Regija
OPORBA NAJAVLJUJE REFERENDUM

Ne žele odlaganje smeća iz Dubrovnika u Gunji
Objavljeno 17. siječnja, 2017.

GUNJA

Općinski odbor HDZ-a Gunje izričito je protiv dovoza komunalnog otpada iz Dubrovnika na gunjansko odlagalište. Odluka je, pojašnjava predsjednik Boris Nikolić, na sjednici jednoglasno donesena iz više razloga jer bi dugoročno gledajući Gunja i njeni mještani od zbrinjavanja dubrovačkog smeća imali više štete nego financijske koristi.

Invazija otpada

U priopćenju za javnost napominju da su kapaciteti odlagališta Kraplja oko 25.000 tona i ondje se osim iz Gunje odlaže i otpad iz susjednih općina Vrbanja i Drenovci. Kraplja bi u 2018. trebala biti potpuno sanirana i zatvorena, no prema njihovim saznanjima, dovoz gunjanskog i otpada iz Cvelferije mogao bi se nastaviti i dalje ako bude slobodnog kapaciteta. Za gunjanski HDZ dinamika dovoza i količina otpada iz Dubrovnika je neprihvatljiva.

- Količina od 20.000 tona je količina otpada koju Gunja napravi za 20 godina i smatramo da bi u tih šest mjeseci Gunja doživjela invaziju tuđeg otpada koja bi sigurno utjecala na kvalitetu života u našoj općini. Zamislite kako bi Gunja izgledala da svakodnevno gledamo kako kamioni dovoze goleme količine tuđeg otpada!? - upozoravaju.

Dodaju da bi kapaciteti odlagališta bili popunjeni u vrlo kratkom razdoblju i u tom bi slučaju zbrinjavanje otpada iz Gunje na njeno vlastito odlagalište bilo onemogućeno. Tada bi trebalo tražiti drugu lokaciju, što bi za posljedicu imalo povećanje naknada za odvoz otpada.

- Što zapravo znači zbrinuti godinama nagomilavan nerazvrstani otpad turistički najposjećenijeg grada u Hrvatskoj? Ekozastava i Program cjelovitog učenja i opažanja za dobrobit okoliša, koji u našoj zajednici provodi OŠ Antuna i Stjepana Radić Gunja, s jedne strane, i ovakav deponij s druge strane, nikako ne idu u istu priču. A o drugim neželjenim posljedicama na cijeli ekosustav da i ne govorimo - poručuju.

Upitna dozvola

Iz OO HDZ-a Gunje upozoravaju da je prema nekim izvorima trenutno upitna čak i dozvola za odlagalište otpada Kraplja koja, kako kažu, iz nekih, samo vladajućima znanih razloga, nije produžena. Uz poruku kako je njihov stav jasan – ne dovozu otpada iz Dubrovnika! - ističu da su spremni organizirati prikupljanje potpisa za referendum i druge aktivnosti koje su potrebne da bi se spriječio njegov dovoz. Od predsjednika Općinskog vijeća Alena Džombe ponovno će tražiti sazivanje tematske sjednice.

- Nadamo se da će ovaj put sjednicu sazvati u normalnom terminu, i to što prije, jer znamo da je u Gunji (Džomba je na Novu godinu najavio da će do 31. siječnja biti u inozemstvu, nap. a.) i da redovito ispija kave po kafićima službenim automobilom Općine Gunja - kažu iz HDZ-a.

Načelnik Gunje Hrvoje Lucić jučer nam je rekao da svatko radi ono što smatra najispravnijim i da je prikupljanje potpisa za referendum koji zagovara HDZ njihovo pravo. Lucić ostaje pri svome stavu da bi Gunja trebala iskoristiti ovu priliku jer deponij se sljedeće godine svakako zatvara, bio popunjen ili ne.

- Otpad se kod nas zbrinjava po najvišim standardima zaštite okoliša, nema nikakve opasnosti za mještane i ne vidim zašto ne bismo došli do novca koji nam se nudi, a koji će za ovu siromašnu općinu puno značiti - kaže. Pojašnjava da je Grad Dubrovnik raspisao javni poziv za iskazivanje interesa za zakup dijela lokacije odlagališta za zbrinjavanje mješovitog komunalnog otpada u količini 20.000 tona, na koji se javila i Gunja i ponudila cijenu od 350 kuna + PDV za tonu otpada.

– To je znači oko 7.000.000 kuna plus PDV. Imat ćemo pritom i nešto troškova, no ako se taj ugovor realizira, Općini Gunja ostat će čistih četiri do pet milijuna kuna u godinu dana – dodaje Lucić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Kraplja

KAPACITET DEPONIJA JE 25.000 TONA

Odlučit će vijećnici

Ponuda Dubrovniku je, kaže načelnik Lucić, poslana i očekuje da bi do kraja tjedna odluka mogla biti poznata. Ako Gunja bude izabrana, prijedlog ugovora naći će se pred općinskim vijećnicima koji će u konačnici i odlučiti o ponuđenoj suradnji s Dubrovnikom.

Najčitanije iz rubrike