Mozaik
BLANKA DOŠEN

Pjevačica na dvoru
grofa Pejačevića
Objavljeno 17. siječnja, 2017.

Veliku pozornost javnosti privukla je uloga Nives Celzijus u predstavi “Vitez slavonske ravni” Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Novo je to da tu ulogu sada interpretira poznata osječka pjevačica Blanka Došen. Njezin glumački debi bit će večeras, 17. siječnja, u 18 sati.

Kako je došlo do suradnje s HNK-om u Osijeku? I što Vama osobno znači ovaj angažman?

- Za mene je ova uloga velik izazov. To nije moja prva uloga u kazalištu, niti moj prvi susret s kazališnim daskama. Naime, uz svoju solističku karijeru, bila sam i članica Opernog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Pozvao me Miroslav Čabraja, ravnatelj Drame HNK-a u Osijeku, i ponudio mi suradnju na predstavi “Vitez slavonske ravni”. S radošću sam prihvatila njegov prijedlog, jer radi se o komediji. Svima nam danas nedostaje smijeha i zabave, a i osobno, humor je dio mog habitusa.

Jeste li gledali predstavu? Što mislite o svojoj ulozi?

- Predstavu sam gledala, ne misleći da ću uskoro u njoj nastupiti. Istinski me oduševila. Za one koji nisu gledali predstavu, reći ću samo da se radnja odvija u vrijeme grofa Pejačevića, a ja glumim najpopularniju osječku pjevačicu, svojevrsni slavonski brend toga doba. Ako bismo povukli paralelu s današnjim vremenom, ona je zapravo bila “pevaljka”, koja dočekuje carskog namjesnika. Osobno sam velika protivnica turbo-folka i eto, dobila sam baš takvu ulogu. S druge strane, glazba koju ona izvodi je tamburaška, a ja se bavim upravo tom vrstom glazbe. Autor glazbe je Igor Karlić, tekst za pjesmu, koji je šaljiv i komičan, napisao je Dražen Ferenčina, inače redatelj predstave. To je vesela i zanimljiva uloga, a traje samo nekoliko minuta.

Smeta li Vam razgolićenost pjevačice u predstavi? Naime, uvijek ste decentno odjeveni na sceni.

- Točno je, veći izazov od pjevanja je izgled pjevačice na sceni. Ona je prilično razgolićena i oskudno odjevena, no to je u službi predstave, a kostim je radila Mirjana Zagorec, jedna od najboljih hrvatskih kostimografkinja i moja prijateljica. Moj partner, s kojim se kratko pojavljujem u predstavi, glumac je Aleksandar Bogdanović, kojeg također cijenim. Drago mi je što ću, nakon dužeg vremena, ponovno biti dio osječkog ansambla, ovaj put dramskog. Mnogi od glumaca moji su prijatelji i raduje me što ćemo poslovno surađivati. Nadam se da će publika biti zadovoljna mojom ulogom, stoga pozivam sve one koji su željni pravog humora da dođu na predstavu.

NIVES JE BILA DOBAR IZBOR

- Za ovu ulogu nije potrebno samo pjevanje, ono je samo jedan od parametara. Lik pjevačice zamišljen je kao jako lijepa i prpošna žena, za tu je ulogu bitan dobar izgled, stoga je Nives bila dobar izbor. Gledala sam je dva puta, ona je to jako dobro odradila, iako dosad nije nastupala u kazalištu. Ipak, malo je opterećenje nastupiti u toj ulozi nakon jedne tako lijepe i seksepilne žene. No, ja sam prije svega pjevačica, pa ću naglasak staviti na pjevanje. Nives i ja smo posve različite, pa ću ovu ulogu odglumiti u svom stilu, s dozom humora - kaže Blanka.

Najčitanije iz rubrike