Svijet
SUMMIT NA ISLANDU

Trump se želi sastati s Putinom
Objavljeno 15. siječnja, 2017.

Izabrani američki predsjednik Donald Trump planira susret s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u prigodi susreta na vrhu koji će se za nekoliko tjedana održati na Islandu, što će biti njegovo prvo putovanje u inozemstvo, piše u nedjelju Sunday Times, no dvojica Trumpovih suradnika te su navode opovrgnula. Trump želi tako popraviti odnose s Kremljem, piše list, koji se poziva na dobro obaviještene britanske izvore. Susret s ruskim predsjednikom mogao bi se dogoditi na Islandu, zemlji koja je pridonijela popuštanju napetosti između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država organiziranjem summita u Reykjaviku 1986. na kojemu su sudjelovali američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski Mihail Gorbačov.

Trump, koji će 20. siječnja službeno preuzeti dužnost, počet će raditi na ugovoru o ograničavanju nuklearnog oružja, navodi Times. Moskva je sklona održavanju summita između Donalda Trumpa i Vladimira Putina, nastavlja list, prenoseći izjave anonimnih izvora. Islandska vlada je, pak, izvijestila da nije upoznata s takvim planom, ali da je voljna biti domaćin susreta koji bi pridonio poboljšanju američko-ruskih veza. SAD bi mogao ukinuti sankcije Rusiji bude li potonja pomogla Washingtonu, primjerice, u borbi s džihadistima, rekao je Trump u razgovoru za Wall Street Journal u petak. H

U SAD-u počeo tjedan prosvjeda

Američki borci za ljudska prava počeli su u subotu tjedan prosvjeda u obranu teško stečenih prava koja novoizabrani predsjednik dovodi u pitanje. Ukupno 30 skupina koje se izjašnjavaju protiv Trumpa dobilo je dopuštenje da prosvjeduju prije inauguracije, tijekom i poslije nje. Policija u Washingtonu i američke tajne službe planiraju rasporediti dodatnih 3000 ljudi te dodatnih 5000 pripadnika Nacionalne garde koji bi se trebali skrbiti za sigurnost. No očekuje se da će najveći prosvjed biti Marš žena u Washingtonu dan nakon inauguracije, a organizatori se nadaju da će privući 200.000 ljudi.

Možda ste propustili...

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

“DIGNITAS INFINITA”

Vatikan protiv promjene spola

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana