Svijet
INCIDENT S VLAKOM

Nikolić prijeti Kosovu slanjem vojske
Objavljeno 15. siječnja, 2017.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić zaprijetio je Kosovu da će poslati vojsku radi obrane tamošnjih Srba, nakon što je vlak iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici obojen u boje srbijanske zastave zaustavljen u subotu na granici između dviju država. Nikolić je rekao da su Srbija i Kosovo, čiju neovisnost Beograd ne priznaje, bili u subotu "na rubu sukoba", i upozorio kako će se idući takav pokušaj kosovskih vlasti završiti loše.

“Nije nam do rata, ali poslat ćemo i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslat ćemo i vojsku, svi ćemo ići, i ja ću iću, nije mi prvi put”, istaknuo je Nikolić. “Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori”, rekao je Nikolić novinarima poslije sjednice državnog Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dodao je kako mu se čini da su događaji vezani uz incident s vlakom “trzaji odlazeće američke administracije”. Prema njegovim riječima, Srbija je kontaktirala “sve zemlje od kojih ovisi budućnost čovječanstva i upozorila što se događa”, te “ukazala na mogućnost sukoba, koji bi inicirala Priština, a koji bi se proširio na cijeli zapadni Balkan, a potom tko zna gdje...”.

Vlak, koji je u subotu ujutro krenuo iz Beograda, zaustavljen je u Raškoj, na jugu Srbije, nakon što je na prijelazu Jarinje s Kosovom pojačan broj kosovskih policajaca. Riječ je o vlaku na kojem je na nekoliko svjetskih jezika, uključujući i albanski, napisano “Kosovo je Srbija”. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana