Osijek
POŽAR U DOMU TEHNIKE

Izgorio gotovo potpuno novi laserski rezač!
Objavljeno 18. siječnja, 2017.

U ponedjeljak oko 21 sat izbio je požar na tzv. CNC stroju u Domu tehnike na Trgu Jurja Križanića 1 u Tvrđi. Brzom reakcijom stručnog osoblja požar je ugašen te je spriječena veća šteta.

- Riječ je o laserskom rezaču koji smo kupili u travnju prošle godine. U radu se stroj odjednom zapalio. Još je pod garancijom, pa ćemo vidjeti što dalje s njim, no očito je da je riječ o tehničkoj neispravnosti. Stručno osoblje odmah je reagiralo i prionulo gašenju požara protupožarnim aparatima. Prostorija u kojoj se stroj zapalio zacrnjena je od gustog dima koji se stvarao, jer se ondje radi nekakav prijenos remenicama od gume, pa se, kada su gume gorjele, stvarao gusti dim. Sva ostala oprema je u redu i nitko srećom nije ozlijeđen. Baš zbog gustog dima pozvani su u pomoć i vatrogasci – kazao je Ivo Grgić, tajnik Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije.

Inače, prošli tjedan završila je deseta “Zima u Domu tehnike”. Održalo se 20-ak radionica za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola. S početkom 2. siječnja održana je i zimska škola informatike za srednjoškolce, koja se održavala na tri lokacije.

Od iduće subote počinje drugo polugodište Centra koji djeluje cijelu godinu. Naime, imamo povremene aktivnosti za vrijeme zimskih, proljetnih i ljetnih praznika kada organiziramo radionice za promoviranje tehničke kulture da učenike upoznamo o tome što se tu radi. One koje žele malo produbiti znanja upućujemo na cjelogodišnje razvijanje vještina u nekom užem tehničkom području – kaže Ivo Grgić.

Sandra LACIĆ
BESPLATNA EDUKACIJA

U cjelogodišnjem program obuke Centra tehničke kulture Osijek, u osječkom Domu tehnike, ima još slobodnih mjesta, a započinje u subotu. Važno je istaknuti da je riječ o besplatnoj edukaciji.

- Oni koji žele sudjelovati mogu se prijaviti na broj telefona 031 212 677 ili poslati prijavu preko elektroničke pošte na dom-tehnika@tehnika-osijek.hr. Bilo bi dobro da zainteresirani posjete našu web-stranicu gdje mogu vidjeti koje su radionice u tijeku, te kojim su dobnim skupinama namijenjene – pozvao je tajnik Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike