Novosti
OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA

Donald Tusk: Hrvatska nije iznevjerila ni Europu ni UN
Objavljeno 17. siječnja, 2017.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je u ponedjeljak sa svečane proslave 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kako Hrvatska ima pravo biti ponosna na tih 25 godina.

- I Europa je ponosna na vas i vaša postignuća - rekao je Tusk na svečanosti u Hrvatskom saboru.

- Prije 25 godina Europa i Ujedinjeni narodi priznali su vašu neovisnost vjerujući da će Hrvatska postati dijelom političke zajednice za koju su sloboda, mir, poštovanje prema drugima te pridržavanje međunarodnih propisa istinski prioritet. Niste nas iznevjerili, dobro ste iskoristili tih 25 godina - poručio je Tusk, koji je svoj govor održao na hrvatskom jeziku te je pohvalno govorio o hrvatskim postignućima u 25 godina.

Važna zadaća

- Noseći teret teških iskustava i vidajući rane nakon okrutnog rata, uspjeli ste svoj narod zaštititi od mržnje i započeli ste veliku zadaću izgradnje moderne, europske države. Europa visoko cijeni vašu političku zrelost, strpljenje i dosljednost. Zahvaljujući vašim naporima raste ugled cijele regije, a pomirenje zavađenih naroda, iako teško, postaje stvarnost. Vi ste znak nade u promjenu teške sudbine koja je ovaj dio Europe stoljećima stavljala na velike kušnje - naglasio je Tusk. Svjestan je da je taj proces težak, ali duboko vjeruje da će Hrvatska u tome uspjeti. “Okus neovisnosti i demokracije nije uvijek sladak, sukobi i razlike sastavni su dio povijesti i svakodnevnog života, zato je važno stalno tražiti ono što nas spaja, uvijek iznova, neumorno”, poručio je Tusk, pozvavši Hrvatsku da nastavi tu važnu zadaću radi mira i stabilnosti u regiji i cijeloj Europi.

- Ma koliko različiti bili, natječimo se u jednom - što i koliko više možemo učiniti za svoju dragu domovinu Hrvatsku. Iz tog humusa dobra ona će uvijek moći rasti i cvasti - pozvala je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Istaknula je kako je 15. siječnja, dan međunarodnog priznanja, jedan od najvažnijih u kalendaru hrvatske povijesti te je uvjerena da se moderna Hrvatska može suočiti sa svim izazovima budućnosti.

Suočavanje s prošlošću

- Hrvatska je slobodna, suverena i demokratska zemlja koja daje značajan doprinos izgradnji mira, stabilnosti i uvažavanja međunarodnih prava, a naša trajna zadaća ostaje promicanje istine o Domovinskom ratu, poštovanje žrtve hrvatskih branitelja, kao i svih hrvatskih ljudi koji su svoj doprinos utkali u temelje cjelovite, slobodne i samostalne Hrvatske - poručio je u svom govoru premijer Andrej Plenković. Dodao je kako je pitanje nestalih i nasilno odvedenih i danas jedno od najbolnijih pitanja. “U idućem razdoblju nastojat ćemo riješiti to kao i sva preostala pitanja koja datiraju od vremena agresije na Hrvatsku – od pitanja granica i selektivnog pravnog progona hrvatskih branitelja do zaštite hrvatske manjine i povrata kulturnih dobara. To je važno kako bismo osigurali uvjete u kojima će ova vlada Hrvatsku nastaviti mijenjati nabolje”, istaknuo je premijer Plenković.

Suočavanje s prošlošću, ponovio je, jedan je od važnih izazova koji je pred Hrvatskom. “Već duže vrijeme dominira javnim i političkim prostorom te je razlogom produbljivanja ideoloških podjela u društvu. Namjera je Vlade da to pitanje riješimo sustavno, pluralistički i institucionalno. Stvorit ćemo preduvjete za demokratski dijalog i razotkrivanje istine o kršenjima ljudskih prava u nedemokratskim sustavima kako bismo nadišli društvene podjele te zaštitili dignitet žrtava”, naglasio je premijer.

- Naša domovina zaslužuje i može biti u europskom i svjetskom vrhu, bilo u području znanosti, razvoju novih tehnologija bilo u obrazovanju, sportu, kao i u drugim sferama gdje imamo mogućnost reformama i ulaganjima ostvariti napredak - naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. Možda je, kazao je, cilj znatno bržeg gospodarskog rasta još daleko od ostvarenja, no devedesete su nam uvijek podsjetnik kako ništa nije nemoguće kada se zajednički odlučimo djelovati za zajednički cilj. H

POVELJE ZAHVALNOSTI DOMAĆIM I STRANIM POLITIČARIMA

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je povelje zahvalnosti domaćim i stranim političarima koje smatra najzaslužnijima za stvaranje i međunarodno priznanje Hrvatske. Visoka priznanja dobili su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, branitelji, prva višestranačka vlada nacionalnog jedinstva, Sveta Stolica, bivši njemački kancelar Helmut Kohl i nekadašnji šef njemačke diplomacije Hans Dietrich Genscher. Bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock, britanska premijerka Margaret Tacher, talijanski predsjednik Francesco Cossiga, slovenski i mađarski premijer, Alojz Peterle i Jozsef Antall, te filozof Alain Finkelkraut također su među dobitnicima povelje koje su na svečanosti u predsjedničinu uredu uručene članovima njihovih obitelji ili veleposlanicima njihovih zemalja.

Ratni premijer Franjo Gregurić rekao je da je povelja zahvalnosti prvo priznanje njegovoj vladi nacionalnog jedinstva za “tihi, nenametljivi i stručni rad u ratnim uvjetima”.

Bivši slovenski premijer Alojz Peterle rekao je da su Hrvatska i Slovenija, priznate istoga dana, tada doživjele vrhunac nakon teškog iskustva rata i borbe za slobodu. “Zajedno smo doživjeli i dobre i loše trenutke i na vrijednostima slobodnih naroda trebali bismo živjeti i u budućnosti. Ako smo preživjeli teške trenutke u ratu, preživjet ćemo i u miru”, rekao je Peterle.

Možda ste propustili...