Regija
DESET GODINA APIMELA

Medni proizvodi na policama EU-a
Objavljeno 19. siječnja, 2017.

BIZOVAC

Svoju bogatu turističko-lječilišnu ponudu Općina Bizovac nastoji dodatno obogaćivati i proširivati djelatnostima koje potiče i u svojoj poslovnoj zoni Sajmište, a jedna od njih svakako je i ekološka proizvodnja i prerada meda i pčelinjih proizvoda u proizvodnom pogonu tvrtke Apimel.

Uložili 10 milijuna kuna

Ova sve poznatija obiteljska tvrtka sa sjedištem u Višnjevcu svoj je pogon za pakiranje meda i preradu pčelinjih proizvoda još 2007. godine otvorila u poslovnoj zoni Bizovac i tada je bila jedna od prvih stanara bizovačke poslovne zone.

- Za Bizovac smo se odlučili zbog toga što su nam uvjeti tada bili iznimno povoljni, zemljište je koštalo jedan euro po kvadratu i prometni joj je položaj bio vrlo dobar, a danas je još i bolji s obzirom na to da je udaljena samo osam kilometara od autoceste - pojasnio je vlasnik tvrtke Zlatko Gregačević zašto su odabrali upravo Bizovac. Na istoj je površini uz ulaganje od 10 milijuna kuna sagrađen pogon površine oko 1000 kvadrata gdje je u početku radilo devet zaposlenika, a taj broj danas iznosi 14 radnika, s realnom mogućnošću da se u bližoj budućnosti kompletna tvrtka preseli u Bizovac, s obzirom na to da vlasnik ističe odličnu suradnju s Općinom Bizovac i njezinim tijelima.

Ljubiteljima kvalitetnih domaćih i prirodnih proizvoda, proizvodni program ove tvrtke ne treba posebno predstavljati jer se on nalazi na policama trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, a svoje proizvode distribuiraju iz Bizovca i poslovnih centara u Rijeci i Splitu čime pokrivaju cijelo hrvatsko tržište i kontinuirano su prisutni i na europskom tržištu.

400 tona meda godišnje

Tvrtka godišnje preradi oko 400 tona meda, a u proizvodnom programu tvrtke tridesetak je proizvoda, od sortnih medova u više različitih pakiranja, dodataka prehrani s ljekovitim svojstvima, kozmetičkih proizvoda kojima su osnova pčelinji proizvodi do likera na bazi meda. Svoje proizvode, među kojima je i Čokomel, koji je nagrađen brončanom medaljom na međunardnom sajmu inovacija IENA u Nürnbergu, tvrtka je razvijala godinama, a posebno je tražena njihova Medica Melkior koja je osvojila zlatnu medalju za kvalitetu u Chicagu, krema za ruke na bazi pčelinje masti te bezalkoholni propolis s kaduljom u spreju. Tvrtka Apimel, koja je osnovana 1994. godine, prema riječima direktora Zlatka Gregačevića, proizvode na tržište plasira uglavnom preko trgovačkih lanaca, a med otkupljuje od više od 300 do 400 pčelara-kooperanata iz cijele Hrvatske.

- Unatoč neospornoj kvaliteti hrvatskog meda, na tržište EU-a on se vrlo teško probija, a uz cijenu, problem stvara i činjenica da mi nemamo dovoljnih količina koliko to tržište potražuje. Stoga se na isto tržište u posljednje vrijeme sve češće nastojimo probiti kroz dodatne proizvode na bazi meda, ljekovitog bilja i propolisa te kozmetike i pića s medom. Posebno smo ponosni na našu liniju ljekovitih medova koji su jedinstven dodatak prehrani, a pozitivno djeluju na stanje našeg organizma - kaže Gregačević čija tvrtka sustavno radi na širenju i otvaranju novih tržišta u regiji za plasman svojih proizvoda, u čiju su se kvalitetu nedavno uvjerili i načelnici općina Bizovac i Petrijevci Srećko Vuković i Ivo Zelić sa suradnicima, koji su obišli pogon Apimela u Bizovcu.

Lidija ANIČIĆ

Posebno je tražena njihova Medica Melkior koja je osvojila zlatnu medalju za kvalitetu u Chicagu

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike