Novosti
25. OBLJETNICA PRIZNANJA RH

Odgovornost svih nas je unaprjeđivati društvo
Objavljeno 15. siječnja, 2017.
Premijer Plenković istaknuo je kako je Hrvatska slobodna zemlja koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće

U nedjelju je Hrvatska proslavila jedan od najvažnijih događaja u svojoj povijesti - 25. obljetnicu međunarodnog priznanja, sjećanje na 15. siječnja 1992. godine, kada su hrvatsku neovisnost zajedno priznale tadašnje članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom.

- Hrvatska je slobodna zemlja koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće - izjavio je u nedjelju predsjednik Vlade Andrej Plenković te podsjetio da se na isti dan obilježava i 19. godišnjica mirne integracije hrvatskog Podunavlja.

- Odgovornost je na novim generacijama, svakoj novoj hrvatskoj vladi, svakom novom sazivu Hrvatskog sabora da unaprjeđuje društvo, gradi sustav političke stabilnosti, pravne sigurnosti i gospodarskog rasta i, ono što je jako važno, društvene solidarnosti i pravednosti, istaknuo je Plenković u prigodnom priopćenju te dodao da radi na tome da bude što manje podjela u društvu: “Da razvijamo kulturu dijaloga, kulturu širokog društvenog konsenzusa o temeljnim zadaćama, a da gospodarski i socijalni uvjeti življenja budu takvi da je što manje naših ljudi na rubu siromaštva i da budu maksimalno uključeni u društvo”.

Dr. Franjo Tuđman je, kazao je Plenković, “tisućljetni san hrvatskog naroda ostvario neovisnošću i međunarodnim priznanjem i mislim da bi bio zadovoljan da je Hrvatska koja je njegovim političkim angažmanom, državničkom mudrošću i vizionarskom politikom dobila i svoju međunarodnu afirmaciju, danas ostvarila i one druge strateške zadaće koje je u svom govoru 1990. godine u Hrvatskom saboru istaknuo kao prioritet”.

U povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske državni je vrh položio vijence na Oltar domovine na Medvedgradu, ispred spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu dr. Franje Tuđmana na Mirogoju te na zajedničkoj grobnici neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Krematoriju.

I predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je svima čestitku u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske te zahvalila svima koji su se za to izborili.

- Ovom prigodom prisjećamo se i zahvaljujemo prije svega prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, svim njegovim suradnicima, vladi nacionalnog jedinstva, ali i svima koji su se na bojištu borili za Hrvatsku. Svim braniteljima i svima onima koji su bili na drugoj hrvatskoj boljišnici, a to su bili hrvatski diplomati, koji su se svojim neumornim radom izborili za međunarodno priznanje koje je Hrvatsku zauvijek postavilo na zemljovid svijeta kao suvremenu demokratsku državu - kazala je Grabar Kitarović.

Predsjednik Hrvatskoj sabora Božo Petrov izjavio je nakon mise zahvalnice u zagrebačkoj katedrali kako hrvatski građani trebaju biti ponosni što smo se uspjeli izboriti za svoju domovinu. “Naravno, uvijek postoji mogućnost da se napravi i bolje i čeka nas dosta trnovit put da bismo mogli ostvariti sve ono za što su nas zadužili oni koji su se borili za Hrvatsku”, kazao je Petrov.

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je i svečani koncert nazvan “Moja domovina”.

Dijana PAVLOVIĆ/H
SVEČANA SJEDNICA SABORA

Hrvatski sabor u utorak, 17. siječnja, počinje redovnu parlamentarnu sezonu, a dan prije svečanom će sjednicom obilježiti 25. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Svečana sjednica, na kojoj će se okupiti državni vrh i drugi ugledni uzvanici, bit će prilika za podsjećanje na 15. siječnja 1992. godine, kada su sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice priznale Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu. Na svečanoj sjednici prigodno će govoriti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Božo Petrov, premijer Andrej Plenković te predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk.

VATROMET U OSIJEKU

Proslavi 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u nedjelju se pridružio i Osijek. Na kuli Bastion u Tvrđi istaknuta je hrvatska zastava, a s bedema je ispaljen vatromet u bojama hrvatske zastave - crvenoj, bijeloj i plavoj. D.Pav.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”