Regija
JEDINSTVENI PILOT-PROJEKT

Za prvu pomoć kod infarkta obučit će baranjske vatrogasce
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

Tijekom 2016. godine intervencija Zavoda za hitnu medicinsku pomoć zbog srčanih udara na području Baranje zatražena je 45 puta, ali samo u 16 slučajeva medicinsko osoblje Hitne pomoći stiglo je pružiti postupak oživljavanja, dok su u preostalih 29 slučajeva pacijenti do dolaska interventnog tima već preminuli.

Naime, iako u Baranji živi oko 40.000 osoba pretežito starije životne dobi, i to područje čini oko 27 posto Osječko-baranjske županije, HZZO ne pokazuje razumijevanje za proširenje mreže timova Hitne pomoći pa cijelo područje Baranje u ovom trenutku ima samo jedan interventni tim.

- Baranja je površinski velika, ima izgled trokuta i sela su vrlo razbacana. Naš jedini tim smješten je u Belom Manastiru, što je negdje u sredini tog trokuta. To vam u interventnom smislu izgleda tako da kada primimo poziv za intervenciju zbog srčanog udara u Batini, mi znamo da tamo možemo biti za 25 do 30 minuta. No kod iznenadnih srčanih zastoja pomoć je potrebno pružiti u roku od 10 minuta. Stoga smo odlučili pokrenuti jedinstveni pilot-projekt u državi u koji ćemo uključiti doborovoljna vatrogasna društva - priča Silvana Sabo, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koja je ujedno i autorica tog idejnog projekta.

Naime, Zavod za hitnu pomoć uz pomoć Županije osječko-baranjske, lokalnih samouprava i DVD-ova pokreće projekt edukacije vatrogasaca za pružanje prve pomoći u slučajevima iznenadnog zastoja srca.

- Ovaj dio Hrvatske ima veliku tradiciju vatrogastva pa tako na području Baranje imamo 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Mi smo se odlučili za devet strateški raspodjeljenih društava u kojima ćemo obučiti po šest vatrogasaca. To su certificirane edukacije koje uključuju obuku iz osnovnih mjera održavanja života i uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora. Treba reći da u ovom trenutku u Baranji ne postoji ni jedan defibrilator, a izvan Hrvatske oni su toliko raspostranjeni da ih ima, primjerice, svaki drugi kafić u Veneciji. Cijena jednog defibrilatora je oko 15.000 kuna. Kod iznenadnog srčanog zastoja jako je važno da se pokrenu osnovne mjere održavanja života, što podrazumijeva masažu srca i korištenje AVD-a. Plan nam je s vremenom proširiti priču obuke i na prvu pomoć kod trauma - kaže Sabo, te dodaje kako je riječ o priči koja je važna ne samo za stanovništvo Baranje, nego i sve veći broj turista koji dolaze na ovo područje.

Cijeli projekt financirat će zajedno Zavod za hitnu pomoć, Županija i lokalna samouprava.

Nefreteta ZEKIĆ EBERHARD
VATROGASCI KLJUČNI DO DOLASKA HITNE

Cijeli postupak pružanja prve pomoći u slučaju srčanog udara kod pacijenata u Baranji izgledat će tako da kada dojavni centar zaprimi poziv u pomoć, o tome odmah obavijesti najbliži DVD, odnosno vatrogasce s liste. Istovremeno u pomoć kreće i tim Hitne medicinske pomoći, no do njihova dolaska obučeni vatrogasci pokušat će unesrećenog održati na životu. Zanimljivo je i da će odmah nakon otvaranja ormarića s defibrilatorom preko telefonske veze kojom je ormarić povezan informaciju o pružanju pomoći primiti i dojavni centar Hitne pomoći.

45

puta u Baranji lani je zatražena intervencija zbog srčanih udara, a samo u 16 slučajeva osoblje Hitne stiglo je provesti postupak oživljavanja

prvi u državi

OBUČIT ĆE PO 6 VATROGASACA IZ 9 DVD-ova

Plan je s vremenom proširiti obuku i na prvu pomoć kod trauma

Projekt će financirati Zavod za hitnu pomoć, Županija i lokalna samouprava

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike