Novosti
BORBA ZA JEFTINIJU DOSTAVU

Kupnja preko interneta bez barijera za sve građane EU-a
Objavljeno 17. siječnja, 2017.

Uredbom o prekograničnoj dostavi paketa ili europskom direktivom - kako je kod nas proteklih godina poznat termin - trebale bi biti smanjene neopravdane razlike u cijenama pa i same cijene dostave paketa u država članicama Europske unije.

Treba podsjetiti kako je uredba obvezujuća za sve države članice, a najveću promjenu uredba će donijeti za kupce koji kupuju robe preko interneta. Naime, online kupnja je u porastu, a EU planira cijeli niz mjera kojima bi se pojačao njen rast, poput olakšane prekogranične dostave, bolje zaštite potrošača, mogućnosti da svaki potrošač bilo gdje iz EU-a može naručivati prema transparentnim uvjetima.

Tržište Europske unije formalno je jedinstveno, a građani su ravnopravni i jednaki. No u praksi, u cijeloj EU još uvijek nisu postignute ove vrijednosti. Jedan od primjera je i kupovina preko interneta i paketna dostava tako kupljene robe.

- Ovo je dobar primjer iz kojega se vidi kako granice među državama članicama EU-a nisu samo političke, nego one još uvijek postoje i u tržišnom smislu. U Njemačkoj će, recimo, građani koji preko interneta kupe neki proizvod proći mnogo jeftinije s dostavom paketa, neovisno o udaljenosti - bila ona 200 ili 500 kilometara, nego da se taj paket dostavlja samo 40-ak kilometara, ali u susjednoj zemlji. Samo pet posto prekograničnih dostava je besplatno, a istraživanja su pokazala da je cijena prekogranične dostave često i do pet puta veća od domaćih cijena. Gotovo polovina potrošača u EU ne kupuje proizvode preko interneta u drugim državama članicama upravo zbog problema dostave. Najgore je to što u nekim slučajevima u zadnjem koraku kupnje kupac saznaje da uopće nema dostave u njegovu zemlju. U realnoj trgovini to je kao da ti trgovac kaže: “Ne, mi ne prodajemo Hrvatima”. To je na zajedničkom tržištu nedopustivo - kaže naša zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan.

Upravo je ona prošloga tjedna imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za pregovore o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa. Jedan od glavnih ciljeva uredbe jest smanjenje neopravdane razlike u cijenama dostave i snižavanj cijene dostave koje plaćaju potrošači i mala poduzeća.

- Naši građani često me pitaju kada ćemo imati sniženja kakva su u zemljama zapadne Europe. Jeftinijom dostavom korak smo bliže tome. Vjerujem da će ova uredba rezultirati većom mogućnošću naših građana da kupuju iz cijele EU prema pristupačnim i transparentnim cijenama - ističe Borzan.

Elementi protiv takve diskriminacije već postoje u europskoj legislativi, a novom uredbom o prekograničnoj dostavi želi se postići harmonizacija tržišta dostave paketa i transparentnost cijena kako bi se potrošačima omogućilo kupnju prema jednakim uvjetima.

Ukidanjem barijera za online kupnju Europska komisija predviđa da bi povećanje online trgovine s trenutačnih pet na 15 posto značilo rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto.

Igor MIKULIĆ
PLANIRANO DA UREDBA STUPI NA SNAGU POČETKOM 2019. GODINE

Uredba o prekograničnoj dostavi paketa službeno će ući u proceduru Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača početkom ožujka ove godine. U Odboru bi trebao biti izglasan sredinom svibnja. Planirano je da uredba, prema prijedlogu Europske komisije, stupi na snagu početkom 2019. godine, premda o tome još uvijek nije postignuta suglasnost sve tri institucije - Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća EU-a. U svakom slučaju prije stupanja na snagu dat će se određeno razdoblje za prilagodbu državama članicama.

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

Najčitanije iz rubrike