Regija
USPJEŠAN SASTANAK U MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

Našička bolnica će dobiti novi CT
Objavljeno 16. siječnja, 2017.
Za fondove EU Našičani pripremili projekte vrijedne četrdesetak milijuna kuna

Ravnatelj Opće bolnice Našice, dr. Hrvoje, Šimić i gradonačelnik Našice Krešimir Žagar razgovarali su u Ministarstvu zdravstva s državnim tajnikom, dr. Željkom Plazonićem, o projektima kojima bi se unaprijedio položaj našičke zdravstvene ustanove.

Žurni postupak

U vrlo kratkom roku trebao bi se riješiti novi CT uređaj i njegova nabava bit će provedena po žurnom postupku. Naime, početkom studenoga prošle godine prestao je s raditi jedini CT uređaj koji je nabavljen 2006., ali je zbog velike opterećenosti često bio u kvaru te se u popravke značajno ulagalo. Pacijenti koji moraju obaviti snimanje upućuju se u Osijek, Slavonski Brod, Požegu ili Viroviticu. Uprava bolnice odmah je reagirala i upoznala Ministarstvo zdravstva, a u Plan nabave za 2017. godinu uvrstila je nabavu višeslojnog CT uređaja.

S obzirom na to da trošak za nabavu uređaja predstavlja gotovo cjelokupni godišnji iznos decentraliziranih sredstava (oko tri milijuna kuna) i da procedura traje najmanje šest mjeseci, uprava bolnice zatražila je pomoć Ministarstva zdravstva, a koje će našički problem žurno riješiti. Znači, novi CT uređaj bez kojeg je danas medicina nezamisliva u našičku bolnicu mogao bi stići prije planiranog roka. Inače, našička bolnica bila je na popisu 16 hrvatskih ustanova za kupnju CT uređaja, a koji je trebao stići još u veljači prošle godine, ali zbog političkih promjena nije.

No nije samo nabava novog CT-a jedini projekt koji će biti riješen na zadovoljstvo uprave našičke bolnice. Kako je rečeno, privedeni su kraju i projekti za koje će biti moguće zatražiti europska sredstva.

Nova djelatnost

- Potvrđen je naknadni pristup sredstvima iz europskog fonda u svrhu dogradnje, uređenja i opremanja najmodernijim uređajima dnevnih bolnica svih odjela te jednodnevne kirurgije i objedinjenog hitnog prijema. Naima, pri završetku je izrada projektne dokumentacije te će Opća bolnica Našice, nakon ovog dogovora, aplicirati za namjenska sredstva u iznosu od oko 40 milijuna kuna, i to uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja – ističe dr. Hrvoje Šimić, ravnatelj našičke bolnice.

Naveo je da je dogovorena pomoć i podrška u osamostaljenju i proširenju djelatnosti palijativne skrbi koja će se unaprijediti, opremiti i proširiti u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja. Ravnatelj bolnice, dr. Hrvoje Šimić, kazao je kako je osamostaljivanje potrebno jer je vidljivo da je povećan broj palijativnih bolesnika. Palijativna skrb u Općoj bolnici Našice organizirana je od 2015. godine na Internom odjelu, a bolesnicima je na raspolaganju deset postelja. Pomoć mogu tražiti svi čija je bolest u fazi kada medicina više ne može dovesti do ozdravljenja. Često se palijativna skrb pogrešno povezuje samo sa starijim bolesnicima, iako od teških bolesti obolijevaju i umiru ljudi svih dobi. U palijativnoj skrbi najčešće su bolesnici koji boluju od neke onkološke bolesti, a značajan dio su koji imaju neurološku bolest ili teže bolesti srca i jetre.

- Radi kvalitetnijeg i opsežnijeg pružanja palijativne skrbi dovršili smo potpuno uređenje i prilagodbu prostora prema standardima, počeli postupak rješenja kadrovskih promjena te privodimo kraju cijelu proceduru obvezne registracije nove djelatnost, i to palijativne skrbi. S obzirom na to da je riječ o jednom od prioriteta hrvatskog zdravstva, na ovaj nam način postaju dostupnija značajnija financijska sredstva za proširenje ove djelatnosti, ali i unaprjeđenje te daljnja ulaganja u sve djelatnosti koje Opća bolnica obavlja – zaključuje dr. Hrvoje Šimić.

Snježana FRIDL

kvar

CT SE POKVARIO U STUDENOM 2016.

Pacijenti koji moraju obaviti snimanje upućuju se u Osijek, Slavonski Brod, Požegu ili Viroviticu

3

milijuna kuna stoji nabava novog CT uređaja

Najčitanije iz rubrike