Svijet
PEKING “SKIDA RUKAVICE”

Trump zaoštrava
odnose s Kinom
Objavljeno 16. siječnja, 2017.

Kina se dosada suzdržavala kada su u pitanju provokacije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa u svezi s Tajvanom, ali ako nastavi tim smjerom, Peking će "skinuti rukavice", piše u ponedjeljak službeni kineski list China Daily.

Trump je prošlog mjeseca prekinuo šutnju koja je trajala više desetljeća i prihvatio telefonsku čestitku tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen. U međuvremenu je u još nekoliko navrata potpirio sumnju u američku politiku "jedinstvene Kine", koja taj otok smatra dijelom azijskog diva. Tako je u intervjuu za Wall Street Journal, objavljenom u petak, novoizabrani američki predsjednik kazao da se o politici "jedinstvene Kine" može razgovarati. Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova poručuju pak da je ta politika temelj američko-kineskih odnosa i da ne može biti predmet pregovora.

"Ustraje li Trump u namjeri da odigra taj potez na samom početku mandata, neizbježno će uslijediti razdoblje žestokih i štetnih interakcija jer Peking neće imati izbora nego da skine rukavice", piše kineski list na engleskom jeziku China Daily. SAD je 1979. godine prekinuo diplomatske veze s Taipeijem i otada zastupaju poziciju da postoji samo "jedna Kina" čiji je Tajvan dio.H

Najčitanije iz rubrike