Regija
KAKO FINANCIRATI PONOVNO OTVORENJE RODILIŠTA?

Ministarstvo bi trebalo dati opremu i stručne timove
Objavljeno 18. siječnja, 2017.

ĐAKOVO - Na još jednu u nizu inicijativa kojom Grad Đakovo od Ministarstva zdravstva traži otvaranje 2009. godine zatvorenog đakovačkog rodilišta jučer se osvrnuo i župan Vladimir Šišljagić, koji je kazao kako su se pojavile dvojbe oko Doma zdravlja Đakovo, u čijem je okrilju i rodilište.

- Rodilište je ukinuto prije nekoliko godina, nije bilo prostornih uvjeta niti je bilo opremljeno, ali očekivali smo da će se Ministarstvo, odnosno Vlada RH, uključiti i osigurati novac a time i prostorne uvjete, opremu i, najvažnije, kadar da bi rodilište moglo funkcionirati. Unatoč brojnim intervencijama, odlascima u Ministarstvo zdravstva, pokušajima lobiranja s moje strane i mnogih Đakovčana na istaknutim pozicijama, nije se dogodilo da Ministarstvo donese odluku da se krene u investiciju - kazao je župan.

- Osječko-baranjska županija pristupila je dogradnji, adaptaciji i rekonstrukciji objekta rodilišta. U prizemlju ćemo osigurati specijalističke ambulante, s tim što projekt sadržava i prostorne kapacitete za buduće rodilište. Važno je osigurati finaciranje djelatnika, ginekologa, medicinskih sestara, stručnog osoblja. U trenutku kada se takva odluka u HZZO-u i Ministarstvu zdravstva donese, sigurno ćemo u kratkom vremenu osigurati prostorne uvjete i opremu da rodilište može dalje nesmetano funkcionirati. Nadam se da će se to dogoditi vrlo brzo - poručio je Šišljagić.

Gradonačelnik Zoran Vinković izjavio je kako je najavljena racionalizacija, odnosno spajanja bolnica, prilika da se pronađu načini ponovnog otvaranja rodilišta i da se za to osigura potrebnih 20 do 25 milijuna kuna, što nisu, kaže, velika sredstva. Jučer je detaljnije objasnio o čemu je riječ.

- Ističem da sam protiv centralizacije bilo koje vrste, pa ovaj put i centralizacije zdravstva. U određenim slučajevima može se dogoditi da spajanje više bolnica u jednu ustanovu bez gašenja osnovnih odjela bude dobro i u funkciji racionalizacije. No, s obzirom na stanje u zdravstvu, nisam siguran. Što se tiče đakovačkog rodilišta, Đakovo, grad s više od 30.000 stanovnika, koji je centar Nadbiskupije i koji je imao rodilište, zaslužuje rodilište. Zato smatram da u sustavu nove racionalizacije ima prostora. U adaptaciju postojeće zgrade i opremanje uključit će se i Grad i Županija, a smatram da Ministarstvo zdravstva mora osigurati opremu i stručne timove. Cjelokupni projekt s plaćama djelatnika, jer ne može ih Grad plaćati, oni moraju biti u sustavu bolnice, stajao bi između 20 i 25 milijuna kuna. Đakovo je u vrijeme rata imalo ratnu bolnicu, a funkcioniralo je tada i rodilište - rekao je Vinković.M.Muškić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli