Osijek
PUNE RUKE POSLA ZA ZIMSKE SLUŽBE

Unikom na ceste i nogostupe potrošio gotovo 100 tona soli
Objavljeno 17. siječnja, 2017.
Zimske službe čistile su snijeg tijekom cijele noći

Snijeg je prekrio Osijek. Unatoč tome što ralice prolaze kroz grad i čiste kolnike, čini se da se to najviše odnosi na samo središte grada. Stanovnici Retfale i Donjeg grada na Facebooku su se obratili gradonačelniku Ivanu Vrkiću s brojnim komentarima da se njihove ulice ne čiste.

Jedna je 54-godišnja Osječanka navela kako joj je bilo teško ući u glavnu poštu, jer se ugaženi snijeg pretvorio u led. Ipak, jučer prijepodne nogostupi oko pošte su očišćeni, unatoč tome što je snijeg neprekidno padao.

Najviše prigovora stizalo je od stanovnika Retfale, koji su se požalili da su njihove brojne ulice zaboravljene. “U Zvečevskoj ulici led je okovao cestu, u Jankovačkoj nije ništa bolje, a pješački prolaz od Psunjske od Sljemenske ulice uzrok je i ozljeda. Ništa čudno nije što građani ondje padaju jer neravan led nije lako svladati ni ako ste mlađe životne dobi, a kamoli ako ste prešli 40. Modrice i udarci rijetko se prijavljuju liječnicima, a građanima preostaje samo koristiti ledene obloge i piti lijekove protiv bolova”, požalili su se Retfalčani.

Na svom profilu na Facebooku gradonačelnik Vrkić, između ostaloga, objasnio je građanima kako zapravo zimska služba treba raditi. “Ono što valja promijeniti odmah u startu jest kriva percepcija većine naših sugrađana. Naime, osnovna zadaća zimske službe nije 'čišćenje snijega', nego održavanje prometnica prohodnima, uzimajući u obzir da je snijeg potpuno prirodna pojava za ovo razdoblje u godini, a ne bauk ili viša sila. No, da i pri ovoj djelatnosti ne robujemo birokraciji, dokazuje i sljedeća činjenica. Naime, Pravilnik o održavanju cesta nadležnog Ministarstva jasno propisuje kako se ceste smatraju prohodnima ako razina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm, a u nekim slučajevima i 15 cm. Jeste li ikada vidjeli da su neke od glavnih gradskih ulica, poput Europske avenije, Strossmayerove ili Vukovarske ulice, ostavljene danima pod tolikim snijegom? Niste. Zašto? Zato što smatramo da nismo tu da građanima isporučujemo zakonski minimum te da na njima ispitujemo kako će se u praksi pokazati te naizgled preoštre odredbe”, naveo je u svom komentaru gradonačelnik.

Inače, dežurne službe Unikoma i Cestinga bile su aktivne cijelu noć. Djelatnici Unikomove Radne jednice Promet od ponedjeljka od 19.30 do utorka do 7 sati na terenu su uklanjale snijeg s prometnica i sipale sol na ceste. U tom vremenu utrošene su 83 tone soli.

Tijekom noći između ponedjeljka i utorka djelatnici Radne jedinica Čistoća čistili su pješačke staze i trgove sukladno Operativnom programu. U tom čišćenju bilo je angažirano i deset vozila i utrošeno je deset tona soli. Djelatnici Cestinga održavali su prohodnost na dijelu državne ceste D2, dionica južna obilaznica i na njoj nije bilo zadržavanja snijega. Općenito snijeg nije stvarao veće probleme u odvijanju dnevnog prometa u gradu i prilaznim cestama grada. Za danas (srijeda) očekuje se prestanak snježnih padalina, ali i daljnji pad temperature, predvidljivo do minus deset Celzijevih stupnjeva. Sve dežurne ekipe i dalje su u stanju pripravnosti i dežurstva.

Sandra LACIĆ/Dario KUŠTRO

Ivan Vrkić

gradonačelnik

Osnovna zadaća zimske službe nije "čišćenje snijega" nego održavanje prometnica prohodnima

NOGOSTUPI UGLAVNOM OČIŠĆENI

Većina građana prihvatila se lopate i očistili su snijeg ispred svojih kuća i stambenih zgrada. Osim njih i mnoge javne ustanove očistile su svoje prilaze, poput Kliničkog bolničkog centra, Doma zdravlja, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje - Podružnica Osijek... No bilo je i onih koji se tijekom jučerašnjeg prijepodneva nisu prihvatili lopate, poput djelatnika autobusnog i željezničkog kolodvora.

OPREZ, DEBELI MINUSI I SLIJEDEĆIH DANA!

Sudeći prema prognozama, hladno vrijeme nastavit će se i slijedećih dana, no većinom će biti bez oborina. Upravo zbog noćnih vedrina, jutarnje temperature od četvrtka pa na dalje biti će i ispod -10 stupnjeva Celzija. Najhladnije će biti od petka, 20. siječnja, do ponedjeljka, 23. siječnja, kada će ujutro biti -12 stupnjeva Celzija. Dnevne temperature također će biti u minusu (oko -2), no osjećaj hladnoće neće biti jako izražen jer neće biti vjetra.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike