Regija
ŽUPAN U RADNOM POSJETU ĐAKOVU

Školi pomoć pri obnovi, a Gradu za izgradnju trga
Objavljeno 17. siječnja, 2017.

Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić jučer je u prostorima OŠ Vladimira Nazora u Đakovu s ravnateljem Andrijom Šuškom potpisao Ugovor o energetskoj obnovi zgrade koji podrazumijeva pozajmicu u iznosu od 400.000 kuna kako bi škola mogla isplatiti radove na završenoj prvoj fazi. Nakon toga je u Maloj vijećnici održao sastanak s gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem i suradnicima na kojemu je bilo govora o projektima Grada i Županije, a gdje je istaknuta izuzetno dobra suradnja.

Osječko-baranjska županija od 2009. do kraja prošle godine ukupno je investirala u školstvo na području Đakova 16,2 milijuna kuna, dok je za ovu godinu predviđeno ulaganje od 2,7 milijuna kuna.

- I u 2017. godini osigurali smo značajna financijska sredstva za obnovu školskih objekata. U Nazorovoj školi izvode se radovi na poboljšanju energetske učinkovitosti na vanjskoj ovojnici, krovištu, izmjeni stolarije, sveukupne vrijednosti 1,7 milijuna kuna, od čega je deset posto sufinancirala Županija, a ostalo je povučeno iz projekta škole, odnosno Fonda za energetsku učinkovitost. Radovi će biti završeni do 31. ožujka - kazao je župan dodavši da se radi projektna dokumentacija za dogradnju škole, i to za prostore namijenjene djeci s posebnim potrebama okupljenoj u Udruzi Neven.

- Procjena dogradnje objekta je oko sedam milijuna kuna - rekao je župan. Na novinarski upit zbog čega je školi potrebna posudba novca, župan je podsjetio kako je to zbog problema koji se vuče godinama.

- Postoji stari problem na koji smo upozoravali još od kada smo potpisivali pretpristupne ugovore sa EU-om. Školske i zdravstvene ustanove i mnogi drugi nemaju osigurana sredstva za pretfinanciranje ni projektnu dokumentaciju, zbog toga je ova posudba - kazao je župan.

Obišao je i radove na gradnji male športske dvorane u Ćolničevoj školi za što je Županija osigurala milijun kuna, a radovi bi trebali biti gotovi u svibnju ove godine. Nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Vinkovićem, župan Šišljagić rekao je kako su razmotrili cijelu problematiku sudjelovanja u zajedničkim projektima.

- I dosad smo sudjelovali u brojnim projektima Đakova, tako ćemo i u 2017. godini izdvojiti novac. Ono što se iskristaliziralo kao najvažnije je Strossmayerov trg kao velika investicija koja do Uskrsa treba biti završena. Županija će naći sredstva i uključiti se u ovaj projekt kako bi on što prije završio i kako bismo pomogli Gradu. Gradonačelnik Vinković kazao je kako je iza Grada i Županije niz projekata, a kao važniji projekt koji slijedi izdvojio je gradnju nove Ekonomske škole za što su riješena imovinskopravna pitanja oko vlasništva zemljišta.

- Tu je i sportska dvorana u Piškorevcima, dogovorena je i podrška Županije za Strossmayerov trg, očekujem pomoć i u svim drugim projektima vezanim za komunalnu infrastrukturu, posebno za izgradnju novih i rekonstrukciju županijskih cesta - kazao je Vinković rekavši kako ovi programi nisu predizborni nego je riječ o kontinuitetu. Grad Đakovo, kaže, kreće u realizaciju najvećeg investicijskog projekta – izgradnje prečistača otpadnih voda i kolektorskog sustava, europskog projekta vrijednog 35 milijuna eura. M.Muškić

Kao važniji projekt koji slijedi izdvojena je izgradnja nove Ekonomske škole

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike