanom parkiću, odmah pokraj stare koja će biti srušena, na mjestu gdje su sada sanitarni čvorovi. Uz odarnik, u sklopu mrtvačnice, između ostalog, bit će prodajni i izložbeni prostor pogrebne opreme, prostorije za obitelji pokojnika, u kojima će moći pripremiti kavu i osvježiti se te prostorije za svećenika. Riječ je o kvalitetnom i reprezentativnom objektu koji će zadovoljiti sve potrebe i standarde.

Sva je dokumentacija, napominje direktor Čistoće, izrađena i sada se traži izvor i način financiranja kako bi gradnja krenula u što kraćem roku. Investicija je, prema procjeni, vrijedna oko 1,4 milijuna kuna, a konačna vrijednost bit će poznata nakon natječaja. Uredit će se i okoliš oko mrtvačnice, zelene površine i posaditi novo drveće.

M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura