Mozaik
DARUS DESPOT IZ VUKOVARA U SHOWU "NIKAD NIJE KASNO"

Otpjevao sam zadanu
pjesmu onako kako ni sam
nisam vjerovao da mogu
Objavljeno 18. siječnja, 2017.

U novom glazbenom zabavnom showu RTL-a “Nikad nije kasno”, u kojemu će svoj glazbeni talent pokazati kandidati stariji od 45 godina, sudjelovat će i nekoliko Slavonaca. Među njima našao se i Vukovarac Darus Despot.

Kako sam kaže o sebi, rođen je u Vukovaru krajem prošlog stoljeća u skromnoj radničkoj obitelji. “Scena mi je kao dnevni boravak, moje prirodno okruženje”, kaže Despot, koji je po struci grafički dizajner i više je puta nominiran za Porina u kategoriji design ovitka CD-a. Prije 20 godina počeo je snimati svoje pjesme, ali nikako se nije mogao medijski probiti. Tako je počeo pisati za druge izvođače, primjerice grupi Karma, kojoj je napisao pjesme koji su bile hitovi u 16 država na tri kontinenta. Pisao je i za Maju Šuput, Mineu, Ivana Zaka, Lidiju Bačić. Također je autor teksta pjesme koja je predstavljala Sloveniju na Eurosongu 2008. Nedavno je počeo suradnju sa "Scandal Bandom" iz Varaždina i zato se i preselio u taj grad.

Glazbom se bavite od djetinjstva u rodnom Vukovaru, zar ne? Kako je to počelo?

- Prva sjećanja na djetinjstvo vezana su za glazbu. Tek sam progovorio, a već sam uveseljavao susjede na ulici pjevajući prvu pjesmu koju sam naučio "Krompiri se krompiraju, curice se ne diraju. Diraju se samo žene, koje vole mene". Padali su i prvi honorari u vidu bombona i čokolade, a bilo je i love. Poslije sam u osnovnoj školi bio u zboru i u literarnoj sekciji te su mi i objavljeni prvi stihovi u nekoliko novina. Interesantno je da sam uvijek osmišljavao prvo melodiju pa tek onda riječi, ali nisam nikome htio pjevati te pjesme već sam ih samo zapisivao i recitirao.

Već 20 godina pišete pjesme za razne izvođače. Spomenite nam neke vama najdraže hitove...

- Najdraži hitovi su mi svakako oni koje sam pisao za grupu Karma jer je to bio sam početak mog autorskog rada. Pjesma "Amore mio" je i danas veliki hit u Vijetnamu i na YouTubeu se mogu vidjeti njihovi mališani koji na školskim priredbama uz kostime i koreografiju nastupaju baš uz tu pjesmu. Dokaz da glazba nema granice. Od pjesama koje sam snimio za sebe najdraža mi je pjesma "Najskuplje suze" jer sam iskreno proživio cijelu tu priču. Ali drage su mi, naravno, i pjesme koje sam pisao za Mineu, Ivana Zaka, Lidiju Bačić, Ninu Donelli, Sandru Afriku...

Napisali ste i pjesmu za Eurosong, zar ne?

- Da. Autor sam teksta za pjesmu "Kao stranci" s kojom je Rebeka Dremelj predstavljala Sloveniju na Eurosongu 2008. godine. Josip Miani Pipi iz grupe Karma autor je glazbe. Jako sam ponosan na tu suradnju.

Kako ste se odlučilli preseliti u Varaždin?

- Dugi niz godina nastupao sam sam po klubovima te na trgovima. Uvijek sam želio pjevati s bendom. Doznao sam da "Scandal Band" iz Varaždina traži pjevača pa sam im se javio. Snimili smo i spot za moju autorsku pjesmu koja se zove "Moja bebo" i osvojili prva mjesta radijskih postaja i spot je često tražen na CMC TV.

Otkud ideja da se nakon toliko godina iza kulisa odlučite zapjevati?

- Ja sam na sceni prisutan više od 15 godina, ali na marginama. Lokalni festivali i humanitarni koncerti. Snimio sam dosad 20-ak pjesama. Imam i duet s grupom Karma (“Otrove moj”) i s Majom Šuput (“Ti mi, ti mi”). Nikad nisam uspio probiti medijsku barijeru i dobiti prostor na radijskim postajama i u TV emisijama. Evo, rođen sam i odrastao u Vukovaru, a ovo mi je prvi intervju za "Glas Slavonije".

Je li ovaj show upravo savršen za vaš novi početak?

- Apsolutno savršen. Ne mogu vam opisati koliko su me oduševili djelatnici RTL Televizije. Kako su strpljivi s nama i u svakom trenu nam daju najbolji savjet i svim srcem navijaju za nas. Sam koncept, od scene, live banda, članova žirija, vrhunskih voditelja te same publike, nikad nije viđen kod nas. A ideja da se da šansa za glazbeni uspjeh nama koji tu šansu nikad nismo imali zbilja je za svaku pohvalu.

Smijete li nam otkriti što planirate izvesti u showu? Bar žanr, ako nije tajna.

- Meni najbolje leže vokali kao što su Čola, Toše, Joksimović, Samardžić i sl... Žanr je pop-rock.

Kakve planove imate još u 2017. kad je riječ o glazbi?

- Upravo je izašao iz montaže videospot redatelja Kristijana Gradečkog, za moj novi single "Kraljica noći". Pjesma koju sam snimio u suradnji s Boytronicom. I doktorom za tambure Petrom Vargom. Tamburaški dance. Usporedno s tim završavam u studiju pjesmu "Ljubav se vratila u Vukovar", snimam u suradnji s jedinim “bosutskim bećarom” iz Osijeka, Marinom Bandom. Dugo sam htio snimiti tu vedru, ljubavnu priču o mom rodnom gradu.

Što očekujete od ovog showa?

- Show je već nakon prve emisije nadišao sva moja očekivanja. Ostvarila mi se i želja da moja majka ide sa mnom kao podrška, a također i moj dugogodišnji suradnik Dušan Bačić. Sprijateljio sam se sa Sanjom Doležal i Joletom te vrhunskim glazbenicima iz banda "Nikad nije kasno". Otpjevao sam zadanu pjesmu onako kako ni sam nisam vjerovao da mogu. Nadam se da me je moj otac gledao negdje gore s neba i da je bio jako ponosan na mene.

Tanja KVORKA

hitovi

U 16 DRŽAVA I NA 3 KONTINENTA

VRHUNSKA PRODUKCIJA

Show “Nikad nije kasno” snima se u studiju Grand produkcije (show je njihova licenca) smještenom u krugu Avala filma u Beogradu. Studio ima 1500 kvadrata, 200 kvadrata led lampi, 200 dodatnih rasvjetnih tijela, osim osnovne rasvjete. Show snima 11 kamera, a na projektu radi 70 ljudi. U ovom se studiju snimaju još četiri formata za četiri televizijske postaje u regiji.

Možda ste propustili...

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike