Novosti
IZVANREDNI IZBORNI SABOR

Vulin ostaje na čelu HDSSB-a
Objavljeno 15. siječnja, 2017.

Na izvanrednom izbornom saboru Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje za predsjednika stranke tajnim glasovanjem iznova je izabran Dragan Vulin, a potpredsjednik ostaje Karlo Šatvar. Kao jedini kandidati oni su dobili po 444 glasa, od 456 članova koji su glasali, a nevažećih listića bilo je 12.

Vulin je zahvalio sudionicima sabora što nastavljaju raditi za ideju i program HDSSB-a, pozvao ih je da nastave djelovati u interesu pet slavonskih županija, kao i cijele Hrvatske te istaknuo da je snažna regionalna opcija ovdje potrebna. “Idemo zajedno ostvariti dobar rezultat na lokalnim izborima, kao i ubuduće, a to možemo samo zajedno”, rekao je Vulin.

Usvojen je i novi statut stranke, čime je ukinuta Sokolska garda. U izvješću o radu stranke od 8. listopada 2014. do sada Vulin je istaknuo kako je to bilo teško razdoblje, prije svega misleći na, kako je rekao, pokušaj stranačkog puča.

- Nekolicina naših članova koji su u tome sudjelovali, naštetili su stranci i to je sigurno ostavilo traga. No, ponosan sam kada sada vidim punu dvoranu HNK, što je dokaz da program i ideja HDSSB-a žive te da stranka nastavlja u realizaciji svog programa koji znači bolji život za ovaj kraj. Moramo biti jedan tim koji će raditi za naš zavičaj. Siguran sam da oko toga nema razmimoilaženja, a i ovaj sabor, koji se održava prema najvišim demokratskim standardima, dokazuje da smo učinili sve ono što smo obećali članstvu - rekao je Vulin, podsjećajući kako je vodstvo stranke nakon loših izbornih rezultat dalo mandate na raspolaganje u pola mandata. Dodao je kako se neki njihovi bivši članovi tvrdili da to izbjegavaju, ali je sada jasno “da njihovi motivi nisu bili na tragu demokratizacije i borbe za snažan HDSSB”. Istaknuo je i da u 11 godina postojanja HDSSB-a donedavno nisu nikada sudjelovali u vladajućoj većini, ali su snažno utjecali na državnu politiku.

- Politika se mijenja i mislim da se mijenja u dobrom smjeru. HDSSB je sada kroz zajednički klub s HDS-om i HSLS-om postao dio parlamentarne većine i surađujemo s Vladom na projektima za naš zavičaj. Vjerujem da smo na najboljem putu da stvorimo slavonski lobi, koji smo često zazivali, i postignemo najbolje rezultate za sve ljude koji ovdje žive - rekao je Vulin, ocijenivši kako je iseljavanje mladih najveći problem s kojim se suočavamo, s najdugoročnijim posljedicama. “Zasad za to nije pronađen lijek, a to je razvoj gospodarstva”, kazao je Vulin.

Saboru je nazočio i Ivan Anušić, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a te izaslanik šefa HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića. Rekao je kako u Saboru odlično surađuju s predstavnikom HDSSB-a Josipom Salapićem te da imaju slična razmišljanja o Slavoniji i Baranji. “Politika je sazrela i nadišla neke stvari iz prošlosti. Ovdje su nove generacije političara kojima je dužnost Slavoniju napraviti boljom i ljepšom”, istaknuo je Anušić.

Informacije o rezultatima izbora u roku od 15 dana moraju biti dostavljene Ministarstvu uprave radi upisa u Registar političkih stranaka, a Ministarstvo ima rok od 30 dana za očitovanje. Istom ministarstvu, s odlukama sa svog sabora, ranije su se obratili i HDSSB-ovi disidenti na čelu s Vladimirom Šišljagićem. I.Bošnjak

Branimir Glavaš

utemeljitelj HDSSB-a

Na izborima neću sudjelovati

Održavanjem izbornog sabora zatvorena je stranica sukoba i razlika unutar HDSSB-a. Nakon izbora novog vodstva HDSSB grabi krupnim koracima u pripremama za lokalne izbore, rekao je utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš, podsjećajući i kako su ulaskom u saborski klub zastupnika sa HDS-om i HSLS-om, pristupili vladajućoj većini. “Stavio sam saborski mandat u mirovanje kao doprinos stabiliziranju stanja u stranci, želeći pokazati da mi je do toga stalo. Na lokalnim izborima neću sudjelovati, vrijeme je za mladu generaciju, a ako vodstvu bude trebala moja pomoć, rado ću se odazvati”, zaključio je Glavaš.