Mozaik
HOMMAGE FOTOGRAFIMA

Malkovich kao Einstein,
Che, Dali, Marilyn...
Objavljeno 17. siječnja, 2017.

HDLU najavljuje blockbuster izložbu Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima, rezultat suradnje američkog fotografa Sandra Millera te publici i struci omiljenog glumca Johna Malkovicha. Nakon lansiranja 2014. projekt se uputio na svjetsku turneju, a Zagreb je 13. grad na svijetu koji će imati priliku ugostiti ovu izuzetno hvaljenu izložbu s otvorenjem 9. veljače. Trajat će dva mjeseca - do 9. travnja. Fotografski je to projekt koji nanovo kreira ikonične, legendarne fotografije nastale kroz povijest imitirajući tehnike i koristeći fotografsku opremu kojom je izvorna fotografija nastala. Dodatna vrijednost serije uloga je renomiranog glumca Johna Malkovicha koji svojim glumačkim umijećem oponaša sve subjekte iz izvornih fotografija.

Serija koja je utjecala na Millerov izbor profesije i način stvaralaštva uključuje legendarnu fotografiju Identical twins, 1967. Diane Arbus, Beekeeper, 1981. Richarda Avedona, portret Truman Capotea Irvinga Penna iz 1948., fotografiju izbjegličke majke Dorothee Lange iz 1936., ikoničnu fotografiju Johna Lennona i Yoko Ono autorice Annie Leibovitz snimljenu 1980. za Rolling Stone magazin nekoliko sati prije Lennonova ubojstva, i mnoge druge. Nakon što je osigurao mjesto jednog od najboljih portretnih fotografa, a potaknut iznenadnom i teškom zdravstvenom dijagnozom, američki fotograf 2013. je osmislio projekt kojim se htio odužiti svim umjetnicima čija je fotografija značajno utjecala na oblikovanje njegove karijere. Nakon odabira 35 fotografija za oponašanje, kontaktirao je Malkovicha, s kojim ga veže suradnja, u međuvremenu prerasla u prijateljstvo, duga već 17 godina.

Sandro je s timom iz svog fotografskog studija godinu dana proveo pomno istražujući svaku od izvornih fotografija - proučavali su svaki detalj, tražili odbačene isječke sa snimanja te intervjuirali fotografe. Svaki detalj zabilježen na izvornim fotografijama morao se neumorno rekreirati u Sandrovim verzijama. Nakon godinu dana planiranja Miller i njegov tim za izradu scenografije, make-up stručnjaci i kostimografi šest su dana radili s Malkovichem po 15 sati na dan u Sandrovz studiju u Chicagu. Svaka je scena bila prethodno osvijetljena i opremljena, spremna za Malkovicheve prijelaze iz jednoga u sljedeći lik.

John Malkovich smatra se jednim od najvećih američkih glumaca 21. stoljeća. Na ovoj izložbi pokazuje svoju kameleonsku sposobnost preobražavanjem, s lakoćom, u Alberta Einsteina, Che Guevaru, Ernesta Hemingwaya, Salvadora Dalija, Marilyn Monroe, Andyja Warhola i mnoge druge. Kroz Malkovichevu neizmjernu glumačku vještinu i Sandrove nevjerojatne fotografske oči, Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima odaje počast povijesti fotografije kroz genij fotografa i njegove muze. Kad govori o Malkovichu, Sandro kaže: “John je briljantna i najplodonosnija osoba koju znam. Njegov je genij neusporediv. Mogu predložiti raspoloženje ili ideju i unutar trenutka on se transformira u lik pred mojim očima. Pun je povjerenja u moj posao i u naš proces... Uistinu sam blagoslovljen imati ga kao prijatelja i suradnika.“

Osim izloženih fotografija, posjetitelji će imati priliku zaviriti i u proces koji se odvija s druge strane fotografskog aparata te dobiti uvid u način stvaranja pojedinih fotografija, kao i u detalje Sandrove suradnje s Malkovichem, zahvaljujući projekciji dokumentarnog filma o stvaranju projekta. Tijekom svog boravka u Zagrebu Miller će 10. veljače u Klubu HDLU održati predavanje i razgovor s publikom, a za vrijeme trajanja izložbe bit će prikazani i kratki filmovi s Johnom Malkovichem u naslovnim ulogama, i to Butterflies, Ecstasy, Hell i Psychogenic Fuge, od kojih su neki prikazani i na filmskom festivalu u Cannesu. N.Vek.

IZLOŽBA NA TURNEJI OD 2014.

Sandro Miller globalno je prepoznat fotograf iz Chicaga. Fotografijom se bavi od 16. godine, kada je, nadahnut stvaralaštvom Irvinga Penna, započeo izučavati fotografske tehnike i rad istaknutih fotografa. Tijekom 30-godišnje karijere profilirao se kao jedan od vodećih fotografa u oglašavanju. Postigavši uspjeh u komercijalnoj fotografiji, omogućio si je bavljenje osobnim umjetničkim projektima koji također otvaruju zaslužena priznanja i uspjeh na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Njegov zadnji projekt Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima od 2014. putuje po svijetu, a brojnu publiku, uz ovacije, dosegnuo je i viralno. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih su posljednje International Photographer of the Year Award, Lucie Foundation, Top Pick for Fall Visual Arts, ChicagoReader, 200 Best Photographers, American Photography.

Najčitanije iz rubrike