Novosti
DUNAV PREKRIVEN SANTAMA, MAĐARI POMAŽU

Ledolomci sporo napreduju, led je deblji od metar i pol
Objavljeno 17. siječnja, 2017.
Opasnosti od ledene poplave zasad nema, uvjeravaju nas u Hrvatskim vodama

Situacija na Dunavu, moćnoj europskoj rijeci okovanoj ledom zbog iznimno niskih temperatura i hladnoće koja danima, pa ni u Slavoniji, ne popušta, i u utorak je bila ozbiljna, no iz Hrvatskih voda stižu umirujuće riječi, odnosno da je situacija pod kontrolom.

Na Dunavu su, na dionici od Dalja prema Borovu Selu, dva mađarska ledolomca koja su već u 7.15 sati u utorak ujutro isplovili iz Aljmaša i krenuli u nimalo laku borbu sa santama, jer led je ponegdje zatvorio punu širinu Dunava, od jedne do druge obale, u različitim debljinama. Kako smo doznali u utorak predvečer, sporo su napredovali i oko 16.30 sati bili su dva kilometra od Dalja, a ponegdje su nailazili i na led debeo dva metra.

Razgradnja barijere

– Na vrijeme smo reagirali, sve stručne službe odradile su svoj posao – kazala je dan ranije pokraj zaleđenog Dunava u Dalju pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos. Kako je navela, nakon sastanka u nedjelju u Somboru hrvatskog, mađarskog i srpskog tima, njezino je ministarstvo i pokrenulo dolazak ledolomaca iz Mađarske koji su se brzo i odazvali pozivu u pomoć iz Hrvatske.

– Ledolomci ulaze u područje ledostaja i tek tada ćemo vidjeti zapravo s kojim će se uspjehom te aktivnosti odvijati. Na brodu je i predstavnik Hrvatskih voda tako da smo u svakom trenutku informirani o tome što se na Dunavu događa – rekao je u utorak ujutro generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dodajući da mađarski ledolomci prvo moraju probiti 15-ak kilometara ledostaja da bi došli nizvodno i da bi tek tada mogli početi s razgradnjom ledene barijere. Prognoze o dinamici rada Đuroković nije mogao iznositi. Kako je kazao, ledolomcima će baza biti u Vukovaru, odakle će isplovljavati na radne zadatke. Taj će posao vjerojatno potrajati nekoliko dana, jer i prognoze govore o ponovnom jačem zahlađenju u idućih nekoliko dana.

– Ni ovaj snijeg nije pomogao, on će još dodatno povećati debljinu santi, a snijeg koji padne otežava sante koje stvaraju sve jaču barijeru. Povećat će se i dotok santi iz Mađarske u naše područje ledostaja – rekao je Đuroković, dodajući kako je ključno da u ova dva dana ledolomci uspješno odrade posao kako bi se mogle prihvatiti i propuštati nove sante koje će zasigurno sljedećih dana većim intezitetom početi dolaziti iz Mađarske.

Debele naslage

Inače, mađarski ledolomci, jedan od 350 i drugi od 250 tona, stigli su do Aljmaša u nedjelju predvečer i tamo iz sigurnosnih razloga prenoćili, da bi odmah sljedećeg jutra krenuli nizvodno.

– Ledolomci se nalaze u ledenom zastoju koji se proteže Dunavom, uzvodno od Dalja do pred Borovo Selo. Ritam rada je vrlo spor, jer velike su i vrlo debele naslage leda. No, oba ledolomca rade kontinuirano, a cilj je tijekom prvog dana rada ledolomaca što dalje doprijeti nizvodno kroz ledostaj. Dokle će uspjeti doći, vrlo je nezahvalno prognozirati s obzirom na debele naslage leda. Međutim, naravno da se ne odustaje – kazao je u utorak oko podneva voditelj obrane od poplava za područje Dunava i donje Drave Ivica Nađ. Kao glavni cilj naveo je da se ledolomci probiju kroz ledostaj, dođu na dionicu Dunava gdje gotovo nema leda te da bi, kada dođu s nizvodne strane, bili učinkovitiji u kidanju leda koji bi odlomljen otplovio.

S obzirom na to da se i dan ranije spominjala ledena poplava kao vrlo opasna pojava, posebno je pritom istaknuo kako valja biti svjestan da trenutačni vodostaj Dunava nikoga ne ugrožava.

– Vodostaj veći od pet metara još uvijek je niži od maksimalnog kojeg smo zabilježili na vodomjeru Dalj, + 946, u lipnju 2013., što je bio drugi povijesni vodni val na tom području. Dakle, nema nikakve opanosti ni za ljude, ni za imovinu, ni za gospodarske objekte. Ali ove aktivnosti se vrše zato da se razbije ledostaj i spriječi možebitno nekontrolirano povećanje vodostaja. Kad bi se sve to prepustilo slučaju onda je nezahvalno prognozirati što bi se dogodilo. Dakle, djeluje se preventivno da se omogući normalan protok i rijeke i leda – pojasnio je Nađ, dodajući i da je optimistično to što Dunav kod Dalja stagnira. Kazuje i da su naslage leda ponegdje debele od metar i pol do dva metra, jer su se “podbijale i lijepile” jedna na drugu.

– Zasad nema naznaka da ledolomci neće uspjeti razbiti ledostaj, samo je pitanje koliko će vremena za to trebati – kaže Nađ. Mađarski ledolomci bit će na našem području dok se ne procijeni da je prošla opasnost od stvaranja novog leda.

Sanja BUTIGAN
KAKVA JE MOGUĆNOST ZA LEDENU POPLAVU

Spominje se kako je 1956. godine bila velika ledena poplava koja je pogodila mađarsko područje, kao i dio oko Batine i s prijeke strane, dok baranjski dio i nizvodno od ušća Drave tada nije stradao. Mađari su tada imali katastrofalne štete i bio je to povod za formiranje flote ledolomaca. Iako ledolomci nemaju svake godine posla, više je nego jasno da ih valja imati u pripravnosti, jer znaju biti itekako potrebni. Bivša Jugoslavija nekad davno imala je dva ledolomca koja su pak, davno i rashodovani.

Kako je poznato, Mađarska, Hrvatska i Srbija imaju dogovor zbog zajedničkog interesa glede Dunava, jer u slučaju ledene poplave potencijalna je ugroza za sve tri države. “Led je važno razbiti upravo zbog pojave ledene poplave, dakle kada dođe do nagomilavanja leda događa se zaustavljanje protoka vode i dolazi do naglog rasta vodostaja. Potom dolazi i do topljenja leda i na kraju može porasti vodostaj i do pet metara te ugroziti ljude i imovinu”, objasnila je pomoćnica ministra Elizabeta Kos. Kazala je i da Hrvatska može, ako ustreba, uputiti Mađarskoj poziv za još dva dodatna ledolomca, podsjetivši da su četiri bila angažirana 2012. godine, a spomenula je i da Hrvatska ima instrument u slučaju potrebe angažirati oružane snage. Naime, 2012. godine na Dravi je led miniran.

UPOZORENJE: DJECO, NE IZLAZITE NA ZALEĐENU RIJEKU

Nakon izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u utorak je, između ostaloga, objavljena preporuka građanima da izbjegavaju prilaske obali uz Dunav, a posebice na zaleđene riječne površine. Ponajviše se to odnosi na djecu. “Početkom nastave uočena je pojava masovnog izlaska djece i mladih na zaleđene površine vodotoka. Ovim putem upozoravamo da je ova radnja izuzetno opasna po život i zdravlje s obzirom na nepoznato stanje debljine leda. U slučaju nesreće ili propadanja kroz led izuzetno je opasno i otežano pristupiti spašavanju unesrećenih. S tim u vezi preporuka je svim osnovnim i srednjim školama da učenike upozore o opasnostima izlazaka na ledene površine,” stoji u priopćenju kojeg potpisuje Zdravko Kelić, načelnik Stožera civilne zaštite.

zahtjevno

LEDOLOMCI ĆE IMATI POSLA NEKOLIKO DANA

Elizabeta Kos

pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike

Led je važno razbiti upravo zbog pojave ledene poplave, dakle kada dođe do nagomilavanja leda događa se zaustavljanje protoka vode i dolazi do naglog rasta vodostaja.

Možda ste propustili...