Regija
ZAVRŠENA SANACIJA PAPUKA

Vinkovački deponij će biti zelena oaza grada
Objavljeno 18. siječnja, 2017.

Uređenje bivšeg vinkovačkog odlagališta otpada Papuk s namjerom pretvaranja u novu zelenu oazu došlo je svome kraju. Sve ono što je prvobitno zamišljeno prema projektu “Sanacija odlagališta neopasnog otpada Papuk u Vinkovcima” napravljeno je, a izvođač radova bila je vinkovačka tvrtka Sokol Vinkovci.

Projektom je provedena sanacija i zatvaranje napuštenog odlagališta komunalnog otpada koje se nalazi na prostoru bivše ciglane, između Ulice Vladimira Gortana i Centra za rehabilitaciju “Mala Terezija”, željezničke pruge i Zvonarske ulice, južno od Ulice bana Jelačića. Na odlagalište se odlagao komunalni i proizvodni neopasni otpad sličnih svojstava komunalnom otpadu. Imovinski odnosi su riješeni i cijela površina je u vlasništvu Grada Vinkovaca.

Ovim projektom Vinkovci su dobili 122.909 četvornih metara nove zelene uređene površine, a to znači da će Papuk sadržavati četiri kilometra različitih šetnica, biciklističkih i pješačkih staza, visoko zelenilo i nisko zelenilo te će područje biti zatravljeno. Mala oaza mira i ljepote gdje će moći uživati mnogi građani Vinkovaca, kao i njihovi gosti. Posjetom Papuku vidi se kako će Vinkovci uistinu imati jedan respektabilan park u kojem su postavljene klupe, izgrađene lijepe šetnice, koševi za otpad te Laguna u kamenu. Zasađena su posljednja stabla i borovi koji bi do izražaja trebali doći tek za koju godinu kada im krošnje porastu.

Unatoč vremenu koji nije bio saveznik izvođačima radova sve je na kraju završeno u predviđenom roku, što su nam potvrdili u tvrtki Sokol, a nešto više rekao je Tvrtko Juroš, ing. građevine, glavni inženjer gradilišta.

- Svi radovi prema ugovoru završeni su u roku. Postavili smo sedamdesetak klupa i koševa te je posađena sva hortikultura koja je projektom bila predviđena. Sad možemo reći da je sve planirano i ostvareno. Prema ugovoru imamo održavanje tog prostora sljedeće dvije godine, tako da ćemo cijelo vrijeme biti tamo kako bismo obavljali košnju trave, ispravljali projektom očekivana slijeganja, kao i održavanje već spomenute hortikulture koja je ovdje u velikom broju zastupljena. Građani slobodno mogu doći, prošetati i uživati u lijepom parku, a vidjeli smo da već ima djece koja se sanjkaju, kao i biciklista. Lijepo sad sve to izgleda, međutim u proljeće kad sve to zazeleni, onda će to dobiti svoju formu i bit će još ljepše - rekao je Juroš.

Mario KOKAJ
Projekt od 33 milijuna kuna

Projekt sanacije deponija Papuk vrijedan je 33 milijuna kuna. U cijelosti je financiran nepovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj / Kohezijski fond (85 posto sredstava) te nacionalnim sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 posto sredstava).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike