Novosti
HDSSB SAD ČEKA PRAVORIJEK

U nekim će sredinama zadržati utjecaj, ali su u podjelama puno izgubili
Objavljeno 17. siječnja, 2017.

Izborni sabor HDSSB-a nije donio ništa neočekivano, osim što je iza izbornih kulisa ovaj put izostala prije neizostavna “Inati se, Slavonijo”. Nakon turbulentnog razdoblja za tu stranku, koje je donijelo razlaz dijela istaknutijih HDSSB-ovaca, novost je bila nazočnost Plenkovićeva izaslanika - Ivana Anušića, čelnika osječko-baranjskog HDZ-a, kao i predstavnika drugih parlamentarnih stranaka, poput HSS-a ili HSLS-a i HDS-a, stranaka s kojima dijele klub, ali i Đapićeva Desno.

Anušić je, pak, potvrdio dobru suradnju HDZ-a i HDSSB-a u Saboru te najavio zajedničku borbu za interese Slavonije i Baranje. Promatrajući to kroz prizmu nadolazećih lokalnih izbora, daje se naslutiti kako bi se saborska suradnja mogla protegnuti i na lokalnu razinu, premda još uvijek nije nemoguće ni da se međusobno sučele kandidati stranaka koje zajedno čine parlamentarnu većinu. No činjenica da je na “Vulinovu” saboru bio Anušić kao premijerov izaslanik ima određenu političku težinu kada se razmatraju mogućnosti konačnog raspleta sukoba u HDSSSB-u.

Mala pregovaračka moć

Osječki stručnjak za ljudske resurse Željko Požega smatra da se suradnja s HDZ-om sada naglašava jer je HDSSB stranačkim previranjima puno izgubio, a i prije tog puča sve jw slabije stajao na listi preferencija birača.

- Prema tome, od suradnje HDZ – HDSSB veću će korist imati HDSSB. HDZ je trenutno uvjerljivo najpopularnija stranka te obnaša vlast na državnoj razini i ako ta stranka prihvaća HDSSB kao svog partnera, birači će vjerojatno HDSSB percipirati kao važnu i snažnu stranku koju treba podržati jer ju i HDZ podržava. Kada je riječ o eventualnim njihovim zajedničkim listama i kandidatima, teško mi je procijeniti što će HDZ napraviti jer HDSSB nema sada toliku pregovaračku moć. Ipak, očekujem njihovu suradnju, možda čak i zajedničke liste na lokalnim izborima, a onda će dalje njihova suradnja ovisiti o rezultatima. Drugim riječima, ako zajedno osvoje vlast, suradnja će ići dalje, ako ne uspiju, razići će se - smatra Požega.

Kada je riječ o činjenici da je HDSSB ponovno izabrao ljude koji su ih vodili u dva manje uspješna nastupa na izborima, Požega ocjenjuje kako je cijeli proces koji se događao u HDSSB-u, od početka puča pa sve do sabora stranke, žalostan i samo još jedan primjer vrlo niske razine stranačke demokracije u Hrvatskoj i vladanja strankama po načelu “jedan čovjek – jedna stranka”, u kojem nije dopušteno imati drukčije mišljenje niti biti protiv sadašnjeg predsjednika stranke, tko god on bio u nekom trenutku. “Pogledajte što se događa u HSS-u, Živom zidu, prije nekog vremena u HDZ-u, pravaškim strankama itd.”, dodaje. On smatra kako je Vulin trebao odmah, nakon prvih zahjeva za njegovu ostavku, a prije suspenzija i izbacivanja, sazvati hitni izvanredni sabor i zatražiti povjerenje svih članova stranke. Koji je uopće smisao vladati nekom strankom ili skupinom ako te većina u toj skupini ne želi, pita se Požega.

Odbacivanje odgovornosti

- To bi bila prava demokratska pobjeda, a oni koji su tražili njegovu ostavku ili bi sami napustili stranku ili bi se distancirali od stranačkih procesa jer bi bili teško poraženi. S druge strane je neshvatljivo, neozbiljno i nevjerodostojno da su dva glavna organizatora puča upravo Šišljagić i Burić, koji su otpočetka bili u vodstvu stranke i sudjelovali u svim važnim stranačkim procesima i odlukama. Ako ste dio nekog tima koji odlučuje, onda ste odgovorni za sve odluke tog tima, čak i ako ste bili protiv nekih odluka, i ne možete svu odgovornost prebacivati na glavnog čovjeka, u ovom slučaju predsjednika ili osnivača stranke. To su Šišljagić i Burić očito zaboravili - smatra Požega.

Politički analitičar Ivan Rimac ističe kako raskol nije dobar ni za jednu stranku i da mu se sve zajedno ne čini dobrom perspektivom za HDSSB. Na pitanje u kolikoj mjeri sve što se događalo prijeti i dosadašnjem utjecaju stranke u cjelini, smatra da je to realna opasnost, jer se, kako kaže, jedino IDS od stranaka koje su imale unutarstranačke prijepore i disidentske skupine uspio održati. No to se, kaže, događa u situacijama kada se odvaja jedan ili manja skupina članova, gdje vodstvo stranke ostane manje-više u cjelini u matičnoj stranci.

- Međutim, ova situacija kakva je u HDSSB-u, gdje se podijelilo vodstvo, ne ide baš u dobrom smjeru za budućnost stranke - ističe Rimac, dodajući kako je za očekivati da će, “ako preživi samo jedna frakcija”, HDSSB zadržati svoj utjecaj u nekim lokalnim sredinama, ali bez ponavljanja uspjeha kakav je imala dosad. “Dok bi ih koalicija s HDZ-om samo dovela u minorni položaj, kao i mnoge druge”, rekao nam je Rimac.

Igor BOŠNJAK
HDSSB MOŽE IMATI PERSPEKTIVU

- Kako je među pučistima i velik broj načelnika koji u svojim općinama imaju određeni status i podršku, nema dileme da će jedan broj dosadašnjih birača HDSSB-a glas dati iz stranke izbačenim načelnicima. Dio će ih odustati od glasanja za stranku jer u sebi neće prelomiti tko je za njih pravi HDSSB, bez obzira na to kako odluči Ministarstvo ili Upravni sud. A dio će HDSSB-ovih birača prestati glasati za njih jer su se razočarali, što pučem i njegovim uzrocima što posljednjim rezultatima. Kada to zbrojite, ne izgleda baš perspektivno za HDSSB u bližoj budućnosti, no optimizam uvijek vidim u stručnim ljudima i stručnoj kampanji. Ako uspiju pronaći kvalitetne kandidate u što većem broju sredina i uz dobru kampanju ponude u programu rješenja koja se neće odnositi samo na poljoprivredu nego i na probleme u gradovima i odlazak mladih, HDSSB može postići dobar rezultat na lokalnim izborima i imati dugoročnu perspektivu - kaže Požega.

Moraju dokazati vjerodostojnost

- Najmanje će jedna od suprotstavljenih opcija dosadašnjeg HDSSB-a propasti, a događalo se i da se obje strane nađu u problemu dokazivanja vjerodostojnosti prema biračima. Bez obzira na to tko bio u pravu u tome sukobu, obično se državna tijela nisu uspjela efikasnije umiješati u razrješavanje prijepora u stranci, slično kao što je bilo sa Živim zidom. A glasači to znaju kažnjavati. Mislim da suradnja s drugim strankama to neće bitno popraviti jer je HDSSB zapravo svoj uspjeh gradio u prvom redu na izvjesnoj oporbi prema strankama koje djeluju iz Zagreba, pa i prema HDZ-u - smatra Rimac, dodajući kako bi se to pogotovo moglo dogoditi ako se, kako se najavljuje, na lokalnim izborima odvojeno pojave i disidenti.

Željko Požega

stručnjak za ljudske resurse

Cijeli proces koji se događao u HDSSB-u, od početka puča pa sve do sabora stranke, je samo još jedan primjer vrlo niske razine stranačke demokracije u Hrvatskoj i vladanja strankama po načelu “jedan čovjek – jedna stranka”

Ivan Rimac

politički analitičar

Situacija u HDSSB-u, gdje se podijelilo vodstvo, ne ide baš u dobrom smjeru za budućnost stranke. Za očekivati je da će, ako preživi samo jedna frakcija, HDSSB zadržati svoj utjecaj u nekim lokalnim sredinama, ali bez ponavljanja uspjeha kakav je imala dosad.

Možda ste propustili...